ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πυρηνικά όπλα και όπλα λέιζερ αναπτύσσει η Ρωσία, είπε ο Πούτιν

Πύραυλος Sarmat
AP

Μπορεί φέτος στην ετήσια ομιλία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να κυριάρχησαν η ουκρανική κρίση και οι σχέσεις με τη Δύση, ωστόσο δεν έλειψαν οι αναφορές σε νέους, προηγμένους εξοπλισμούς- με τον Πούτιν να απευθύνει μήνυμα στρατιωτικής ισχύος προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η πλειονότητα του σοβιετικής προέλευσης πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας θα αντικατασταθεί σύντομα από σύγχρονα όπλα, προειδοποιώντας πως η Μόσχα είναι αποφασισμένη να αμυνθεί απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ξένη επιθετικότητα.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως η κυβέρνησή του θέλει θετικές σχέσεις με όλους στη διεθνή σκηνή, περιλαμβανομένων «αυτών με τους οποίους οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τελευταία. Πραγματικά δεν θέλουμε να καίμε γέφυρες».

Ταυτόχρονα, ωστόσο προειδοποίησε πως «αυτοί που εκλαμβάνουν αυτή τη στάση ως αδυναμία πρέπει να ξέρουν πως η απάντηση της Ρωσίας (σε οποιαδήποτε επίθεση) θα είναι ασύμμετρη, τραχεία και σκληρή».

Όπως είπε, στο πλαίσιο των αμυντικών σχεδίων της χώρας, το απόθεμα στρατηγικών (πυρηνικών) όπλων ανανεώνται, με τα παλιά σοβιετικά όπλα να αντικαθίστανται από νέα, τεχνολογίας επόμενης γενιάς, όπως πολυηχητικά (hypersonic) όπλα και όπλα λέιζερ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκάλυψε πως ο προηγμένος πύραυλος RS-28 Sarmat θα παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επί του πεδίου από το 2022. Πρόκειται για έναν βαρύ διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, που φέρει μέχρι και 15 πυρηνικές κεφαλές, που μπορούν να κατευθυνθούν εναντίον διαφορετικών στόχων με την καθεμία εξ αυτών να έχει ισχύ 350 κιλοτόνων. Επίσης, στο κοντινό μέλλον αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία πύραυλοι για χρήση από πλοία και άλλα «επόμενης γενιάς» όπλα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, πάνω από τα 2/3 του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού θα είναι σύγχρονα όπλα μέσα σε διάστημα τριών ετών, και πάνω από το 88% των πυρηνικών θα είναι σύγχρονα μέσα σε αυτό το έτος.

Ο Πούτιν επίσης αναφέρθηκε στο Peresvet: Ένα υποτιθεμενο πυροβόλο λέιζερ που λέγεται ότι μπορεί να καταρρίπτει εχθρικά αεροσκάφη και πυραύλους. Σύμφωνα με το RT, το όπλο αυτό φέρεται να έχει εγκατασταθεί ήδη σε βάσεις ανά τη χώρα.

Με πληροφορίες από RT

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κωδικός «ελεύθερο καλοκαίρι»: «Πίσω» από το διάγγελμα Μητσοτάκη - Τα εμβόλια και οι μετακινήσεις