ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Γιατί η σύγκρουση Τραμπ-Μπάιντεν είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και τον κόσμο

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Γιατί η σύγκρουση Τραμπ-Μπάιντεν είναι κρίσιμη για την Ελλάδα και τον κόσμο
ASSOCIATED PRESS

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν; Οι δύο αντίπαλοι βρίσκονται λίγες μόνο ώρες πριν την μεγάλη μάχη. Η κάλπη στις ΗΠΑ, όμως, 

Η εκλογική διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανέκαθεν ήταν δηλωτική για την κατάσταση στον πλανήτη. Οι υποψήφιοι πρόεδροι εξέφραζαν την θεώρηση που είχαν για τον κόσμο και οι Αμερικανοί αποφάσιζαν, καθορίζοντας εν πολλοίς, για τις τύχες όλων για μία τετραετία.

Αυτή η φορά ωστόσο, είναι ίσως η πιο περίπλοκη από την εποχή του Εμφυλίου, πριν από 160 περίπου δηλαδή, αφού οι δύο υποψήφιοι όχι μόνο έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψη για την θέση των ΗΠΑ στον κόσμο αλλά και για εσωτερικά ζητήματα.

Από την μία ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει πάρει με το μέρος του τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος ενσαρκώνει ό,τι αντιπροσωπεύει το μπλοκ των προοδευτικών και της πολιτικής ορθότητας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία και για την ίδια την εκλογική διαδικασία, αφού για πρώτη φορά όπως εκτιμούν αναλυτές, θα υπάρχουν ένοπλες ομάδες είτε λευκών είτε ακροαριστερών οι οποίοι θα είναι ένα βήμα πριν να φέρουν το χάος σε όποιες περιοχές αποφασίσουν να συγκρουστούν.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε είναι πιθανόν να ανακύψει ζήτημα εγκυρότητας της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής ποτέ ξανά.

Η Ελλάδα και ο κόσμος περιμένει

Το δόγμα, ωστόσο για την εξωτερική πολιτική είναι αυτό που αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την μία έχει πού καλές σχέσεις με τον Ελληνισμό των ΗΠΑ, ενώ στην προηγούμενη εκλογική του εκστρατεία είχε και πολλούς Έλληνες συμβούλους, ενώ αξιοσημείωτο ήταν και το γεγονός πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Λευκού Οίκου, επιτελάρχης βρέθηκε ένας ελληνορθόδοξος, ο Ελληνοαμερικανός Ρέινς Πρίμπους. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιδείξει πως καθορίζει την γραμμή της εξωτερικής πολιτικής βάσει και των προσωπικών σχέσεων.

Έτσι εκτός από την προσωπική επαφή που έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν, έχει επιτύχει να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο με αποκορύφωμα την αποκατάσταση σχέσεων του Ισραήλ με αραβικά και μουσουλμανικά κράτη.

Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την στήριξή του στην Ελλάδα, ωστόσο όπως διαφαίνεται επαφίεται στα συμφέροντα που εκφράζονται από το «κατεστημένο», δηλαδή το administration των ΗΠΑ όπως αυτό διαμορφώνεται από τις δημοκρατικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην Γερουσία και τη Βουλή των αντιπροσώπων.

Σενάριο χάους για συγκρούσεις ενόπλων λίγο πριν την κάλπη

Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι πρωτόγνωρη μιας και τα προγνωστικά κάνουν λόγο για θρίλερ μεταξύ των δύο που θα κρίνει τις εκλογές μέχρι τις τελευταίες ψήφους, ωστόσο η ανησυχία δεν αφορά τις εκλογές.

Άλλωστε οι ΗΠΑ έχουν ίσως το πιο σταθερό πολιτικό σύστημα παγκοσμίως εδώ και δύο αιώνες, δίχως αλλαγές, δίχως πρόωρες προσφυγές στην κάλπη, δίχως πραξικοπήματα και πολιτικές αναταραχές σαν και αυτές που εντοπίστηκαν ανά εποχές στην Ευρώπη.

Ο προβληματισμός από αναλυτές αφορά το πριν την κάλπη, αφού οι εκλογές συμπέφτουν με τις κοινωνικές αναταραχές με φόντο τον ρατσισμό και τις ένοπλες συγκρούσεις ακροδεξιών με ακροαριστερούς στο Ουισκόνσιν και άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα, όπως εκτιμάται, η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από ένα δυστοπικό θρίλερ στο οποίο οι παραπάνω ομάδες θα προκαλέσουν χάος άνευ προηγουμένου σε ορισμένες περιοχές που μπορεί να φέρει μέχρι και αμφισβήτηση του όπου αποτελέσματος.

Γρίφος οι δημοσκοπήσεις για Τραμπ-Μπάιντεν

Με δεδομένο πως αυτή η εκλογική μάχη, μεσούσης της πανδημίας είναι η πιο ιδιαίτερη από ποτέ, τότε τα προγνωστικά είναι δύσκολα. Άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά όρια των δημοσκοπήσεων, τις οποίες ο ίδιος διέψευσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο το 2016 έχοντας ως αντίπαλό του τότε την Χίλαρι Κλίντον.

Οπότε το γεγονός πως ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζει ένα προβάδισμα σε αρκετές πολιτείες, κάνει πολλούς αναλυτές να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις προβλέψεις τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο δημοκρατικό στρατόπεδο να μην κάνουν επ ουδενί το λάθος να υποτιμήσουν τον αντίπαλό τους.

Από την άλλη στις εταιρείες δημοσκοπήσεων εμφανίζονται πιο σίγουροι. Όπως έχει αναφερθεί σε πλείστες έρευνες στις ΗΠΑ, οι εκλογές του 2016 ανάγκασαν τις εταιρείες να αλλάξουν την μεθοδολογία τους προκειμένου να μπορούν να «διαβάζουν» καλύτερα την εκλογική βάση του Ντόναπντ Τραμπ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν επικεντρωθεί στο να «ακτινογραφήσουν» μία ομάδα πληθυσμού στις ΗΠΑ η οποία υποεκπροσωπείτο στις έρευνες και δεν είναι άλλη από τους λευκούς χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση. Αναλυτές επισημαίνουν πως αυτοί ήταν που έκαναν την διαφορά στις εκλογές του 2016 στρεφόμενοι υπέρ του Τραμπ το 2016 και αλλάζοντας την δυναμική, την ώρα που μέχρι τότε για κάποιο λόγο δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή στις δημοσκοπικές έρευνες.

Πλέον πολλά ινστιτούτα διενέργειας δημοσκοπήσεων περιλαμβάνουν έναν επιπλέον παράγοντα: Αν σε μια δημοσκόπηση συμμετάσχουν λιγότεροι λευκοί χωρίς πτυχίο από όσους θα ανέμενε κανείς βάσει του πληθυσμού που ερωτήθηκε, οι δημοσκόποι δίνουν αυτόματα περισσότερο βάρος στις απαντήσεις τους ώστε να εκπροσωπούνται σωστά.

Οι αναποφάσιστοι

Το 2016 ήταν ομολογουμένως μία πανωλεθρία για τους δημοσκόπους αφού φαίνεται πως αγνόησαν άλλον έναν παράγοντα. Λίγο πριν τις εκλογές, συγκεκριμένα, ελάχιστες εβδομάδες, ένα ποσοστό της τάξεως του 20% ήταν αναποφάσιστοι καθώς φάνηκε πως ψήφισαν Τραμπ ή Κλίντον μόνο και μόνο για να μην απέχουν.

Φέτος οι αναποφάσιστοι είναι λιγότεροι, με την πιο πρόσφατη έρευνα του Reuters/Ipsos να αναφέρει ότι λιγότερο από το 7% των πιθανών ψηφοφόρων δεν ξέρουν ποιον θα ψηφίσουν.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos, ο Μπάιντεν έχει τη στήριξη του 52% των πιθανών ψηφοφόρων, ενώ ο Τραμπ του 42%. Ακόμη κι αν όλοι οι αναποφάσιστοι τελικά ψηφίσουν τον Τραμπ, αυτό δεν θα αρκέσει για να ξεπεράσει τον Μπάιντεν σε ψήφους, λένε αναλυτές, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την συμμετοχή υπέρ του Τραμπ ψηφοφόρων από πολιτείες που καθόρισαν το αποτέλεσμα το 2016.

Οι δημοσκοπήσεις στις Πολιτείες

Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί επενδύουν επίσης περισσότερα στις δημοσκοπήσεις σε πολιτειακό επίπεδο, κυρίως στις πιο αμφίρροπες πολιτείες. Για παράδειγμα, το Reuters έχει πραγματοποιήσει ή σκοπεύει να πραγματοποιήσει 36 δημοσκοπήσεις σε έξι αμφίρροπες πολιτείες από τις 7 Σεπτεμβρίου και ως την ημέρα των εκλογών, την επόμενη Τρίτη.

Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos δείχνουν τον Τραμπ και τον Μπάιντεν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος στην Αριζόνα, τη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διατηρεί προβάδισμα στο Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν.

Αυτές οι πολιτείες θα κρίνουν τον νικητή

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις έξι από τις κρίσιμης σημασίας πολιτείες: τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα, το Ουισκόνσιν και την Αριζόνα. Οι νίκες αυτές του εξασφάλισαν τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων, παρότι δεν έκοψε πρώτος το νήμα της λαϊκής ψήφου, απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Τζόρτζια, η Άιοβα, το Οχάιο και -κάνοντας την μεγαλύτερη έκπληξη- το Τέξας μπορεί να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές 2020, σύμφωνα με τον ιστότοπο RealClearPolitics.

Βόρεια Καρολίνα

Στην κατά τα άλλα συντηρητική πολιτεία ο Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει να πάρει μαζί του τον πληθυσμό των λευκών αλλά και τους ευαγγελικούς, οι οποίοι έπαιξαν και καθοριστικό ρόλο στην νίκη του το 2016.

Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν θέλει να προσελκύσει τους νέους (millennials) των μεγάλων πόλεων αλλά και τους Αφροαμερικανούς.

Πενσυλβάνια

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει την συγκεκριμένη πολιτεία που «χαρίζει» 20 εκλέκτορες αλλά με οριακή διαφορά κάνοντας την ανατροπή αφού θεωρείται μία δημοκρατική πολιτεία. Τότε, οι αναλυτές απέδωσαν την στροφή των ψηφοφόρων στην οικονομική κρίση που την μαστίζει καθώς ήταν μία βιομηχανική πολιτεία και ο εν λόγω κλάδος βρισκόταν σε παρακμή. Στόχος του, όχι μόνο οι λευκοί αλλά και οι αφροαμερικανοί στους οποίους έχει υποσχεθεί οικονομική ανάκαμψη.

Το στοίχημα για τον Τζο Μπάιντεν είναι να πάρει μαζί του τους ψηφοφόρους που είχαν αφήσει την Χίλαρι Κλίντον δηλαδή επίσης τους νέους των αστικών κέντρων αλλά και τους εργάτες οι οποίοι δεν είδαν αναβίωση της βιομηχανίας κατά την διακυβέρνηση Τραμπ.

Το Ουισκόνσιν

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται μέχρι στιγμής στην συγκεκριμένη πολιτεία που προσφέρει 10 εκλέκτορες, από την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ελπίζει καθώς το 2016 είχε περάσει πρώτος το νήμα του τερματισμού και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Υπενθυμίζεται πως στην συγκεκριμένη πολιτεία σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες άγρια επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Το Μίσιγκαν

Ο Τζό Μπάιντεν υπολογίζει στις ψήφους των λευκών των προαστίων, της κοινότητας των μαύρων και των συνδικαλιστών εργατών, ενώ όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, την συγκεκριμένη πολιτεία ο Τραμπ την είχε κερδίσει το 2016, παίρνοντας τους 16 εκλέκτορες ακόμα κι αν ιστορικά θεωρείται μία δημοκρατική περιοχή.

Η Αριζόνα και το τείχος

Η συγκεκριμένη Πολιτεία έχει μία ιδιαιτερότητα. Έχει να ψηφίσει δημοκρατικό υποψήφιο από το 1996, οπότε ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι 11 εκλέκτορες που χαρίζει η πολιτεία είναι σημαντικοί με δεδομένο πως τις τελευταίες ημέρες ακόμα κι αν ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις οι αναλυτές επισημαίνουν πως η πραγματική δυναμική του Τραμπ θα φανεί στην κάλπη όπως και το 2016.

Μάλιστα θεωρείται προνομιακό έδαφος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς εκεί χτίστηκε το περίφημο τείχος, καθώς η συγκεκριμένη Πολιτεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές από το Μεξικό.

Η πολιτεία της Τζώρτζια

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ξεκινά με προβάδισμα σε αυτή την πολιτεία καθώς ήταν από αυτές στις οποίες είχε μεγάλη διαφορά από την Χίλαρι Κλίντον το 2016, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία εικόνα ντέρμπι. Ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη στοχεύει στην κοινότητα των μαύρων οι οποίοι έχουν και μεγάλο πληθυσμό στην συγκεκριμένη πολιτεία ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από το 30%.

Η Άιοβα

Η Άιοβα είναι μία πολιτεία με μικρό πληθυσμό αλλά με μεγάλο ποσοστό λευκών. Το γεγονός πως είναι και θρησκευόμενοι δρα υπέρ του Τραμπ ο οποίος κέρδισε την αγροτική αυτή πολιτεία το 2016, αλλάζοντας τα δεδομένα καθώς η Άιοβα είχε ψηφίσει Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012.

Οχάιο: Η πολιτεία-«κλειδί»

Οι 18 εκλέκτορες του Οχάιο είναι σημαντικοί για όποιον θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Αυτό προκύπτει όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των εκλεκτόρων αλλά και γιατί η συγκεκριμένη πολιτεία εμφανίζει μεγάλη δημογραφική ποικιλομορφία.

Υπενθυμίζεται πως είναι μία από τις πολιτείες στις οποίες το 2016 ο Τραμπ θριάμβευσε έναντι της Χίλαρι την οποία και άφησε πίσω του με διαφορά άνω των 8 μονάδων παίρνοντας με το μέρος του μάλιστα πολλούς δημοκρατικούς. Αυτό είναι και το στοίχημα του Τζο Μπάιντεν ο οποίος εμφανίζεται πιο μετριοπαθείς από τις υποσχέσεις του Τραμπ το 2016 οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.

Τέξας: Το μεγάλο έπαθλο

Το Τέξας είναι παγκοσμίως γνωστό ως προπύργιο των ρεπουμπλικανών. Αποτελεί δε και το… μήλον της έριδος για τον εκάστοτε νικητή αφού προσφέρει 38 εκλέκτορες! Κεντρικό αφήγημα του Τραμπ το μεταναστευτικό αλλά και η στήριξη στην βιομηχανία της πετρελαιοπαραγωγής.

Στοίχημα του Μπάιντεν να κερδίσει την πολιτεία που έχει να ψηφίσει δημοκρατικό υποψήφιο από το 1980. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια -και εκεί στηρίζεται ο δημοκρατικός υποψήφιος- έχει αλλάξει το μείγμα των ψηφοφόρων αφού έχει μεγαλώσει η κοινότητα των ισπανόφωνων.

Οι προεκλογική στρατηγική Τραμπ και Μπάιντεν

Παρατηρώντας προσεκτικά τις κινήσεις των δύο ανθυποψηφίων βλέπει κανείς πως ακολουθούν τελείως διαφορετική στάση όσον αφορά το πώς λειτουργούν επικοινωνιακά. Συγκεκριμένα από την μία ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως απέχει από προεκλογικές συγκεντρώσεις αφήνοντας τις κρίσιμες πολιτείες για να τις επισκεφτεί λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές.

Ωστόσο, η προσέγγιση χαμηλού προφίλ του Μπάιντεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών, αλλά αποτελεί μία απόδειξη για την παράδοξη δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας του 2020, με μία θανατηφόρα πανδημία να φτάνει σε επίπεδα (υγειονομικής) κρίσης σε περισσότερες από δέκα αμερικανικές πολιτείες.

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγει να συντηρεί μία πιο δυναμική εμφάνιση και αυτό εντοπίζεται σε κάθε έκφανση της δημόσιας εικόνας του. Διέσχισε από άκρη σε άκρη τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πραγματοποιώντας πολλαπλές προεκλογικές εκδηλώσεις στις κρίσιμες πολιτείες. Η προεκλογική του εκστρατεία δήλωσε ότι αυτός ο ρυθμός αναμένεται να συνεχιστεί (με περισσότερες από έξι προεκλογικές εκδηλώσεις ημερησίως) μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Φυσικά στην παραπάνω εικόνα μπορεί να προστεθεί και η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της νοσηλείας του όταν προσβλήθηκε από κορονοϊό. Τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατήρησε την εικόνα του ρωμαλέου άνδρα ο οποίος πάλεψε και νίκησε τον κορονοϊό βγαίνοντας σε ελάχιστα 24ωρα από το νοσοκομείο.

Κι αν κάποιοι έχουν επιρρίψει ευθύνες στο πώς διαχειρίστηκε την πανδημία, τα δημοσκοπικά αποτελέσματα έδειξαν μία συσπείρωση υπέρ του αμέσως μετά, αφού ο ίδιος ξεκίνησε μπαράζ ομιλιών και επαφών σε κάθε γωνιά της χώρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα πηγαίνουν τα ΑμεΑ στην Ακρόπολη, με ελικόπτερο;