ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνούν σχέσεις του Νορβηγού μακελάρη με Σέρβο

Ερευνούν σχέσεις του Νορβηγού μακελάρη με Σέρβο

Πιθανές διασυνδέσεις του ακροδεξιού τρομοκράτη Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ ερευνά η νορβηγική αστυνομία, με τον καταδικασθέντα για τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, Μίλοραντ Ούλεμεκ «Λέγκια».

Σύμφωνα με αστυνομικά έγγραφα που δημοσιεύει το νορβηγικό δίκτυο NRK, αντικείμενο της έρευνας είναι οι πιθανές επαφές του Μπράιβικ με τον Ούλεμεκ, στις αρχές του 2000 στη Λιβερία.

Επίσης, η εφημερίδα «Dagbladet» αναφέρει ότι στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 η αστυνομία του Όσλο απέστειλε αίτημα στην αστυνομία της Σερβίας, ζητώντας πληροφορίες για τον Ούλεμεκ.

Ο Μπράιβικ είχε αναφέρει κατά την ανάκρισή του ότι η οργάνωση που εκπροσωπεί στη Νορβηγία, οι «Ναϊτες Ιππότες», συγκροτήθηκε το 2002 μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον των χριστιανών στη Σερβία και ότι ο λόγος για τον οποίο ταξίδεψε στη Λιβερία το 2002 ήταν για να συναντηθεί με Σέρβους ήρωες πολέμου.

Ωστόσο, δεν αποκάλυψε με ποιον Σέρβο είχε συναντηθεί στη Λιβερία, αλλά η αστυνομία πιστεύει ότι το άτομο αυτό μπορεί να ήταν ο Ούλεμεκ «Λέγκια».

Επίσης, στο «μανιφέστο» του «2083: Ευρωπαϊκή διακήρυξη για την ανεξαρτησία», ο Μπράιβικ διατύπωνε θετικά σχόλια για τον Ούλεμεκ.

Ποιος είναι ο Ούλεμεκ

Ο Μίλοραντ Ούλεμεκ ή Μίλοραντ Λούκοβιτς, πρώην διοικητής της μονάδας της σερβικής μυστικής αστυνομίας, της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (JSO) ή αλλιώς «Κόκκινα Μπερέ», ήταν μέλος της «Μαφίας του Ζέμουν», οργανωμένης συμμορίας στο Βελιγράδι. Καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς και του πρώην προέδρου της Σερβίας, Ίβαν Στάμπολιτς και για σχεδιασμό και απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς.

Το NRK σημειώνει ότι για τον ακροδεξιό Μπράιβικ, κατηγορούμενο για τρομοκρατία, πιθανώς αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης «χριστιανοί τρομοκράτες και δολοφόνοι», μεταξύ αυτών και ο Σέρβος διοικητής της ειδικής μονάδας «Κόκκινα Μπερέ», τον οποίο ενδέχεται να συνάντησε στη Λιβερία το 2002.

Κατά τα λεγόμενα του 32χρονου Νορβηγού, ο Σέρβος που συνάντησε στρατολογούσε μαχητές για να πολεμήσουν κατά των μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η αστυνομία είναι ο Μπράιβικ να είχε συναντηθεί με τον καταδικασθέντα αρχηγό της Μαφίας του Ζέμουν στη διάρκεια κυνηγιού διαμαντιών στην Αφρική.

«Ο Σέρβος ήρωας πολέμου, που είχε σκοτώσει σε μάχες πολλούς μουσουλμάνους» προσπάθησε να κερδίσει χρήματα από τα «ματωμένα διαμάντια» στη χώρα της δυτικής Αφρικής» φέρεται να είπε ο Μπράιβικ στους αστυνομικούς.

Σε ερώτηση αν έχει πάει στη Σερβία, ο Μπράιβικ δεν θέλησε να απαντήσει, υποστήριξε όμως ότι «το ΝΑΤΟ με τους βομβαρδισμούς εμπόδισε τους Σέρβους να εκδιώξουν τους μουσουλμάνους» και εκείνοι «άρχισαν να αλληλοσκοτώνονται».