ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θέλει νέα ψυχιατρική εξέταση ο μακελάρης της Νορβηγίας

Δεν θέλει νέα ψυχιατρική εξέταση ο μακελάρης της Νορβηγίας

Δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε νέα ψυχιατρική εξέταση ο μακελάρης της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του, μία ημέρα αφού μία ομάδα ειδικών συμφώνησε ότι δεν είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του.

«Δεν θα ζητήσουμε νέα ψυχιατρική γνωμάτευση», δήλωσε ο Γκάιρ Λίπσταντ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πελάτη του. Ο Μπράιβικ πιστεύει ότι οι νέοι ειδικοί δεν θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να εκτιμήσουν την κατάστασή του, προσέθεσε ο Λίπσταντ.

Σύμφωνα με την έκθεση δύο ψυχιάτρων, που ορίστηκαν από το δικαστήριο, ο Μπράιβικ πάσχει από σχιζοφρενική παράνοια.

Μία επταμελής ομάδα ψυχιάτρων και ψυχολόγων του νορβηγικού Συνδέσμου Ιατροδικαστικής ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει κανένα «σημαντικό σχόλιο» να προσθέσει πάνω στην έκθεση της 29ης Νοεμβρίου.

Ο 32χρονος ακροδεξιός τρομοκράτης επιθυμεί να καταθέσουν στη δίκη του, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο, ειδικοί στην ιστορία, τις πολιτικές επιστήμες και την πολιτικά υποκινούμενη βία, προσέθεσε ο δικηγόρος του.

Κάποιοι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων έχουν ήδη ζητήσει την περαιτέρω εξέταση του Μπράιβικ, επισημαίνοντας ότι είχε σχεδιάσει τις επιθέσεις του εδώ και χρόνια.

Αν δεν αλλάξει η ψυχιατρική γνωμάτευση ο Μπράιβικ, στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, δεν θα εκτίσει ποινή φυλάκισης, αλλά θα εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική.