Νέα εποχή στην εξερεύνηση διαστήματος -Το ελικόπτερο της NASA «πέταξε» στον πλανήτη Άρη

Νατάσα Παυλοπούλου

Το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο της NASA επιχείρησε σήμερα την πρώτη πτήση στον πλανήτη Αρη, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος.Είναι το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο που πραγματοποιεί ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη.

Η NASA «απογείωσε» με επιτυχία το ελικόπτερο τεσσάρων κιλών από την επιφάνεια του Άρη για το πρώτο ταξίδι σε άλλο πλανήτη, ένα επίτευγμα που οι αξιωματούχοι της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας παρομοιάζουν με την πρώτη πτήση των αδελφών Ραιτ.

Το 1903 οι Αμερικανοί Όρβιλ και Γουίλμπουρ Ράιτ είχαν γράψει ιστορία ολοκληρώνοντας την πρώτη ελεγχόμενη πτήση στη Γη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ είχε διαρκέσει μόλις...12 δευτερόλεπτα.

Το ελικόπτερο Ingenuity, απογειώθηκε από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, φτάνοντας σε υψόμετρο περίπου 10 πόδια, όπου αιωρήθηκε, γύρισε και προσγειώθηκε απαλά σε μια αυτόνομη πτήση που διήρκεσε μόλις 30 δευτερόλεπτα, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία.

Η επιβεβαίωση ήρθε μέσω ενός δορυφόρου στον Άρη που μετέφερε τα δεδομένα του ελικοπτέρου πίσω στη Γη. Το διαστημικό γραφείο υπόσχεται περισσότερες «περιπετειώδεις» πτήσεις στο επόμενο διάστημα. Το αυτόνομο ελικόπτερο Ingenuity θα… πετάξει ψηλότερα και για περισσότερη ώρα καθώς οι μηχανικοί της NASA προσπαθούν να δοκιμάσουν τα όρια της τεχνολογίας.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι οι άνθρωποι ολοκλήρωσαν μία περιστροφή σε άλλο πλανήτη», δήλωσε ενθουσιασμένη η Μιμι Αουνγκ, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

«Μιλούσαμε εδώ και τόσο καιρό για τη δική μας στιγμή…Ράιτ στο διάστημα και εδώ είμαστε» είπε.

Οι «πτήσεις» στον Κόκκινο Πλανήτη δεν είναι εύκολες. Η αρειανή ατμόσφαιρα είναι περίπου 100 φορές πιο αραιή από τη γήινη, γι’ αυτό και οι δύο έλικες του Ingenuity περιστράφηκαν με αντίθετη φορά 2.400 φορές το λεπτό –περίπου οκτώ φορές ταχύτερα από ό,τι ο έλικας ενός επιβατικού ελικοπτέρου στη Γη.

Το Ingenuity, που ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά στη Γη ολοκληρωσε με επιτυχία το πείραμα για να αποδείξει εάν είναι δυνατόν πτητικά μέσα να πετάξουν στην ατμόσφαιρα του Άρη η οποία έχει περίπου το 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας στη Γη. «Τα υπέροχα πράγματα ξεκινούν με μικρά βήματα» η NASA.

Το Ingenuity έφθασε στον Αρη εντός της διαστημοσυσκευής της NASA Perseverance μετά από ταξίδι επτά σχεδόν μηνών. Στόχος είναι να αναζητήσει σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Η Nasa έχει ήδη εγκρίνει την αποστολή ελικοπτέρου στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Η Dragonfly, όπως είναι γνωστή η αποστολή, αναμένεται στον Τιτάνα στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία 90χρονου στα Πατήσια: Οι ληστές τον βασάνισαν και τον έδεσαν με πλαστικές χειροπέδες

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved