ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μία ανάσα από την κάλπη - Οι δημοσκοπήσεις, η Ελλάδα και τα σενάρια χάους

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μία ανάσα από την κάλπη - Οι δημοσκοπήσεις, η Ελλάδα και τα σενάρια χάους
ASSOCIATED PRESS

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν; Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι εκλογές του 2020 είναι δεδομένο πως θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι για τα βιβλία της Ιστορίας.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι πρωτόγνωρη μιας και τα προγνωστικά κάνουν λόγο για θρίλερ μεταξύ των δύο που θα κρίνει τις εκλογές μέχρι τις τελευταίες ψήφους, ωστόσο η ανησυχία δεν αφορά τις εκλογές.

Για πρώτη φορά όλα είναι στον αέρα. Η δημόσια υγεία, λόγω της πανδημίας, η εσωτερική ασφάλεια, λόγω των κοινωνικών αναταραχών και φυσικά η ανησυχία του πλανήτη για την πορεία των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Σενάριο χάους για συγκρούσεις ενόπλων λίγο πριν την κάλπη

Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι πρωτόγνωρη μιας και τα προγνωστικά κάνουν λόγο για θρίλερ μεταξύ των δύο που θα κρίνει τις εκλογές μέχρι τις τελευταίες ψήφους, ωστόσο η ανησυχία δεν αφορά τις εκλογές.

Άλλωστε οι ΗΠΑ έχουν ίσως το πιο σταθερό πολιτικό σύστημα παγκοσμίως εδώ και δύο αιώνες, δίχως αλλαγές, δίχως πρόωρες προσφυγές στην κάλπη, δίχως πραξικοπήματα και πολιτικές αναταραχές σαν και αυτές που εντοπίστηκαν ανά εποχές στην Ευρώπη.

Ο προβληματισμός από αναλυτές αφορά το πριν την κάλπη, αφού οι εκλογές συμπέφτουν με τις κοινωνικές αναταραχές με φόντο τον ρατσισμό και τις ένοπλες συγκρούσεις ακροδεξιών με ακροαριστερούς στο Ουισκόνσιν και άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα, όπως εκτιμάται, η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από ένα δυστοπικό θρίλερ στο οποίο οι παραπάνω ομάδες θα προκαλέσουν χάος άνευ προηγουμένου σε ορισμένες περιοχές που μπορεί να φέρει μέχρι και αμφισβήτηση του όπου αποτελέσματος.

Η εκστρατεία του Τραμπ συνεχίζει να διεξάγει μάχη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λίγο πριν τον τερματισμό συνεχίζει τις προεκλογικές ομιλίες επισκεπτόμενος ολοένα και περισσότερες περιοχές παρά τις όποιες δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Από την άλλη οι Δημοκρατικοί, επικαλούμενοι τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία βλέπουν τον Τζο Μπάιντεν να απευθύνεται στους πολίτες περισσότερο με διαδικτυακά μηνύματα και λιγότερες συγκεντρώσεις οι οποίες ωστόσο πύκνωσαν όσο η κάλπη πλησίασε.

Η Ελλάδα και ο κόσμος παρακολουθούν με... κομμένη την ανάσα

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την μία έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ελληνισμό των ΗΠΑ, ενώ στην προηγούμενη εκλογική του εκστρατεία είχε και πολλούς Έλληνες συμβούλους, ενώ αξιοσημείωτο ήταν και το γεγονός πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Λευκού Οίκου, επιτελάρχης βρέθηκε ένας ελληνορθόδοξος, ο Ελληνοαμερικανός Ρέινς Πρίμπους.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση που απευθύνεται στην ομογένεια των ΗΠΑ, οι επικεφαλής του ελληνοαμερικανικού τμήματος της επίσημης προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, Christos Marafatsos και Anthony Marlowe, αναφέρονται στα όσα έχουν επιτευχθεί στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας επί προεδρίας Τραμπ.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιδείξει πως καθορίζει την γραμμή της εξωτερικής πολιτικής βάσει και των προσωπικών σχέσεων.

Έτσι εκτός από την προσωπική επαφή που έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν, έχει επιτύχει να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο με αποκορύφωμα την αποκατάσταση σχέσεων του Ισραήλ με αραβικά και μουσουλμανικά κράτη.

Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την στήριξή του στην Ελλάδα, ωστόσο όπως διαφαίνεται επαφίεται στα συμφέροντα που εκφράζονται από το «κατεστημένο», δηλαδή το administration των ΗΠΑ όπως αυτό διαμορφώνεται από τις δημοκρατικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην Γερουσία και τη Βουλή των αντιπροσώπων.

Η συμμετοχή σε επίπεδα ρεκόρ

Ενώ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η συμμετοχή ακολουθούσε φθίνουσα πορεία εδώ και δεκαετίες, μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 96,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι κατά την διαδικασία της πρόωρης/επιστολικής ψήφου. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, ο αριθμός αυτός αποτελεί ήδη πάνω από τα 2/3 του αριθμού των ψήφων που μετρήθηκαν σε ολόκληρες τις εκλογές του 2016.

Μέχρι στιγμής περισσότερα από 35 εκατομμύρια άτομα ψήφισαν αυτοπροσώπως και 61,2 εκατομμύρια ψήφισαν μέσω ταχυδρομείου. Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μια τεκτονική μετατόπιση μακριά από την μονοήμερη ψηφοφορία, το βασικό στοιχείο του αμερικανικού εκλογικού συστήματος για αιώνες.

Η συμμετοχή ωστόσο κρίνεται από τους αναλυτές ως σε μεγάλο βαθμό κομματική, αφού μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ αναμένει να εμφανιστεί αυτοπροσώπως την ημέρα των εκλογών σε μία προσπάθεια να αναδείξουν την εν δυνάμει μη εγκυρότητα της εν λόγω διαδικασίας.

Προβάδισμα για τον Τραμπ!

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Selzer δίνει στον Ντόναλντ Τραμπ ευρύ προβάδισμα στην πολιτεία της Αϊόβα, με 48% έναντι 41% για τον Τζο Μπάιντεν εν όψει των προεδρικών εκλογών της Τρίτης (03/11).

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, αν όντως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αυτό το διευρυμένο προβάδισμα έναντι του Τζο Μπαίντεν στην Αϊόβα, τότε ενδέχεται ο Τζο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθεια επικράτησης σε άλλες πολιτείες «κλειδιά», όπως το Μίτσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τέσσερα χρόνια, η ίδια εταιρεία εκτιμούσε στην τελευταία της δημοσκόπηση αντίστοιχης έκτασης επικράτηση επτά μονάδων του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, ενώ η κάλπη έδωσε τελικά νίκη για τον νυν Αμερικανό πρόεδρο, με 9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Ο Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα, περιγράφει τους «εχθρούς» ως «εγκληματίες»

Ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποίησε την πρώτη από τις πέντε συγκεντρώσεις που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα για να εκφράσει παράπονα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, τα μέσα ενημέρωσης, την έρευνα για τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές, τον πρόεδρο Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον, και να πει τους ανθρώπους θα πρέπει να ψηφίσουν μόνο αν τον υποστηρίζουν.

Μιλώντας στο πλήθος ανέφερε τον κορονοϊό μόνο για να χλευάσει την Κίνα και να καλέσει τον κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας να ανοίξει την Πολιτεία. Παράλληλα αναφερόμενος στα media, είπε ότι είχε δει «τίποτε άλλο παρά αρνητική τηλεόραση - κάθε βράδυ, κάθε βράδυ, κάθε βράδυ».

Ο κ. Τραμπ είπε για τον προκάτοχό του, τον Ομπάμα, και την κ. Κλίντον, «Αυτοί είναι εγκληματίες».

Μπάιντεν: Σε κανένα σενάριο ο Τραμπ δεν θα κηρυχθεί νικητής

Από πλευράς του ο Τζο Μπάιντεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από τη Φιλαδέλφεια για τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν πως το βράδυ των εκλογών ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα σε περίπτωση που χάσει και διαβεβαίωσε πως θα «προστατεύσει την ψηφοφορία».

«Σε κανένα σενάριο δεν θα ανακηρυχθεί νικητής ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ των εκλογών», δήλωσε η Τζένιφερ Όμιλε Ντίλον, διευθυντής της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν. «Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι τα ψηφοδέλτια που μετρούνται μετά τα μεσάνυχτα θα πρέπει να ακυρωθούν αυτό απλώς το σκαρφίζεται», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ότι οποιαδήποτε από τις εκλογές μας έχει διεξαχθεί ποτέ και μετρηθεί και επαληθευτεί πλήρως τη νύχτα των εκλογών. Δεν περιμένουμε αυτό να συμβεί το 2020», είπε.

Στα σχόλιά του, ο κ. Μπάιντεν στόχευσε στα σχόλια του κ. Τραμπ την Κυριακή, όπου φάνηκε να διασκεδάζει την ιδέα να απολύσει τον Δρ Anthony Fauci, τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα των μολυσματικών ασθενειών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Γρίφος οι δημοσκοπήσεις για Τραμπ-Μπάιντεν - Οι κρίσιμες πολιτείες

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Σενάριο χάους για συγκρούσεις ενόπλων λίγο πριν την κάλπη

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Γιατί η σύγκρουση Τραμπ-Μπάιντεν είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και τον κόσμο

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Αυτές οι πολιτείες θα κρίνουν τον νικητή - Αντίστροφη μέτρηση για Τραμπ-Μπάιντεν