ΚΟΣΜΟΣ

Σε «κόκκινο» συναγερμό ο ΟΗΕ: Κίνδυνος οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να «αναγεννηθούν»

Σε «κόκκινο» συναγερμό ο ΟΗΕ: Κίνδυνος οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να «αναγεννηθούν»
Associated Press

Την ανησυχία του για τον «κίνδυνο διασποράς» των φυλακισμένων τζιχαντιστών που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη (16/10), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να ζητήσει τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης κατά των Κούρδων.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου τονίζουν στο σύντομο κείμενο τους «τη μεγάλη ανησυχία» τους απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ολοένα και μεγαλύτερης επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα μέλη της του Συμβουλίου του ΟΗΕ είναι και η Ρωσία, βασικός παράγοντας στη σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης».

«Όλοι συμφωνούμε» όσον αφορά τον κίνδυνο μιας ανασυγκρότησης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δυτικός πρεσβευτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το κείμενο που πρότεινε η Γαλλία και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος μιας συνεδρίασης τη σύγκληση της οποίας ζήτησαν οι Ευρωπαίοι δεν περιέχει ούτε καταδίκη της τουρκικής επίθεσης, ούτε ζητεί τον τερματισμό των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μετά μια πρώτη συνεδρίαση για τη Συρία, ανταγωνιστικά κείμενα που προτείνονταν από τους Ευρωπαίους, μέλη του Συμβουλίου (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία) από τη μια πλευρά, και από τις ΗΠΑ από την άλλη, και ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επίθεσης, είχαν μπλοκαριστεί από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Έκτοτε Ευρωπαίοι και Αμερικανοί βελτίωσαν τον συντονισμό τους», δήλωσε δυτική διπλωματική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μέχρι στιγμής η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 160.000 και πλέον αμάχων και την αποχώρηση, προληπτικά, διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σ' έναν δοκιμαζόμενο λαό από έναν πόλεμο που ξέσπασε το 2011 και μετρά περισσότερους από 370.000 νεκρούς.

Τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τελεσίγραφο στους Κούρδους κατά τη διάρκεια ομιλίας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, σήμερα Τετάρτη (16/10).

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι τρομοκράτες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε».

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η Τουρκία ουδέποτε στην ιστορία της διέπραξε σφαγή αμάχων και δεν πρόκειται να το κάνει. Η θρησκεία και η κουλτούρα μας δεν θα μας το επέτρεπε ποτέ», πρόσθεσε αντικρούοντας σχετικά δημοσιεύματα γύρω από την επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά των Κούρδων.

«Για την ακρίβεια», πρόσθεσε ο Ερντογάν, «η ιστορία αυτών που μας κατηγορούν για σφαγές, που είναι γεμάτη από τέτοιες σφαγές».

«Αν αναζητάτε σφαγές αμάχων, κοιτάξτε στο Αφγανιστάν, στη Μιανμάρ, στο Καραμπάχ και στη Βοσνία, όπου οι μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και σε αυτόν», συμπλήρωσε ο Ερντογάν και κατέληξε: «αν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων, κοιτάξτε στην Κύπρο πριν την επέμβαση της Τουρκίας, κοιτάξτε στην Παλαιστίνη κάτω από τη μύτη σας, όπου οι Μουσουλμάνοι σκοτώνονται στους δρόμους».

«Η Τουρκία δεν πολεμάει τους Σύρους αλλά την τρομοκρατική βαναυσότητα που τους έχει επιβληθεί, μαζί με τον συριακό λαό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Ο στρατός του Άσαντ μπήκε μαζί με ρωσικές δυνάμεις στο Κομπάνι

Παράφρων και φοβισμένος ο Ερντογάν: Προκάλεσε τον Τραμπ και μετά τα… γύρισε – Θα δει Πενς και Πομπέο

Σχετικές ειδήσεις