ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» Μακρόν: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να παρέμβει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

«Βόμβα» Μακρόν: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να παρέμβει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν
AP

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία.

Μιλώντας στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης που προβλήθηκε την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος, ερωτηθείς εάν η Άγκυρα θα επιχειρούσε να παρέμβει στις επόμενες εκλογές, απάντησε στο France 5 «φυσικά. Είναι γραμμένο, και οι απειλές είναι απροκάλυπτες. Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε διαύγεια. Νομίζω πως αυτό είναι ανυπόφορο…δεν θέλω να ενανεμπλακώ σε μια ειρηνική σχέση εάν λαμβάνουν χώρα τέτοιοι ελιγμοί από πίσω» πρόσθεσε ο Μακρόν, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Euronews.

Τα σχόλια αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ οι γαλλοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά κακό σημείο.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «πολιτική ψεμάτων» από την Άγκυρα: «Το προηγούμενο φθινόπωρο υπήρξε μια πολιτική ψεμάτων. Κρατικών ψεμάτων. Ψεμάτων που μετέδωσα τα όργανα του τύπου που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος» είπε στο France 5, αναφερόμενος επίσης και στις συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η εμπλοκή της Τουρκίας έχει προκαλέσει εντάσεις με τη Δύση.

«Η Γαλλία ήταν ξεκάθαρη. Όταν υπήρξαν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τις καταδικάσαμε και ενεργήσαμε στέλνοντας φρεγάτες» τόνισε.

Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης διαλόγου με την Τουρκία: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πως η Τουρκία δεν θα γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη και δεν θα κινηθεί προς τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, γεωπολιτικές επιλογές που είναι ακόμα πιο επικίνδυνες ή αρνητικές για εμάς» είπε σχετικά- συμπληρώνοντας ότι από την αρχή του έτους έχει αντιληφθεί μια επιθυμία από πλευράς Ερντογάν για επανεκκίνηση σχέσεων, «και θέλω να πιστεύω πως αυτός ο δρόμος είναι δυνατός».

O Γάλλος πρόεδρος, τοποθετούμενος για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, τόνισε πως θα πρέπει πλέον και οι άλλοι εταίροι «να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημειώνοντας ότι το καλοκαίρι του 2020 που κλιμακώθηκαν οι εντάσεις λόγω των μονομερών πράξεων της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, η Γαλλία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ των δύο χωρών.

«Πιστεύω», τόνισε ο Μακρόν, «ότι οι εταίροι δεν έχουν καταλάβει ότι η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2015 και εννοώ την ηγεσία της, με τις γεωπολιτικές επιλογές της που απειλούν την ασφάλεια».

Όπως υπογράμμισε, όταν η κυριαρχία και τα συμφέροντα ενός κράτους-μέλους της Ένωσης απειλούνται, δεν το αποδεχόμαστε- όπως δεν γίνεται αποδεκτό όταν ζημιώνεται η αποτελεσματικότητα της ασφάλειας στη Συρία, απ’ όπου άλλωστε προετοιμάστηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στη Γαλλία, όταν δίνεται υποστήριξη στις εξτρεμιστικές ομάδες στη Λιβύη και όταν υπάρχει μια γεωπολιτική στρατηγική που ενοχλεί τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο μεγάλο συνέδριο του κυβερνώντος ΑΚΡ στην Άγκυρα, πως η Τουρκία θα συνεχίσει την ενεργητική εξωτερική της πολιτική σε πολλαπλές γεωγραφικές περιοχές και θα «συμπαρίσταται σε καταπιεσμένα έθνη» με βάση τα εθνικά και διεθνή συμφέροντά της, στον απόηχο της αναταραχής στην τουρκική οικονομία και των ολοένα και πιο τεταμένων σχέσεων με τη Δύση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - «Λαϊκό»: Δεν διακόπηκε καμία εφημερία