ΚΟΣΜΟΣ

Μπράιβικ: «Προληπτική επίθεση κατά των προδοτών»

Μπράιβικ: «Προληπτική επίθεση κατά των προδοτών»

Υπό προσωρινή κράτηση θα τεθεί ο Νορβηγός μακελάρης, Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, μέχρι την έναρξη της δίκης του, όπως αποφάσισε σήμερα δικαστήριο του Όσλο.

Χωρίς να επιδεικνύει ίχνος μεταμέλειας, ο ακροδεξιός τρομοκράτης ζήτησε από το δικαστήριο να αφεθεί αμέσως ελεύθερος, με το επιχείρημα ότι η σφαγή που διέπραξε ήταν «μια προληπτική επίθεση κατά των προδοτών της πατρίδας».

«Δεν αποδέχομαι τη φυλάκιση. Απαιτώ να απελευθερωθώ αμέσως», είπε ο 32χρονος δράστης της διπλής επίθεσης στο Όσλο και το νησί Ουτόγια, που προκάλεσε το θάνατο 77 ανθρώπων, στις 22 Ιουλίου.

Ο Μπράιβικ αρνήθηκε εκ νέου να δηλώσει ένοχος, μολονότι αναγνώρισε ότι είναι ο δράστης των επιθέσεων αυτών, οι οποίες ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητες για να «υπερασπιστεί τον εθνικό νορβηγικό πληθυσμό».

«Εμείς το κίνημα της νορβηγικής αντίστασης δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που μας έχουν μετατρέψει σε μειονότητα στη χώρα μας», δήλωσε, σημειώνοντας ότι έδρασε για να «υπερασπιστεί το λαό του, τον πολιτισμό του, τη θρησκεία του».

Τα λόγια του Μπράιβικ προκάλεσαν τον καγχασμό των μερικών δεκάδων συγγενών των θυμάτων, που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Μπράιβικ, με μαύρο κοστούμι και γραβάτα σε ανοιχτό γαλάζιο, όταν εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου έκανε έναν χαιρετισμό, φέρνοντας τα χέρια του, όπως ήταν δεμένα με τις χειροπέδες, σε σχήμα γροθιάς πάνω στην καρδιά, και στη συνέχεια τα έτεινε προς την υπεράσπιση.

Ήταν ένας «χαιρετισμός προς την άκρα δεξιά», δήλωσε ο δικηγόρος του, Γκέιρ Λίπσταντ.