ΚΟΣΜΟΣ

Ο «χορός» του Ερντογάν: Δεν γυρνάμε την πλάτη μας ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή

Ο «χορός» του Ερντογάν: Δεν γυρνάμε την πλάτη μας ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή
Ο Τούρκο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου)

Η Τουρκία θα συνεχίσει την ενεργητική εξωτερική της πολιτική σε πολλαπλές γεωγραφικές περιοχές και θα «συμπαρίσταται σε καταπιεσμένα έθνη» με βάση τα εθνικά και διεθνή συμφέροντά της, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μεγάλο συνέδριο του κυβερνώντος ΑΚΡ στην Άγκυρα, στον απόηχο της αναταραχής στην τουρκική οικονομία και των ολοένα και πιο τεταμένων σχέσεων με τη Δύση.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως, με τη γεωγραφική της θέση, «που βρίσκεται στην καρδιά Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης», η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη της είτε στην Ανατολή είτε στη Δύση, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική της προστατεύοντας τα εθνικά και διεθνή δικαιώματα της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη άλλαξε τη μοίρα των ανθρώπων στη χώρα, η οποία μπορεί να προχωρήσει με δημοκρατικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία παρενέβη με έμψυχο και άψυχο υλικό υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης στον λιβυκό εμφύλιο, σε μια επέμβαση που προκάλεσε εντάσεις με τη Δύση, δεδομένου του εμπάργκο όλων του ΟΗΕ, και υπέγραψε παράνομο μνημόνιο κατανόησης για τις θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση από τον πόλεμο στη Συρία, σημειώνοντας πως η χώρα του- η οποία έχει πραγματοποιήσει εισβολές στο συριακό έδαφος- είναι μια από τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, φιλοξενώντας 3.6 εκατ. εκτοπισμένους Σύριους.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στον συριακό λαό, μέχρι η Συρία να γίνει μια χώρα που κυβερνάται από τους Σύριους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, στον απόηχο των σοβαρών κλυδωνισμών και της πτώσης της λίρας που προκάλεσε η αποπομπή του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας το σαββατοκύριακο.

«Η αναταραχή στις αγορές τις τελευταίες ημέρες σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει τις θεμελιώδεις, πραγματικές δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και κάλεσε τους διεθνείς επενδυτές να εμπιστευτούν τη «δύναμη και τις δυνατότητες» της Τουρκίας.

«Με τη δυναμική οικονομική μας δομή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη δέσμευση σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς, έχουμε επανειλημμένα αποδείξει πως είμαστε ανθεκτικοί στα σοκ» είπε σχετικά.

«Στην προσεχή περίοδο, θα επιτύχουμε μια πολύ καλύτερη θέση αναπτύσσοντας την τουρκική οικονομία στη βάση των επενδύσεων, της παραγωγής, της απασχόλησης και των εξαγωγών» πρόσθεσε, καλώντας τους πολίτες να θέσουν σε χρήση στην οικονομία και την παραγωγή της Τουρκίας τον χρυσό και το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτουν.

Επίσης, αναφέρθηκε στον τουρισμό- μία από τις κύριες πηγές εισοδήματος της χώρας- λέγοντας πως η Τουρκία έκλεισε το 2020 με 16 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα 12,4 δισ. δολαρίων εν μέσω της πανδημίας. «Θα συνεχίσουμε προς τον στόχο των 75 εκατομμυρίων τουριστών κατά την προσεχή περίοδο» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι το κείμενο νέου Συντάγματος θα παρουσιασθεί στον τουρκικό λαό για δημόσια διαβούλευση τον επόμενο χρόνο, μετά την αναθεώρηση του προηγούμενου Συντάγματος το 2017, βάσει του οποίου έλαβε τεράστιες εξουσίες.

Τα μηνύματα από τη Δύση

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε την Τετάρτη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της οποίας εξέφρασε τη στήριξή του για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του.

«Συνάντησα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στις Βρυξέλλες. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εξέφρασα τη στήριξή μας για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και τόνισα τη σημασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανάφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

O κ Μπλίνκεν είχε πει την Τρίτη πως «δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «δεν είναι επίσης μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλαιός και πολύτιμος σύμμαχος». Υπενθυμίζεται επίσης πως η έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία την οποία κλήθηκε να ετοιμάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τέθηκε πρόσφατα στο τραπέζι των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Από πλευράς του, μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως «είτε η Τουρκία θα ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου ή αν επιλέξει τον δρόμο της παραβατικότητας, κάτι που απευχόμαστε, θα οδηγήσει σε συνέπειες».

Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε «τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα με την έκθεση Μπορέλ», που προβλέπει και κυρώσεις για την Τουρκία.

(με πληροφορίες από Anadolu, Daily Sabah, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - «Λαϊκό»: Δεν διακόπηκε καμία εφημερία