ΚΟΣΜΟΣ

NASA Perseverance: Η πιο... high definition πανοραμική εικόνα από την επιφάνεια του Άρη

NASA Perseverance: Η πιο... high definition πανοραμική εικόνα από την επιφάνεια του Άρη
ASSOCIATED PRESS

Την ευκρινέστερη μέχρι τώρα πανοραμική εικόνα από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, αποτύπωσε το διαστημικό ρόβερ Persverance το οποίο προσεδαφίστηκε επιτυχώς στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη την περασμένη εβδομάδα.

Η επιτυχημένη λήψη εξασφαλίστηκε χάρη στο Mastcam-Z, σύστημα διπλής κάμερας, εξοπλισμένο με λειτουργία ζουμ, επιτρέποντας στις κάμερες να κάνουν μεγέθυνση, εστίαση και λήψη βίντεο υψηλής ευκρίνειας, καθώς και πανοραμικές, έγχρωμες και τρισδιάστατες εικόνες της επιφάνειας του Άρη.

Με αυτό το εφόδιο, είναι δυνατή η λεπτομερής εξέταση τόσο των κοντινών όσο και των απομακρυσμένων αντικειμένων.

Οι κάμερες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αξιολογήσουν τη γεωλογική ιστορία και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, όπως και να εντοπίζουν πετρώματα και ιζήματα που αξίζουν μια πιο προσεκτική ματιά.

Θα συμβάλλουν επίσης στον καθορισμό των βράχων που πρέπει να επιλεγούν για δειγματοληψία.

Δείτε τη φωτογραφία:

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance προσεδαφίστηκε με απόλυτη επιτυχία στον πλανήτη Άρη.

Μάλιστα, μία μέρα μετά την επιτυχή του προσεδάφιση στον πλανήτη Άρη, το ρόβερ της NASA, Perseverance, απέστειλε στη Γη τις πρώτες έγχρωμές του φωτογραφίες.

Στις φωτογραφίες απεικονίζονταν πετρώματα, μέρος των οποίων το ρόβερ συνέλεξε με απώτερο σκοπό την ανάλυσή τους για την διαπίστωση της ύπαρξης ζωής στον πλανήτη.

Το ρόβερ Perseverance αναμένεται να παραμείνει για αρκετά χρόνια στον Κόκκινο Πλανήτη, με τον στόχο να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες που μπορούν να ρίξουν φως στο εάν ο πλανήτης είχε ποτέ φιλοξενήσει ζωή, και υπό ποιες συνθήκες.

Απώτερος στόχος της έρευνας είναι η προετοιμασία για μια επικείμενη επίσκεψη του ανθρώπου στον πλανήτη.

Το μηχάνημα, πέρα από την συλλογή και τη φωτογράφιση δειγμάτων, φέρει ειδικά θερμόμετρα και άλλες συσκευές που μετρούν την τρέχουσα θερμοκρασία, την πίεση, την ταχύτητα του ανέμου και την υγρασία του πλανήτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα πάμε στα χωριά μας το Πάσχα - Όλα τα δεδομένα