ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι μεν αλλά» από ΗΠΑ για Τουρκία: Έχουμε διαφορές μα είναι πολύτιμος σύμμαχος, λέει ο Μπλίνκεν

«Ναι μεν αλλά» από ΗΠΑ για Τουρκία: Έχουμε διαφορές μα είναι πολύτιμος σύμμαχος, λέει ο Μπλίνκεν
AP

«Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σε συζήτηση στην οποία συμμετείχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος και στο ζήτημα των S-400, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «δεν είναι επίσης μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλαιός και πολύτιμος σύμμαχος».

Πρόσθεσε ότι είναι θετικό παράδειγμα το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ λειτούργησε ως «όχημα αποτροπής για αποκλιμάκωση» και τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε».

Η Ατλαντική Συμμαχία μπορεί να αναδειχθεί ισχυρότερη έπειτα από μία περίοδο εσωτερικών διαιρέσεων και πρέπει να κρατήσει την Τουρκία στον πυρήνα των διατλαντικών δεσμών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Παρά τις δημόσιες διαφορές με την Άγκυρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν ισχυρά συμφέροντα να κρατήσουν την Τουρκία προσδεδεμένη στην Συμμαχία, σημείωσε, τονίζοντας πως είναι και προς το συμφέρον της Αγκυρας η παραμονή στην Ατλαντική Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία την οποία κλήθηκε να ετοιμάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Με τίτλο «Η κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» η έκθεση κάνει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2020 σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών της και των Ευρωπαίων ηγετών και τονίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «το πολιτικό πλαίσιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που οφείλεται κυρίως στις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της και την ραγδαία αύξηση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας» .

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η περαιτέρω επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία, ιδίως στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της οικονομικής διακυβέρνησης, είχε σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ και στη διμερή ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».

Η έκθεση χαρακτηρίστηκε αντικειμενική γιατί επιχειρείται μια διττή προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, δηλαδή μια θετική ατζέντα για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα όλες οι επιλογές, μεταξύ των οποίων και ενδεχόμενες κυρώσεις, παραμένουν στο τραπέζι. Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στον «αέρα» του ΣΚΑΪ - Λουράντος: «Ντροπή σας, φύγετε τώρα από το φαρμακείο μου»