ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν – Το επιβεβαίωσε ο Τραμπ

Νεκρός ο γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν – Το επιβεβαίωσε ο Τραμπ
AP images

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε σήμερα, Σάββατο (14/09) τον θάνατο του Χάμζα μπιν Λάντεν, του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η είδηση του θανάτου του φημολογούμενου διαδόχου του ιδρυτή της Αλ Κάιντα είχε μεταδοθεί στα τέλη Ιουλίου από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και τότε ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αρνηθεί να τοποθετηθεί.

«Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, ο ανώτερος αξιωματούχος της Αλ Κάιντα και γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας αμερικανικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην περιοχή του Αφγανιστάν/Πακιστάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η απώλεια του Χάμζα μπιν Λάντεν όχι μόνο στερεί από την αλ Κάιντα σημαντικές ηγετικές ικανότητες και τη συμβολική σύνδεση με τον πατέρα του, αλλά υπονομεύει σημαντικές επιχειρησιακές δραστηριότητες της ομάδας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι ο Χάμζα μπιν Λάντεν ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων.

Ο φημολογούμενος διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ ΚάινταAssociated Press

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του στο Fox News τον Αύγουστο στον θάνατο του Χάμζα.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείτο ως ο αγαπημένος γιος –και χρισμένος διάδοχος– του πατέρα του, του ιδρυτή της Αλ Κάιντα.

Το ρεπορτάζ του NBC

Τον θάνατο του γιου του Μπιν Λάντεν Hamza ανακοίνωσε ρεπορτάζ του NBC επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου. Οι πηγές του NBC είχαν αρνηθεί να σχολιάσουν πότε ή που πέθανε ο Μπιν Λάντεν και αν η επικήρυξη του 1.000.000 δολαρίων από τον Μάρτιο συνέβαλε σε αυτό.

Με αφορμή το ρεπορτάζ του NBC η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί επίσημα. Για το θέμα ερωτήθηκε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος όμως αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

Ποιος ήταν ο διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν

Ο Hamza εκτιμάται πως γεννήθηκε περίπου το 1989. Ο πατέρας του βρέθηκε στο Αφγανιστάν το 1996 και κήρυξε τον πόλεμο κατά των ΗΠΑ. Τότε ο Hanza πήγε μαζί του και εμφανιζόταν στα βίντεο της al Qaeda.

Στην τελευταία του δημόσια δήλωση ο Hamza εξαπέλυσε απειλές κατά της Σαουδικής Αραβίας και κάλεσε τους Άραβες σε επανάσταση. Επιστολές που είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο όπου βρέθηκε και εκτελέστηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011 έδειχναν πως τον προόριζε για διάδοχό του. «O Hamza προετοιμάζεται για ηγετικό ρόλο στην οργάνωση του πατέρα του» και «με το Ισλαμικό κράτος να καταρρέει ο Hamza είναι το πρόσωπο που μπορεί να επανενώσει τους τζιχαντιστές σε όλο τον κόσμο» δήλωσε το 2017 πρώην πράκτορας του FBI και ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνια συγκίνηση: Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης

Επίδομα Θέρμανσης: Έρχεται μεγάλο bonus - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σχετικές ειδήσεις