ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Η ιστορική στιγμή - Πάτησε στον Άρη το Perseverance Rover - Δείτε την πρώτη εικόνα που έστειλε

NASA: Η ιστορική στιγμή - Πάτησε στον Άρη το Perseverance Rover - Δείτε την πρώτη εικόνα που έστειλε
AP Images

Το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance προσγειώθηκε στον κρατήρα Jezero του πλανήτη Άρη και έστειλε τις πρώτες εικόνες από τον «κόκκινο πλανήτη» - Βασικός σκοπός του Perseverance είναι η αναζήτηση πιθανών ιχνών προαιώνιας ζωής και η αποστολή στοιχείων στη Γη.

Το σκάφος κατάφερε να προσγειωθεί μετά επτά λεπτά… τρόμου, όπως αναφέρουν τα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης. Σε αυτό το διάστημα κατάφερε να ελαττώσει ταχύτητα, έτσι ώστε να καταφέρει να περάσει τις διάφορες διαστρωματώσεις αέρα του πλανήτη Άρη, ενώ νωρίτερα είχε αναπτύξει ταχύτητες ως και 5,3 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Οι χειριστές της αποστολής από το αρχηγείο της NASA παρακολουθούσαν την πορεία του με αγωνία, από τη στιγμή που άνοιξαν τα αλεξίπτωτα, και χρειάστηκε εν τέλει περίπου 11 λεπτά για να στείλει το σήμα επιβεβαίωσης της επιτυχούς προσγείωσης.

Το πρωτοποριακό ρομπότ, που έχει πάρει το προσωνύμιο «Percy» από τους επιστήμονες στη NASA, ξεκίνησε την αποστολή του που είναι να φέρει πίσω στη Γη εικόνες αλλά και τμήματα του πλανήτη Άρη που θα δώσουν απαντήσεις για την πιθανότητα ύπαρξης προαιώνιας ζωής στον «κόκκινο πλανήτη», και είναι μέρος μιας αποστολής που θα κοστίσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η στιγμή της προσγείωσης

Η πρώτη εικόνα που έστειλε το Perseverance Rover από τον Άρη

Οι πρώτες επίσημες τοποθετήσεις από τους επικεφαλής της αποστολής

Δείτε βίντεο από την αποστολή

Κατά τη διάρκεια της απαιτητικής μανούβρας που είναι γνωστή ως «ο ελιγμός του γερανού», τρία καλώδια κατέβασαν το εξάτροχο όχημα όχημα στον Jezero. Το Perseverance φέρει επίσης και το πρώτο αρειανό ελικόπτερο, το Ingenuity. Με αυτό θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλον πλανήτη από τη γη.

«Αν είμαστε σίγουροι για κάτι, αυτό είναι πως η προσεδάφιση στον Άρη δεν είναι ποτέ εύκολη», υποστήριζε πριν το εγχείρημα ο υπεύθυνος επικοινωνιών της NASA Marc Etkind. «Αλλά όντας το πέμπτο ρόβερ της NASA στον Άρη, το Perseverance έχει μία εκπληκτική μηχανική «γενεαλογία» και ομάδα αποστολής. Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσκαλούμε ολόκληρο τον κόσμο να μοιραστεί μαζί μας αυτό το εντυπωσιακό γεγονός».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Έκρηξη με 1.400 νέες μολύνσεις, 320 διασωληνωμένοι και 27 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες