Κορονοϊός: Κάτοικος Παρισιού στο Newsbomb.gr - «Έτσι είναι να ζεις με απαγόρευση κυκλοφορίας»

Την κατάσταση που επικρατεί στο Παρίσι μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, περιέγραψε στο Newsbomb.gr η κ. Άρια Τερζάκη που ζει και εργάζεται στη γαλλική πρωτεύουσα.
Κορονοϊός: Κάτοικος Παρισιού στο Newsbomb.gr - «Έτσι είναι να ζεις με απαγόρευση κυκλοφορίας»
6'

Η κ. Τερζάκη σήμερα, Παρασκευή (20/03) βρίσκεται για τέταρτη μέρα στο σπίτι της, όπως και όλοι οι πολίτες της Γαλλίας μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοίνωσαν οι γαλλικές Αρχές.

Το μέτρο, όπως εξηγεί η κ. Τερζάκη στο Newsbomb.gr, έχει τεθεί σε ισχύ από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης (17/03). «Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος όσον αφορά την κυκλοφορία είναι κυρίως το ψυχολογικό», μας λέει η κ. Τερζάκη. «Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του, δεν μπορεί να βρεθεί με τους φίλους του και πρέπει να κλειστεί μέσα στο σπίτι του», προσθέτει.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από το Παρίσι:

Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στον κατ' οίκον περιορισμό τους οι πολίτες, όπως εξηγεί η κ. Τερζάκη στο Newsbomb.gr, είναι ότι πολλά σπίτια στην γαλλική πρωτεύουσα είναι πολύ μικρά, 15 με 20 τ.μ.. Γεγονός που κάνει ιδιαίτερα πιο δύσκολες τις συνθήκες παραμονής ορισμένων πολιτών στο σπίτι.

Όταν κάποιος επιθυμεί να βγει έξω, όπως μας εξηγεί η κ. Τερζάκη, πρέπει να συμπληρώσει μία «άδεια εξόδου» την οποία μπορεί να την εκτυπώσει από το Διαδίκτυο. Στο έντυπο πρέπει να αναγράφεται το όνομα και η ημερομηνία γέννησης του πολίτη, ο τόπος διαμονής του καθώς και ο λόγος μετακίνησης του. Σύμφωνα με τις οδηγίες των γαλλικών αρχών, οι πολίτες μπορούν να βγουν εκτός της οικίας τους αν πρέπει να προσέλθουν στην εργασία τους, για να ανεφοδιαστούν είδη πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ και φαρμακείο), αν αισθανθούν αδιαθεσία και πρέπει να επισκεφθούν κάποιο γιατρό, αν θέλουν να περπατήσουν ή να βγάλουν το κατοικίδιο τους βόλτα και, τέλος, αν πρέπει να επισκεφθούν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Δείτε ΕΔΩ την «άδεια κυκλοφορίας»:

Όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr η κ. Τερζάκη, αν κάποιος βγει χωρίς να έχει το σχετικό έντυπο και την ταυτότητα του μαζί του καλείται να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο ξεκινάει από τα 135 ευρώ και φτάνει τα 365 ευρώ.

«Στο Παρίσι ζω από το 1993 και αυτό που επικρατεί σήμερα δεν το έχουμε ξαναζήσει» λέει η κ. Τερζάκη.

«Αυτό που συμβαίνει όταν βγαίνουμε έξω, είναι ότι βλέπεις ένα Παρίσι άδειο», περιγράφει στο Newsbomb.gr η κ. Τερζάκη. «Μια πρωτεύουσα, η οποία είναι η Πόλη του Φωτός να έχει γίνει η Πόλη του Σκότους. Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και τηρούν τα μέτρα. Κρατάμε τις αποστάσεις και δεν υπάρχει πολύς κόσμος στους δρόμους», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης 108 νέους θανάτους από τον Covid-19, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 372, ήτοι μια αύξηση σχεδόν 41% σε διάστημα 24 ωρών. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο διευθυντής των υγειονομικών αρχών της χώρας Ζερόμ Σαλμόν είπε επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 10.995, από τα 9.134 χθες, πρόκειται, δηλαδή, για μια αύξηση 20% σε ένα 24ωρο.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Θα εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Ελλάδα;

Τελεσίγραφο στους… απείθαρχους Έλληνες έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος το απόγευμα της Πέμπτης (19/03), επισημαίνοντας πως από εκείνους εξαρτάται εάν τελικά θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως αυτή θα ήταν η έσχατη λύση, από την άλλη όμως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τις τελευταίες ώρες οι φήμες για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας έχουν πάρει φωτιά και, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από εμάς τους ίδιους. Πως; Με το αν τελικά θα μείνουμε σπίτι…

Το χθεσινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως την τελευταία προειδοποίηση πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο ισχύσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από τον κορονοϊό. «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται εάν τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και μία εβδομάδα, θεωρείται όμως έσχατη λύση και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη αυτού του μέτρου μόνο αν διαπιστωθεί ότι η κατάσταση δεν έχει επιστροφή.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19 στην κοινότητα. Πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν πολίτες να κάνουν βόλτες ανέμελοι το Σαββατοκύριακο στα πάρκα, τις παραλίες ή οπουδήποτε αλλού. «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε» είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, στην περίπτωση που χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας αυτή δεν θα είναι απόλυτη. Πρόκειται να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο, στο οποίο επιτρέπονται κάποιες μετακινήσεις για πολύ συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιβληθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και τα μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιμένουν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός στην Ελλάδα – Επίδομα 800 ευρώ: Δείτε ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις – Νέα μέτρα από το ΥΠΟΙΚ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Παγώνουν οι δόσεις δανείων για τρεις μήνες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή