ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν προειδοποιεί: Έρχονται «θερμότερες» εξελίξεις στη Μεσόγειο

Ο Ερντογάν προειδοποιεί: Έρχονται «θερμότερες» εξελίξεις στη Μεσόγειο
ASSOCIATED PRESS

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε και τον ΟΗΕ να πάρει θέση στο ζήτημα.

Στην προειδοποίηση ότι στην ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξουν «θερμότερες» ακόμη εξελίξεις, προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σήμερα Τετάρτη (19/02) σε βουλευτές του κόμματός του.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές του για την κατάσταση στο εξωτερικό ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε σύμφωνα με το Sigmalive: «Οι εξελίξεις και στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τον ΟΗΕ να πάρει θέση. «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να αδιαφορούν πλέον για όσα συμβαίνουν», είπε, ζητώντας την ανάληψη ενεργότερου ρόλου.

Για το «πραξικόπημα»

Στις «επιτυχίες» της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και δη στη Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία εν τω μεταξύ απέδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις φήμες περί πραξικοπήματος στη χώρα, καθώς ο «αποτελεσματικός του αγώνας», όπως τον χαρακτήρισε, ενόχλησε την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Τουρκία ο «εγκέφαλος» της προηγούμενης απόπειρας το 2016.

Μια έκθεση της RAND Corporation, μιας δεξαμενής σκέψης (think tank) με έδρα τις ΗΠΑ, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ήταν αρκετή, ώστε να προκαλέσει διαμάχη στη χώρα, καθώς υποστήριξε πως το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος είναι πιθανό κι ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ, έχει αποκτήσει «εξαιρετικά στενές επαφές» με στελέχη του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye, η έκθεση της RAND Corporation, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2020, υποστηρίζει πως η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απελάσει εκατοντάδες αξιωματικούς, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στις τάξεις του τουρκικού στρατού.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» για την πτήση MH370: «Ο πιλότος του μοιραίου αεροπλάνου αυτοκτόνησε»

Μάρθα Καραγιάννη: Αποκάλυψη! Η διάγνωση για την υγεία της ηθοποιού

Σχετικές ειδήσεις