Οργή για τον θάνατο του Έλληνα ομογενή στις ΗΠΑ – Έρευνες για το περιστατικό

Newsbomb

Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ - Ξεσπά η μητέρα του Έλληνα ομογενή

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση για ακόμη ένα κρούσμα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Αυτή την φορά, πρόκειται για έναν άνδρα ελληνικής καταγωγής στη Νέα Υόρκη.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διερεύνηση του τραγικού συμβάντος, ούτως ώστε να αποδοθούν οι απαραίτητες ευθύνες, όπου χρειάζεται.

Σύμφωνα με το διαθέσιμο οπτικό υλικό, δεν είναι γνωστό τι μπορεί να συνέβη στο εσωτερικό του σπιτιού, καθώς η σκηνή διαδραματίζεται στην εξώπορτα. Γι’ αυτό ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος της οικογένειας ζητά απόλυτη διαφάνεια καλώντας την αστυνομία να δώσει στη δημοσιότητα τα βίντεο από τις κάμερες που είχαν πάνω τους οι αστυνομικοί.

Οργισμένη είναι η ελληνοαμερικανική κοινότητα, καθώς ασκεί δριμεία κριτική για την απερίσκεπτη χρήση της αστυνομικής βίας, για ακόμη μία φορά.

Δικηγόρος για τον θάνατο του Έλληνα ομογενή: «Του έριξαν τρεις φορές 50.000 βολτ με το taser»

Σοκαριστική είναι η περιγραφή του συμβάντος από την πλευρά του δικηγόρου της οικογένειας του Έλληνα ομογενή που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο 29χρονος Γιώργος Ζαπάντης (George Zapantis) που ζούσε στην γειτονιά του Κουίνς «έσβησε» όταν τέσσερις αστυνομικοί, που πήγαν για έλεγχο στο σπίτι του, τον ακινητοποίησαν βίαια, χτυπώντας με taser (παραλυτικό όπλο).

Σύμφωνα με τον ομογενειακό ιστότοπο «Greek City Times», o 29χρονος, ο οποίος φέρεται να πάσχει από διπολισμό, βρισκόταν στο υπόγειο του σπιτιού του, ντυμένος μονομάχος και κρατώντας ένα ξίφος σαμουράι.

Η αστυνομία έφτασε εκεί κληθείσα από έναν γείτονα, ο οποίος ανέφερε ότι ο νεαρός Ελληνοαμερικανός οπλοφορούσε.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Βομβολάκης, μίλησε στο MEGA, λέγοντας αρχικά: «Περιμένουμε να δούμε το βίντεο της αστυνομίας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Εμείς το λέμε body camera, ό,τι βλέπουν αυτοί, θα το δούμε στο βίντεο. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τι έγινε στην πόρτα όταν μπήκε η αστυνομία».

Στη συνέχεια ο δικηγόρος σοκάρει, καθώς ο Έλληνας ομογενής δέχθηκε 3 φορές από 50.000 βολτ: «Του έριξαν με το τέιζερ τρεις φορές, δεν ξέρουμε γιατί. Κανονικά μία φορά μόνο πρέπει να ρίξεις. Κάθε φορά που του ρίχνουν τη βολή είναι 50 χιλιάδες βολτ. Είναι απίστευτο που το έκαναν τρεις φορές. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Γιώργο να πεθάνει έτσι. Ήταν νέο παιδί».

Δείτε την gallery:

O 29χρονος Ελληνοαμερικανός μεταφέρθηκε στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο Queens όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η New York Post σημειώνει ότι ο δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε ότι ο 29χρονος, που έχει διανοητικά προβλήματα, ίσως προέβαλε αντίσταση στις αρχές, αλλά ήταν άοπλος όταν του περνούσαν χειροπέδες.

Γείτονες του Γιώργου Ζαπάντη περιέγραφαν στην «Greek City Times» τον 29χρονο ως έναν τακτικά εκκλησιαζόμενο άνθρωπο που φρόντιζε την 33χρονη αδερφή του, η οποία πάσχει από σύνδρομο Down.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι ο 29χρονος δεν απειλούσε κανέναν με το ξίφος όταν κλήθηκε η αστυνομία, αλλά τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν οι αστνομικοί κατέφθασαν.

Βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο δείχνει ότι ο Ζαπάντης ήταν άοπλος κατά τη σύλληψή του.

«Κάποιες στιγμές ο George έλεγε ότι "δεν μπορεί να αναπνεύσει" προς τους αστυνομικούς. Εκείνοι του απαντούσαν ‘άστα αυτά, κανείς δεν σε πνίγει’», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Δείτε το βίντεο:

Ξεσπά η μητέρα του 29χρονου

Στο MEGA μίλησε η μητέρα του 29χρονου Γιώργου Ζαπάντη, η οποία μίλησε για τις τελευταίες στιγμές πριν τον θάνατο του γιου της.

«Με πήρε τηλέφωνο το παιδί μου. Ήταν ανοιχτό το φως πίσω στην αυλή. Επειδή ο γιος μου φοβόταν ήθελε να το έχει ανοιχτό. Του είπε ο άνθρωπος από πάνω να σβήσει το φως και είπε το παιδί μου ότι το θέλει ανοιχτό», είπε η κ. Αθανασία Ζαπάντη.

«Περνούσε ένας άνθρωπος απέξω και ο γιος μου είχε ένα σπαθί στο χέρι. Ένα σπαθί σαν αυτό που έχουν οι Κινέζοι στα μαγαζιά τους. Τηλεφώνησε αυτός ο περαστικός στην αστυνομία ότι είναι τουφέκι. Οι αστυνομικοί μίλησαν στους ανθρώπους από πάνω και είπαν ότι είχε μόνο ένα σπαθί. Οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα και άνοιξαν και του είπαν να το πετάξει κάτω. Ο γιος μου ήταν εύσωμος άνθρωπος και ίσως φοβήθηκαν. Τον έβγαλαν έξω», συνέχισε την περιγραφή της φανερά ταραγμένη.

«Τρεις φορές τον χτύπησαν με τέιζερ. Φώναζε το παιδί μου ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Δεν αντιστάθηκε, είχε τα χέρια του πίσω. Δεν έπρεπε να μου φάνε τον λεβέντη μου, το παιδί μου», κατέληξε συντετριμμένη.

Δικαιοσύνη ζητούν οι συγγενείς του

Συγγενείς και φίλοι του Γιώργου Ζαπάντη μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν θα έκανε κακό σε κανέναν. Ο δικηγόρος του Έλληνα ομογενή μίλησε για ενδεχόμενο να υπήρξε αστυνομική βία, κάτι που φέρνει ξανά στο μυαλό τις στιγμές με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο ekirikas.com αναφέρει πως ο Γιώργος Ζαπάντης ήταν ένας Έλληνας ομογενής ο οποίος έπασχε από διπολισμό και αναδημοσιεύει τις δηλώσεις που έκανε η μητέρα του θύματος στη New York Daily News.

«Κλαίω επειδή δεν ήμουν εδώ για τον γιο μου κατά τις τελευταίες του ημέρες και πέθανε με τόσο τρομερό τρόπο», ανέφερε η απαρηγόρητη μητέρα Αθανασία Ζαπάντη την Τρίτη στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης. «Ήταν τα πάντα για μένα… Πέθανε χωρίς λόγο», είπε η Αθανασία Ζαπάντη.

Στήριγμα στην αδερφή του που πάσχει από σύνδρομο Down

Ο Ζαπάντης ήταν το μεγάλο στήριγμα της οικογένειάς του. Γείτονες της οικογένειας επιβεβαίωσαν σύμφωνα με το greekreporter.com πως ο 30χρονος ήταν ένας άνδρας που υποστήριζε τη μητέρα του και φρόντιζε την 33χρονη αδερφή του, που έχει σύνδρομο Down.

Τη συγκεκριμένη πληροφορία έδωσε και μία φίλη του Ζαπάνη με την ανάρτησή της στο Facebook, όπου περιγράφει τον Γιώργο ως έναν άνθρωπο που αγαπούσε τους φίλους και την οικογένειά του και ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους γείτονες.

«Ήταν ο καλύτερος αδερφός που θα μπορούσε να θέλει κάθε κορίτσι καθώς βοηθούσε την αδερφή του καθημερινά που έχει σύνδρομο Down», γράφει η Andrea Sanpietro η οποία χαρακτηρίζει τον Ζαπάντη ως «ευγενικό γίγαντα».

Ζητείται δικαιοσύνη για τον θάνατό του - Οικονομική ενίσχυση στην οικογένεια

Οι άνθρωποι του Γιώργου Ζαπάντη ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατό του, τη στιγμή που η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει το περιστατικό.

Στο Facebook έχει δημιουργηθεί η σελίδα Justice for George Zapantis, δηλαδή δικαιοσύνη για τον Γιώργο Ζαπάντη.

«Έπεσε θύμα της υπερβολικής δύναμης από την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Πέθανε τραγικά στα χέρια της αστυνομίας στο ίδιο του το σπίτι», αναφέρει στο Facebook η Sophia Dee σε μήνυμά της και καλεί όποιον μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια του ξαδέρφου της οικονομικά.

Επίσης, η ξαδέρφη του Γιώργου, Μαρίνα Ζαπάντη, ξεκίνησε μια προσπάθεια για να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα βοηθήσει την μητέρα και την αδερφή του αδικοχαμένου ομογενή. Η ενέργειά της έγινε γνωστή μέσω της ιστοσελίδας gofundme και η ανταπόκριση από συγγενείς, φίλους και ανώνυμους ήταν άμεση, αφού μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό που ξεπέρασε τα 40.450 δολάρια.

«Ο Γιώργος ήταν ξάδερφός μου και κάτι σαν μικρός μου αδερφός» έγραψε η Μαρίνα Ζαπάντη. «Συγκεντρώνω δωρεές για την τελετή, την κηδεία και άλλα έξοδα που σχετίζονται με τον θάνατό του, προκειμένου να βοηθήσω την μητέρα του Σία και την αδερφή του Ελευθερία αυτές τις δύσκολες ώρες» συμπλήρωσε η συγγενής του 29χρονου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2020: «Αυλαία» των Πανελλαδικών με Χημεία, Οικονομία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved