ΚΟΣΜΟΣ

Στο «φως» οι τελευταίες μυστικές ηχογραφήσεις επί Κένεντι

Στο «φως» οι τελευταίες μυστικές ηχογραφήσεις επί Κένεντι

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι τελευταίες 45 ώρες μυστικών ηχογραφήσεων στο Λευκό Οίκο, όταν ένοικός του ήταν ο Τζον Κένεντι.

Οι ηχογραφήσεις των τελευταίων τριών μηνών της διακυβέρνησης του Τζον Φ. Κένεντι, εντάσσονται σε μια συλλογή ηχογραφήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Προεδρική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο του Τζον Φ. Κένεντι από το 1993.

Σύμφωνα με την αρχειοφύλακα αποχαρακτηρισμένων στην προεδρική βιβλιοθήκη, Μάουρα Πόρτερ, από τους διαλόγους «φαίνεται η ευφυΐα του προέδρου», ο οποίος ακούγεται να μπερδεύει τους ειδικούς με τις ερωτήσεις του, σε τομείς που δεν γνώριζε πολύ καλά.

Η βιβλιοθήκη ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες ηχογραφήθηκαν σκόπιμα από τον Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος κράτησε την ύπαρξή τους μυστική, ακόμη κι από υψηλόβαθμους συνεργάτες του.

Όπως δήλωσε η Πόρτερ, μεταξύ των πιο αξιομνημόνευτων είναι οι συνομιλίες με αξιωματούχους, οι οποίοι τον ενημέρωναν για τα προβλήματα στο Βιετνάμ, όταν ο Κένεντι άκουσε δύο συμβούλους του που του παρουσίαζαν διαφορετική εκτίμηση για τις συνθήκες στο Νότιο Βιετνάμ. «Πήγατε κι οι δύο στην ίδια χώρα;» ρώτησε.

Επίσης, στις συνομιλίες υπάρχουν συζητήσεις του Κένεντι για την προεκλογική εκστρατεία του 1964, καθώς και μια συζήτηση για το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας, λίγες μέρες πριν δολοφονηθεί στο Ντάλας, στις 22 Νοεμβρίου του 1963.