ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Ισπανία όπως Ιταλία - Ραγδαία αύξηση νεκρών και κρουσμάτων - Η εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο

Κορονοϊός: Ισπανία όπως Ιταλία - Ραγδαία αύξηση νεκρών και κρουσμάτων - Η εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός: Ραγδαία είναι η εξάπλωση του φονικού ιού στην Ισπανία ενώ ο αριθμός των θυμάτων του ανεβαίνει κατακόρυφα

Κατά 209 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στην Ισπανία μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, φτάνοντας τους 767. Τα 3.431 έφτασαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τα συνολικά να αγγίζουν πλέον τα 17.147, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Νέα πλατφόρμα από το ΕΜΠ: Παρακολουθείστε εδώ την εξέλιξη της πανδημίας

Ιταλία

Οι τελευταίοι αριθμοί που έχουν γίνει γνωστοί θέλουν τα περιστατικά κορονοϊού στη χώρα να είναι 35.713 και οι νεκροί να έχουν φτάσει τους 2.978. Παράλληλα, 4.025 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί εδώ και μία εβδομάδα στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του κορονοϊού, θα παραταθούν και μετά την αρχική ημερομηνία λήξης τους, στις 3 Απριλίου.

«Τα μέτρα που λάβαμε, τόσο αυτά που οδήγησαν στο κλείσιμο μεγάλου μέρους εταιριών και (τον περιορισμό) των ατομικών δραστηριοτήτων στη χώρα, όσο και αυτά που αφορούν τα σχολεία, δεν μπορεί παρά να παραταθούν όταν λήξουν», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε στην εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Κορονοϊός στην Ιταλία: Συγκλονιστικές εικόνες - Στρατιωτικό κομβόι μεταφέρει «θύματα πολέμου» (vid)

Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2.801 εντός 24 ωρών και έφτασε σχεδόν τις 11.000, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Από τα μεσάνυχτα υπάρχουν πλέον 10.999 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊου στην Γερμανία, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) του Βερολίνου. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 20.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (3.033), τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (2.155) και τη Βαυαρία (1.692).

Το Αμβούργο βρίσκεται στην κορυφή των κρατιδίων αναλογικά με τον πληθυσμό, αφού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού είναι 23,46 ανά 100.000 κατοίκους. Ο μικρότερος αριθμός ασθενούντων καταγράφεται στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας και ανέρχεται σε 4,57 ανά 100.000 κατοίκους.

Βρετανία

Έως και 40 σταθμοί του μετρό στο Λονδίνο έχουν κλείσει από σήμερα (19/03) έπειτα από σύσταση της κυβέρνησης της Βρετανίας προκειμένου να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις εν μέσω επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η εταιρεία Transport for London (TfL), η οποία διαχειρίζεται τις δημόσιες συγκοινωνίες στο Λονδίνο.

«Έως 40 σταθμοί του μετρό που δεν έχουν ανταπόκριση με άλλες γραμμές θα κλείσουν μέχρι νεοτέρας», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της.

Τα νυχτερινά δρομολόγια κάποιων γραμμών του μετρό αναστέλλονται για τις Παρασκευές και τα Σάββατα, ενώ θα περιοριστούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων που εξυπηρετούν τη σύνδεση με σταθμούς μετρό.

H TfL κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες για «μη απαραίτητες μετακινήσεις».

«Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να μετακινούνται (…) εκτός κι αν αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο», σχολίασε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ήδη συστήσει στους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επαφές και μετακινήσεις και αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία της χώρας από την Παρασκευή το βράδυ. Εξάλλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβει και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας covid-19, κυρίως στο Λονδίνο όπου εξαπλώνεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο ένα έκτακτο νομοσχέδιο που θα δίνει στις Αρχές ειδικές εξουσίες για διάστημα έως και δύο ετών, όπως το να συλλαμβάνουν και να θέτουν σε καραντίνα άτομα προκειμένου να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να καταρτιστεί σχέδιο για την αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων, μείωση των δρομολογίων των δημόσιων συγκοινωνιών και περιορισμό των συγκεντρώσεων.

Όταν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε αν χρειάζεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για να τεθεί σε καραντίνα το Λονδίνο, όπου μπαρ, επιχειρήσεις και μέσα μεταφοράς παραμένουν γεμάτα, ο Τζόνσον απάντησε: «Πάντα λέγαμε ότι θα λάβουμε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή».

Εξάλλου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θέτει σε επιφυλακή 20.000 μέλη του στρατού προκειμένου να συνδράμουν, αν χρειαστεί, στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Από την πλευρά της η βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να αναχωρήσει από το Λονδίνο για τον πύργο της στο Ουίνδσορ, ενώ αναβλήθηκε και η επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία του Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο, που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

Γαλλία

Η 15ήμερη περίοδος αυστηρών μέτρων περιορισμού στη Γαλλία που επιβλήθηκε κατ’ εντολήν του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού μπορεί να παραταθεί, εάν κριθεί απαραίτητο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

«Η 15ήμερη περίοδος μπορεί να παραταθεί. Εάν κριθεί απαραίτητο, η κυβέρνηση θα την παρατείνει», δήλωσε ο Καστανέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 radio station.

Από χθες το πρωί, οι αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν επιφορτιστεί με την επιβολή των μέτρων περιορισμού, έχουν διενεργήσει 70.000 ελέγχους και έχουν επιδώσει 4.095 πρόστιμα σε αυτούς που τα παραβιάζουν.

Ρωσία

Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό, μία 79χρονη γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα η οποία πέθανε από πνευμονία.

«Η ηλικιωμένη ασθενής που πέθανε σε νοσοκομείο (της Μόσχας) για μολυσματικές ασθενειες έπασχε από χρόνιες νόσους», ανακοίνωσε το κέντρο διαχείρισης της επιδημίας του κορονοϊού.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος «πανικού».

Στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 147 κρούσματα της covid-19.

Κροατία

Σε ισχύ τέθηκαν σήμερα το πρωί στην Κροατία, τα περιοριστικά μέτρα στη διασυνοριακή κυκλοφορία, στο πλαίσιο των ενεργειών για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του οποίου ανήλθαν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, σε 102.

Όπως ανακοινώθηκε, σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις με την Κροατία, η εισερχόμενη κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο στους Κροάτες, οι οποίοι, μετά την επιστροφή τους στη χώρα, θα τίθενται σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών.

Σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις με την Κροατία, η εισερχόμενη κυκλοφορία επιτρέπεται και για ορισμένες ομάδες, όπως ιατρικό προσωπικό, επιστήμονες, προσωπικό φροντίδας ηλικιωμένων, διπλωμάτες, αστυνομικούς, μέλη ομάδων πολιτικής προστασίας, στρατιωτικούς, διασυνοριακούς εργαζόμενους καθώς για τις εμπορευματικές μεταφορές. Λόγω των πρόσθετων ελέγχων στα σημεία διέλευσης των συνόρων με τη Σλοβενία και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στην μετακίνηση επιβατών και τη διακίνηση εμπορευμάτων.

Στο μεταξύ, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι αναμένουν σήμερα τα ευρήματα της νεκροψίας ηλικιωμένου, ο οποίος κατέληξε ενώ βρισκόταν σε αυτοαπομόνωση, για να επιβεβαιώσουν εάν ο θάνατος του σχετίζεται με τον COVID-19.

Βέλγιο

Το Βέλγιο κατέγραψε 309 νέα κρούσματα της επιδημίας στις 18 Μαρτίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ανεβάζοντας σε 1.759 τα συνολικά κρούσματα τού κορονοϊού στην χώρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, υπήρξαν 7 νέοι θάνατοι επί συνόλου 21 που έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο από την έναρξη της επιδημίας.

Ιράν

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία Covid-19 στο Ιράν έφθασε τους 1.284, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε τα 18.407, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 149 νέοι θάνατοι και 1.046 νέα κρούσματα στην Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία είναι η σφοδρότερα πληγείσα χώρα στην Μέση Ανατολή, με το δεδομένο ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τις χώρες της περιοχής είναι ελλιπή.

Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού, έχοντας διαπιστώσει έλλειμμα συλλογής στοιχείων και ενημέρωσης εκ μέρους των αρχών των χωρών της περιοχής.

Ασία

Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα 82 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, τη μεγαλύτερη αύξηση που σημειώνει σε μια μέρα, με τα οποία ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα σε 309, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την Covid-19 αυξήθηκε κατά έξι σε 25, η πλειονότητα των οποίων καταγράφηκε στην Τζακάρτα, πρόσθεσε ο Άσμαντ Γιουριάντο.

Νέα κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης σε επαρχίες της χώρας, όπως η Δυτική Ιάβα, η Ανατολική Ιάβα και τα Νησιά Ριάου, ενώ 15 ασθενείς πήραν εξιτήριο, κατέληξε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα η Μαλαισία κατέγραψε σήμερα 110 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον σε 900. Τα περισσότερα νέα κρούσματα στη χώρα συνδέονται με θρησκευτική συγκέντρωση σε τέμενος στην οποία παρευρέθηκαν 16.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα 60 νέα κρούσματα καταγράφοντας και αυτή, όπως και η Ινδονησία, τη μεγαλύτερη αύξηση σε μια μέρα, με το σύνολο των κρουσμάτων της να ανέρχεται πλέον σε 272, σύμφωνα με υγειονομικό αξιωματούχο της χώρας.

Τα σημερινά κρούσματα εντάσσονται σε δύο ομάδες: η πρώτη συνίσταται σε 43 κρούσματα που συνδέονται με άλλα που είχαν διαγνωσθεί νωρίτερα, ενώ η δεύτερη αφορά 17 νέους ασθενείς, στους οποίους περιλαμβάνονται άνθρωποι που έφτασαν στην Ταϊλάνδη από χώρες όπως η Ιταλία, η Μαλαισία, η Ιαπωνία, το Ιράν και η Ταϊβάν, διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής του τμήματος Ελέγχου των Ασθενειών στο υπουργείο Υγείας Σουανατσάι Ουαταναγινγκτσαροεντσάι.

Η Ταϊλάνδη έχει καταγράψει έναν θάνατο από τότε που ξέσπασε η επιδημία, ενώ 42 ασθενείς έχουν αναρρώσει και επιστρέψει στα σπίτια τους και 229 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, κατέληξε ο ίδιος.

Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν σήμερα 15 νέα κρούσματα, με τα οποία ανέρχεται σε 217 ο συνολικός αριθμός τους, καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός των 107 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας βρίσκεται στις αρχές μιας καραντίνας διάρκειας ενός μήνα.

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων προσθέτει στη σχετική ανακοίνωσή του ότι ένας ασθενής ανάρρωσε, ανεβάζοντας τον αριθμό των ιαθέντων σε 8, ενώ οι θάνατοι από την επιδημία Covid-19 παραμένουν 17.

Η Μανίλα ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι σταματάει την έκδοση βίζας για τους ξένους, απαγορεύοντας στους πολίτες όλων των ξένων χωρών την είσοδο στη χώρα ώστε να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

«Κάνουμε ένα επιτακτικής σημασίας βήμα προς τα μπροστά: συνολική απαγόρευση της εισόδου ξένων όλων των εθνικοτήτων χωρίς εξαιρέσεις», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Τεόντορο Λόξιν, προσθέτοντας ότι στους ξένους επισκέπτες που είναι να αναχωρήσουν θα επιτραπεί να φύγουν από τη χώρα.

Τέλος η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα είναι σε θέση να διεξαγάγει τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα που προγραμματίζονταν για τις 25 Απριλίου λόγω του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού.

Η Σρι Λάνκα απαγόρευσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα όλες τις εισερχόμενες πτήσεις για δύο εβδομάδες και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Η χώρα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 50 κρούσματα.

Νησιά Φίτζι

Τα νησιά Φίτζι ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού, με τον πανικό αμέσως να καταλαμβάνει τους κατοίκους.

«Υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της covid-19 στη πόλη Λαουτόκα, ένας ασθενής που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό», και ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα «υπό ιατρική παρακολούθηση», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας Ιφερέιμι Ουακεναμπέτε.

Πρόκειται για ένα μέλος του πληρώματος καμπίνας της Fiji Airways, 27 ετών, ο οποίος είχε πρόσφατα μεταβεί στις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τις αρχές των Φίτζι οι οποίες προσπαθούν να εντοπίσουν τους επιβάτες και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος στις πτήσεις στις οποίες εργάστηκε.

Η ανακοίνωση προκάλεσε πανικό στην Σούβα, με τους κατοίκους να σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ και, σύμφωνα με τους Fiji Times, γονείς να τρέχουν στα σχολεία για να πάρουν τα παιδιά τους.

Ο πρωθυπουργός Φρανκ Μπαϊνιμαράμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία προς τους 930.000 κατοίκους των Φίτζι: «Η εθνική ενότητα δεν πρέπει να διασπαστεί. Κανείς δεν θα πρέπει να επιτρέψει στον φόβο ή τον πανικό να καθορίσουν τις ενέργειές του», πρόσθεσε.

Η Λαουτόκα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 55.000 κατοίκους, θα τεθεί σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, διευκρίνισε.

Εξάλλου όλοι όσοι φτάνουν στη χώρα θα πρέπει να μένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους επί 14 ημέρες, ενώ απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις περισσοτέρων από 20 ατόμων.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σκέψεις στην κυβέρνηση να σταματήσουν οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο έκτος νεκρός από τον ιό στην Ελλάδα - Πώς συνδέεται με άλλα τρία θύματα

Σχετικές ειδήσεις