Πόρισμα του ΟΗΕ «καίει» τη Γαλλία: Δεκάδες νεκροί άμαχοι σε αεροπορικό πλήγμα στο Μάλι

Newsbomb

AP

Γαλλική αεροπορική επίθεση στο κεντρικό Μάλι στις 3 Ιανουαρίου είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άμαχοι και τρεις ένοπλοι σε ένα γάμο στην έρημο του κεντρικού Μάλι, ανέφεραν ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη- σε ένα πόρισμα που έρχεται σε αντίθεση με τις γαλλικές αναφορές πως επλήγησαν μόνο ισλαμιστές μαχητές.

Το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αποστολής του ΟΗΕ στο Μάλι (MINUSMA) ανέφερε πως επισκέφθηκε το χωριό Μπουντί όπου έλαβε χώρα η επίθεση στις 3 Ιανουαρίου, ανέλυσε δορυφορικές εικόνες και μίλησε με πάνω από 40 άτομα.

«Η MINUSMA μπορεί να επιβεβαιώσει ότι μια γαμήλια γιορτή λάμβανε χώρα, όπου μαζεύτηκαν περίπου 100 άμαχοι στον χώρο του πλήγματος» λέει η αναφορά, σύμφωνα με το Reuters- συμπληρώνοντας πως 19 άτομα, μεταξύ των οποίων 16 άμαχοι και τρεις ένοπλοι που βρίσκονταν στον γάμο, σκοτώθηκαν αμέσως από την αεροπορική επίθεση, με τρεις επιπλέον αμάχους να πεθαίνουν ενώ μεταφέρονταν για να λάβουν ιατρική βοήθεια.

«Υπήρχαν πέντε ένοπλοι μεταξύ τους, θεωρούμενα μέλη της Κατίμπα Σέρμα (ένοπλη οργάνωση που πρόσκειται στην αλ Κάιντα)» προσθέτει η αναφορά.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε το πόρισμα, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι το πλήγμα έγινε μετά από μια διαδικασία στόχευσης που ταυτοποίησε τους στόχους ως μαχητές: «Οι μόνες πηγές στις οποίες βασίζεται η αναφορά αυτή είναι τοπικές καταθέσεις…δεν έχουν καταγραφεί, η ταυτότητα των μαρτύρων δεν προσδιορίζεται, ούτε οι συνθήκες υπό τις οποίες αποκτήθηκαν οι καταθέσεις».

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις είχαν πει τις ημέρες που ακολούθησαν πως είχαν σκοτώσει περίπου 30 ισλαμιστές μαχητές, που είχαν εντοπιστεί από αέρος.

Τοπικοί αξιωματούχοι στο βόρειο Μάλι κατηγόρησαν την προηγούμενη εβδομάδα τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ότι σκότωσαν έξι αμάχους σε άλλο αεροπορικό πλήγμα. Η γαλλική πλευρά ανέφερε ότι επλήγησαν και πάλι ισλαμιστές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη: Ακόμη περισσότερα κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved