ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τραμπ εναντίον Μπάιντεν – Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τραμπ εναντίον Μπάιντεν – Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές των ΗΠΑ
AP Images

Προεδρικές Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ένα 48ωρο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας και οι δημοσκοπήσεις έχουν πάρει… φωτιά για το ποιος θα είναι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ θα αποφασίσουν στις 3 Νοεμβρίου αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα μείνει στον Λευκό Οίκο για άλλα τέσσερα χρόνια ή όχι. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει αντίπαλο τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος, Τζο Μπάιντεν, που έγινε γνωστός σαν ο αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα ενώ είναι στον χώρο της πολιτικής από το 1970.

Όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, οι δημοσκοπήσεις πληθαίνουν και προσπαθούν να «πιάσουν» τον παλμό που υπάρχει στις ΗΠΑ σχετικά με τον ποιον από τους δυο προτιμούν να δουν στη θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να έχει το προβάδισμα αυτή τη στιγμή, με ποσοστό 52% έναντι 43% του Ντόναλντ Τραμπ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πάντα ενδεικτικές του τι θα γίνει τελικά στις εκλογές, αφού και το 2016 η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν σε όλες, πήρε περίπου τρία εκατομμύρια ψήφους παραπάνω από τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά τελικά έχασε.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεωνBBC

Αυτό έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ που δεν εξασφαλίζει την προεδρία σε αυτόν που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους. Για την ώρα, ο Τζο Μπάιντεν έχει ένα προβάδισμα που πλησιάζει στις 10 μονάδες, όμως, τα πάντα θα κριθούν στις πολιτείες που θα επικρατήσει ο κάθε υποψήφιος.

Οι περισσότερες πολιτείες ψηφίζουν σταθερά με τον ίδιο τρόπο. Αυτό σημαίνει πως λίγες είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν «κατεύθυνση» και εκεί διεκδικούν περισσότερο τη νίκη οι δυο υποψήφιοι. Επί της ουσίας σε αυτές τις πολιτείες καθορίζεται και το αποτέλεσμα των εκλογών και θεωρούνται τα «πεδία μάχης» της διαδικασίας.

Η διαφορά των δυο υποψήφιων σε πολιτείες - κλειδιάBBC

Για την ώρα, τα πράγματα δείχνουν καλά και σε αυτόν τον τομέα για τον Τζο Μπάιντεν, όμως, πολύ γρήγορα μπορούν να ανατραπούν τα πάντα. Ειδικά όταν ο εκλογικός αντίπαλος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δείχνει να έχει ισχυρό προβάδισμα σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν, τρεις βιομηχανικές πολιτείες που στις εκλογές του 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε με διαφορά κοντά στο 1% και κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές του 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει σε πολιτείες όπως η Αϊόβα, το Οχάιο και το Τέξας με διαφορά ανάμεσα σε 8% και 10%, όμως, τώρα παρότι προηγείται και πάλι ο Μπάιντεν παρουσιάζει πιο κοντά στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με αυτό που είχε καταφέρει στις προηγούμενες εκλογές η Χίλαρι Κλίντον.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Τραμπ vs Μπάιντεν - Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;