ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η τραγωδία συνεχίζεται στην Ιταλία - 674 οι νεκροί στη Γαλλία - «Καμπανάκι» στις ΗΠΑ

Κορονοϊός: Η τραγωδία συνεχίζεται στην Ιταλία -  674 οι νεκροί στη Γαλλία - «Καμπανάκι» στις ΗΠΑ
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις:Τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό κατέγραψαν νέα εκθετική αύξηση την Κυριακή (22/3) στην Ευρώπη - ιδίως στην Ιταλία, όπου η κατάσταση πλέον χαρακτηρίζεται ανείπωτη «τραγωδία» - αλλά και στις ΗΠΑ, όπου εντείνονται οι φόβοι για τον κίνδυνο τα νοσοκομεία να μην είναι πλέον σε θέση να ανταπεξέλθουν σύντομα.

Η χώρα που έχει δεχθεί το πιο βαρύ πλήγμα στην Ευρώπη με 5.476 νεκρούς είναι η Ιταλία, η οποία ζει ένα φρικιαστικό σενάριο, που τρέμουν όλες οι υπόλοιπες χώρες.

Ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν επίπεδα εξάπλωσης πέρα από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα τον απόλυτο κορεσμό των δομών υγείας.

Καθώς η πανδημία στοίχισε τη ζωή σε 651 ανθρώπους μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανήγγειλε την διακοπή «κάθε παραγωγικής δραστηριότητας που δεν είναι απολύτως απαραίτητη».

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία είναι 59.138. Οι νεκροί έφτασαν τους 5.476. Παράλληλα, 7.024 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το τελευταίο 24ωρο, έχασαν την ζωή τους 651 ασθενείς, καταγράφηκαν 5.560 νέα κρούσματα, ενώ 952 ασθενείς βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.009 ασθενείς και, συνολικά 19.846 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 23.783 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά κρούσματα είναι 27.206 και οι νεκροί 3.456. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 7.555 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 816. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.122, και 169 οι νεκροί.

Για τον περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, η κατάσταση έχει πάρει πλέον διαστάσεις «τραγωδίας».

Χθες Κυριακή, στους έρημους δρόμους της Ρώμης ο ήχος που κυριαρχούσε ήταν αυτός από τις καμπάνες των εκκλησιών, ενώ αστυνομικοί έλεγχαν τους λιγοστούς διερχόμενους.

Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία

H κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά 15 ακόμη ημέρες, μετά την αρχική 15νθήμερη κατάσταση ανάγκης που είχε ανακοινωθεί στις 14 Μαρτίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του COVID-19, όπως ανέφεραν σήμερα οι εφημερίδες «El Pais» και «El Mundo».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επικοινώνησε την απόφαση τις κυβέρνησης στα στελέχη της περιφερειακής διοίκησης μέσω μιας βιντεοκλήσης.

Η επιβολή της κατάστασης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, απαγορεύει όλες τις αναγκαίες μετακινήσεις.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Συναγερμός και στη Γαλλία

Το "κύμα" διογκώνεται και τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να παραταθούν στη Γαλλία, όπου η επιδημία του κορονοϊού έχει σκοτώσει τουλάχιστον 674 ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνεται για πρώτη φορά ένας νοσοκομειακός γιατρός, και προκαλεί όλο και περισσότερες νοσηλείες.

Το άγχος εντείνεται και ο στρατός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχασε σήμερα τον πρώτο στρατιώτη του, έναν 67χρονο γιατρό που πέθανε αφότου είχε αναλάβει τη νοσηλεία των πρώτων ασθενών με κορονοϊό.

Μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, 112 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στα γαλλικά νοσοκομεία, με τις αρχές να γνωρίζουν ότι πιθανόν να επήλθαν και άλλοι θάνατοι στην πόλη ή σε γηροκομεία.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.559 και πλέον ανέρχεται σε 16.018.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών ανήλθε σε 7.240, εκ των οποίων 1.746 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (με σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των σοβαρών περιστατικών να έχουν ηλικία μεταξύ 40 και 65 ετών).

«Η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τις επόμενες ημέρες προτού τα αποτελέσματα του αυστηρού περιορισμού επιβραδύνουν την επιδημία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλμόν απηχώντας τις δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε εβδομαδιαία εφημερίδα. «Το κύμα είναι εδώ».

Παράλληλα, η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Εμανουέλ Βαργκόν ανακοίνωσε σήμερα ότι διαγνώστηκε με τον κορονοϊό, και έγινε το τρίτο μέλος της γαλλικής κυβέρνησης που προσβάλλεται από τον Covid-19

«Σήμερα διαγνώστηκα θετική στον Covid-19. Έχω μόνο ήπια συμπτώματα επί του παρόντος», δήλωσε η υφυπουργός στο Twitter. «Εφαρμόζω τον κανόνα: μένω στο σπίτι για να ξεκουραστώ και για να προστατεύσω τους άλλους».

Ο ιός έχει προσβάλει επίσης τον υπουργό Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ και την έτερη υφυπουργό Οικολογικής Μετάβασης Μπρυν Πουαρσόν.

Κίνδυνος «ελλείψεων» στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο κορονοϊός στοίχισε τη ζωή, για πρώτη φορά, σε πάνω από 100 ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας σε πάνω από 400 νεκρούς εκεί μέχρι χθες.

Ενώ πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών αντιμετωπίζει κάποιο βαθμό περιορισμού της κίνησης, ο Δημοκρατικής δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Μπιλ ντε Μπλέιζιο, στηλίτευσε χθες τη διαχείριση της πανδημίας από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους θανάτους «ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζήσουν», να έχουν σωθεί.

«Βρισκόμαστε, ειλικρινά, δέκα ημέρες πριν από τη γενικευμένη έλλειψη αναπνευστήρων, χειρουργικών μασκών, υλικών απαραίτητων ώστε ένα νοσοκομείο να μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί», προειδοποίησε ο δήμαρχος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNi.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο από την πλευρά του στηλίτευσε το γεγονός ότι πολλές αμερικανικές πολιτείες ανταγωνίζονται η μια την άλλη όσον αφορά τις αγορές εξοπλισμού και αναλωσίμων που χρειάζονται απελπιστικά.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του επέκρινε μέσω Twitter «ορισμένους» κυβερνήτες πολιτειών που «επιρρίπτουν την ευθύνη για τα δικά τους σφάλματα και τις δικές τους παραλείψεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ενώ ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής ειδικός του Λευκού Οίκου, διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα στείλει μαζικά στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια και στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, εστίες της πανδημίας στις ΗΠΑ, εξοπλισμό και υλικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.