ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 200 οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης

Πάνω από 200 οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης

Ξεπέρασαν τις διακόσιες οι υποψηφιότητες για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2012, που έχουν κατατεθεί στη νορβηγική επιτροπή του βραβείου, μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.

Ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκονται τα ονόματα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, η Αιγύπτια χριστιανή, Μάγκι Κόμπραν, η οποία ηγείται της οργάνωσης βοήθειας Stephen's Children και η ιδρύτρια της ρωσικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Memorial, Σβιετλάνα Γκανούσκινα.

Επίσης, στον κατάλογο των υποψηφίων υπάρχουν ο Κουβανός αντιφρονούντας Όσκαρ Ελίας Μπίσετ και η Χορωδία Πολιτισμών της Αντάκειας, που αποτελείται από μέλη μειονοτήτων.

Ο τελικός αριθμός των υποψηφιοτήτων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η πενταμελής επιτροπή Απονομής των Νόμπελ δεν έχει συνεδριάσει για την επικύρωσή τους, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να προσθέσει και δικούς της υποψήφιους.

Το βραβείο του 2011 μοιράστηκαν η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ με τη συμπατριώτισσά της Λέιμα Γκμπόουι και τη μαχήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Υεμένη, Ταουακούλ Κάρμαν. Η τριάδα περιλαμβανόταν στα 241 ονόματα που είχε εξετάσει η επιτροπή.