ΚΟΣΜΟΣ

Τι όπλα πουλά η Τουρκία στην Ουκρανία και με τι στόχο

Τουρκικό drone
AP

Η Τουρκία φιλοδοξεί να εξελίξει τις εξαγωγές όπλων σε σημαντικό μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο αυτό τη φέρνει παράλληλα σε σύγκρουση με άλλους «παίκτες», αν κρίνει κανείς από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Ενώ είναι σε εξέλιξη η νέα κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Τουρκία προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εύκολο: Πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξοργίζοντας τη Μόσχα.

«Υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας» δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση. Οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι θα εντείνουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της DW, ο Μιτάτ Τσελικπαλά, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, θεωρεί ότι «είναι θεμιτός στόχος για την Ουκρανία να θέλει να αντιμετωπίσει αποσχιστικές τάσεις στο έδαφός της και για την Τουρκία να συμπαρίσταται σε αυτή την προσπάθεια». Από την άλλη πλευρά βέβαια, επισημαίνει, «αυτό προκαλεί την έντονη ενόχληση της Ρωσίας».

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι χειρισμοί της Άγκυρας ενέχουν κινδύνους. «Το 2015 η Τουρκία είχε διαπιστώσει πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι η επιβολή κυρώσεων από τη Ρωσία», υπενθυμίζει- πρόκειται για την περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί λόγω της κατάρριψης ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, με τη Μόσχα να προχωρά στην επιβολή τιμωρητικών δασμών στα τουρκικά προϊόντα και σε τουριστικό εμπάργκο, πλήττοντας την τουρκική οικονομία.

Ωστόσο και η Ουκρανία αναδεικνύεται πλέον σε σημαντικό εταίρο, με τον οποίο μάλιστα η Τουρκία συνάπτει επικερδείς συμφωνίες για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού: Ήδη το 2020 η Ουκρανία παρέλαβε από την Τουρκία έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τύπου Bayraktar TB2 καθώς και τρεις σταθμούς ελέγχου για τον χειρισμό τους.

Εδώ και πέντε χρόνια η Τουρκία αναπτύσσει το πρόγραμμα για την παραγωγή των αεροσκαφών, και τα έχει δοκιμάσει η ίδια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Λιβύη, ενώ είδαν χρήση και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης, αναμένεται και η υπογραφή του κύριου συμβολαίου για τη ναυπήγηση κορβετών για την Ουκρανία.

Τουρκικά drones έχουν πωληθεί και στο Κατάρ, ενώ λέγεται ότι αντίστοιχη συμφωνία είναι «στα σκαριά» με την Τυνησία. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η συνολική αξία των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού αγγίζει πλέον τα 3,06 δισεκατομμύρια δολάρια. «Κατ' αυτόν τον τρόπο η Τουρκία προσπαθεί να πολλαπλασιάσει και την επιρροή της στην περιοχή», λέει ο καθηγητής Τσελικπαλά. Παράλληλα, επισημαίνει, προσπαθεί να εντάξει και άλλες χώρες σε σχήματα συμπαραγωγής με την αμυντική της βιομηχανία.

Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές φέρνουν την Τουρκία σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, με την οποία η Τουρκία έχει διαφορετικές θέσεις όχι μόνο στην Ουκρανία, μα και στη Λιβύη, στη βόρεια Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης, δεν λείπουν και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα των S-400- που αναμένεται να αποκτήσουν πιο δυσάρεστες για την Τουρκία επιπτώσεις επί προεδρίας Μπάιντεν.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για Πάσχα, εστίαση, σχολεία και τουρισμό – Οι κρίσιμες ημερομηνίες