ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία θέλει ακόμα να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν
AP

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, παρά τις εντάσεις των τελευταίων ετών.  

Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα η ΕΕ «άνοιξε παράθυρο» για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, και την προηγούμενη εβδομάδα η ηγεσία της προανήγγειλε πρόταση για τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ότι η χώρα του κάνει τα απαραίτητα βήματα για να γίνει πλήρες μέλος, υποστηρίζοντας πως «οι προσπάθειες της Τουρκίας σε θέματα όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η εμπιστοσύνη στην οικονομία και τη σταθερότητα έχουν σκοπό να βελτιώσουν τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία των ίδιων των πολιτών της». Επίσης, πρόσθεσε πως η χώρα του θα ήταν πιο ευχαριστημένη εάν μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτή τη διαδικασία με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας πως το μόνο αίτημα της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι να διασφαλίσει πως η χώρα θα περάσει τις ίδιες διαδικασίες και εφαρμογές που έχουν περάσει και άλλα μέλη κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων διαδικασιών ένταξής τους.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποβαθμίσει τη συμμετοχή στην ΕΕ, η οποία έχει αυξήσει την κριτική στην εξωτερική πολιτική και τις προκλήσεις της Άγκυρας, καθώς και σχετικά με τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, απειλώντας παράλληλα με κυρώσεις.

Μερικό lockdown στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε επίσης μια σειρά μέτρων για τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαντάν, λέγοντας πως η χώρα θα μπει σε μερικό lockdown στις πρώτες δύο εβδομάδες για να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα νέα, αυστηρότερα μέτρα, θα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 7 μμ και 5 πμ από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή, ενώ το ωράριο στον δημόσιο τομέα περιορίζεται ως τις 4 μμ. Στο μεταξύ, αναστέλλονται τα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών πόλεων. Επίσης διευρύνεται η τηλεκπαίδευση.

Πηγή: Reuters, Daily Sabah

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Καραϊβάζ - Σχετίζεται η δολοφονία με το οργανωμένο έγκλημα;