ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Διάγγελμα Μπάιντεν, επιμένει στη δικαστική διαμάχη ο Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: Διάγγελμα Μπάιντεν, επιμένει στη δικαστική διαμάχη ο Τραμπ
Ραγδαίες εξελίξεις στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ
AP Images

Αμερικανικές εκλογές: Ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες των ΗΠΑ για τη διαφαινόμενη νίκη του. Επίσημη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για διαφάνεια και νομικές κινήσεις. Επανακαταμέτρηση στη Τζόρτζια.

Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί ο Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται στις πολιτείες – κλειδιά της Πενσιλβάνια και της Τζόρτζια, την ώρα που η πλευρά του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων εμφανίζεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε θεσμικό μέσο που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για την ώρα ο Τζο Μπάιντεν έχει 253 εκλέκτορες και χρειάζεται άλλους 17 για να φτάσει στον αριθμό των 270 που θα του δώσει τη προεδρεία. Αν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να εξασφαλίσει την επικράτησή του σε Πενσιλβάνια και Τζόρτζια ή έστω μόνο στην πρώτη, θεωρείται δεδομένο πως αυτός θα είναι ο 46ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Φαίνεται πως στο επιτελείο των Δημοκρατικών έχουν αρχίσει πλέον να πιστεύουν ολοένα και περισσότερο στη νίκη, καθώς όπως μεταδόθηκε από το CNN, ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να πρόκειται για τον νικητήριο λόγο του, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό τα πλάνα να ανατραπούν αν υπάρξει αλλαγή δεδομένων στον εκλογικό χάρτη. Αξίζει να σημειωθεί πως μαζί με τον Μπάιντεν αναμένεται να τοποθετηθεί και η Καμάλα Χάρις κι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η υποψήφια αντιπρόεδρος θα εμφανιστεί από την ημέρα των εκλογών.

Η πιθανότητα να μην διεξαχθεί το διάγγελμα, πάντως, παραμένει ορατή καθώς ήδη η πολιτεία της Τζόρτζια οδηγείται προς τη διαδικασία της επανακαταμέτρησης. Ο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, γραμματέας της πολιτείας της Τζόρτζια, νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε δηλώσει πως το ενδεχόμενο είναι ορατό καθώς οι δυο υποψήφιοι είναι πολύ κοντά στα αποτελέσματα των εκλογών.

Από την πλευρά Τραμπ είναι δεδομένη η πρόθεση να διεξαχθεί η διαδικασία «είμαστε σίγουροι πως θα βρεθούν ψήφοι που προσμετρήθηκαν παράνομα και τελικά ο πρόεδρος Τραμπ θα επικρατήσει», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός σύμβουλος της εκστρατείας του απερχόμενου προέδρου, Ματ Μόργκαν.

Πώς γίνεται η διαδικασία της επανακαταμέτρησης

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτεία της Τζόρτζια είναι από αυτές που δεν έχουν αυτόματη διαδικασία επανακαταμέτρησης και θα πρέπει ένας από τους υποψήφιους να την αιτηθεί όταν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν.

Για να οριστεί μια διαδικασία επανακαταμέτρησης σε μια πολιτεία, πρέπει να γίνουν τέσσερα συγκεκριμένα βήματα και μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Τα βήματα είναι τα ακόλουθα:

  1. Οι πολιτείες πρέπει να πιστοποιήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών το αργότερο ως τις 13 Νοεμβρίου
  2. Η πολιτεία διεξάγει τον έλεγχο περιορισμού κινδύνου στα αποτελέσματα
  3. Η πολιτεία πιστοποιεί εκ νέου τα αποτελέσματα το αργότερο ως τις 20 Νοεμβρίου
  4. Ο υποψήφιος που είναι στη δεύτερη θέση μπορεί να ζητήσει επανακαταμέτρηση μετά από κρατική πιστοποίηση, μόνο αν τα αποτελέσματα έχουν διαφορά της τάξης του 0,5%.

Αυτή τη στιγμή στην πολιτεία της Τζόρτζια, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, οι δυο υποψήφιοι έχουν το ίδιο ποσοστό. Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνουν το 49,4%.

Ο Τραμπ έχει πάρει 2.448.647 ψήφους ενώ ο Μπάιντεν έχει πάρει 2.450.200 ψήφους. Η διαφορά των δυο είναι πάρα πολύ μικρή και θεωρείται δεδομένο πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα ζητήσουν την έναρξη της διαδικασίας αμέσως μετά την ενσωμάτωση όλων των αποτελεσμάτων.

Αιχμές Τραμπ για αδιαφάνεια στις εκλογές

Ήδη η πλευρά Τραμπ έχει αφήσει σαφείς αιχμές για τη διαδικασία τόσο στη Τζόρτζια όσο και στην Πενσιλβάνια, με το Twitter του απερχόμενου προέδρου να έχει πάρει «φωτιά» το τελευταίο 24ωρο και να στέλνει συνεχή μηνύματα για αδιαφάνεια στη διαδικασία των αμερικανικών εκλογών.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter είχε αναρωτηθεί για το πού πήγαν οι ψήφοι των στρατιωτικών στην Τζόρτζια.

Λίγη ώρα αργότερα, η εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων εξέδωσε γραπτή δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία αναφέρει πως η διαφάνεια αποτελεί μια βασική αρχή για τους Ρεπουμπλικάνους, όμως, σε αυτή είναι αντίθετοι οι Δημοκρατικοί σε κάθε «στροφή» της εκλογικής «μάχης». Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας πως «δεν θα σταματήσω να παλεύω για εσάς και το έθνος μας».

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ

«Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει να έχει πλήρη διαφάνεια σε όλες τις μετρήσεις ψήφων και την πιστοποίηση των εκλογών, και ότι αυτό δεν αφορά πλέον καμία μεμονωμένη εκλογή. Πρόκειται για την ακεραιότητα ολόκληρης της εκλογικής μας διαδικασίας. Από την αρχή έχουμε πει ότι όλα τα νόμιμα ψηφοδέλτια πρέπει να μετρηθούν και όλα τα παράνομα ψηφοδέλτια δεν θα πρέπει να μετρηθούν, ωστόσο, έχουμε συναντήσει αντίσταση σε αυτήν τη βασική αρχή από τους Δημοκρατικούς σε κάθε σημείο. Θα συνεχίσουμε αυτήν τη διαδικασία με κάθε πτυχή του νόμου για να εγγυηθούμε ότι ο αμερικανικός λαός θα έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας. Ποτέ δεν θα σταματήσω να παλεύω για εσάς και το έθνος μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Διπλάσια τα πρόστιμα - 300 ευρώ η «καμπάνα» για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας