Ταϊβάν: Συντριβή δύο μαχητικών μετά από σύγκρουση στον αέρα

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης

AP

Δύο μαχητικά της Ταϊβάν συγκρούστηκαν τη Δευτέρα, στο τρίτο περιστατικό τέτοιου είδους μέσα στο τελευταίο μισό έτος, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ένοπλες δυνάμεις της νησιωτικής χώρας δέχονται αυξημένη πίεση, αναχαιτίζοντας κινεζικά αεροσκάφη σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Αν και η αεροπορία της Ταϊβάν είναι καλά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη, κυρίως με αμερικανικό εξοπλισμό, είναι κατά πολύ μικρότερη της Κίνας. Το Πεκίνο θεωρεί το νησί δική του, αποσχιθείσα επικράτεια, και δεν έχει ποτέ απορρίψει το ενδεχόμενο της χρήσης ισχύος για να το θέσει υπό τον έλεγχο της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν ανέφερε πως δύο μονοθέσια μαχητικά F-5E συνετρίβησαν στη θάλασσα στα ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών μετά από σύγκρουση στον αέρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής.

Ο ένας πιλότος βρέθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο, μα αργότερα πέθανε, ενώ ο άλλος αγνοείται, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της αεροπορίας, Τσι-γουέι, προσθέτοντας πως τα αεροσκάφη ήταν σε καλή κατάσταση.

Όπως συμπλήρωσε, η αεροπορία έχει καθηλώσει στο έδαφος τον στόλο των F-5 και έχει «παγώσει» όλες τις εκπαιδευτικές αποστολές.

Τα αμερικανικής κατασκευής F-5 είχαν τεθεί σε υπηρεσία στην Ταϊβάν κατά τη δεκαετία του 1970 και σε μεγάλο βαθμό έχουν παύσει να χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες «πρώτης γραμμής», αν και κάποια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και υποστηρικτικά για τον κύριο στόλο.

Ένα άλλο F-5 είχε συντριβεί τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου. Τον επόμενο μήνα ένα πιο σύγχρονο F-16 συνετρίβη στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν, και ο πιλότος του αεροσκάφους σκοτώθηκε.

Τον περσινό Ιανουάριο ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ταϊβάν ήταν μεταξύ οκτώ ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο που τους πήγαινε να επισκεφθούν στρατιώτες συνετρίβη σε μια ορεινή περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα, Ταϊπέι.

Τα περιστατικά αυτά έχουν προκαλέσει προβληματισμούς τόσο για την εκπαίδευση όσο και για τη συντήρηση, μα και για την πίεση που δέχεται η πολεμική αεροπορία προκειμένου να ανταπεξέλθει στις επανειλημμένες κινεζικές πτήσεις κοντά στο νησί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στον «πάγο» το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved