ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε

Ο Τζουζέπε Κοντέ υπέβαλε την παραίτησή του από πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά από συνάντηση διάρκειας μισής ώρας με τον πρόεδρο της Ιταλίας.

Όπως μεταδίδει η La Repubblica ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα ξεκινήσει την Τετάρτη τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την υποβολή της παραίτησής του ο Κόντε ευχαρίστησε τα μέλη της κυβέρνησής του.

«Ευχαριστώ όλη τον ομάδα της κυβέρνησης και τον κάθε υπουργό ξεχωριστά για όλες τις ημέρες που περάσαμε τους τελευταίους μήνες» δήλωσε ο Κόντε.

H παραίτηση Κόντε αναμένεται να προκαλέσει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία που θα οδηγήσει είτε στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης είτε σε διεξαγωγή εκλογών την άνοιξη.

Η εξέλιξη αυτή ήταν μονόδρομος για τον Κόντε ο οποίος έχασε την πλειοψηφία στη γερουσία της Ιταλίας στις αρχές του 2021 μετά από διαμάχη που είχε με τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, της κυβέρνησής του για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ιταλία προκειμένου η οικονομία της να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα χρήματα που προκάλεσαν την πολιτική κρίση στην Ιταλία είναι της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν αποκλείεται πάντως αν ο Κόντε εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων μελών της Γερουσίας να επανέλθει στη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των διερευνητικών εντολών που θα ξεκινήσει ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήφης Βαλυράκης: Αυτή είναι η αιτία θανάτου - Τι δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση