ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Χιλιάδες συλλήψεις σε συγκεντρώσεις για τον Αλεξέι Ναβάλνι

Διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι στη Ρωσία
Διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι στη Ρωσία
AP

Σε πάνω από 1.700 συλλήψεις προέβη η ρωσική αστυνομία την Τετάρτη, καθώς Ρώσοι σε δεκάδες πόλεις συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από συμμάχους του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, που πραγματοποιεί απεργία πείνας.

Η εκπρόσωπός του φυλακίστηκε για 10 ημέρες, και άλλος ένας στενός συνεργάτης του τέθηκε υπό κράτηση, την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδωσε την ετήσια ομιλία του, προειδοποιώντας τη Δύση να μην παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας και σκοπίμως απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον Ναβάλνι.

«Είναι ένας από τους τελευταίους ρόγχους μιας ελεύθερης Ρωσίας, όπως λένε πολλοί. Βγήκαμε για τον Αλεξέι...ενάντια σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανεξέλεγκτη προπαγάνδα» είπε η Μαρίνα, φοιτήτρια σε διαδήλωση στη Μόσχα.

Η OVD-Info, οργάνωση που παρακολουθεί διαμαρτυρίες και κρατήσεις, ανέφερε πως 1.782 άτομα έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων 804 στην Αγία Πετρούπολη και 119 στην Ούφα, στα Ουράλια.

Διαδηλωτές στην κεντρική Μόσχα φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ναβάλνι, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η σύζυγός του, Γιούλια, συμμετείχε στη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα, με διαδηλωτές να φωνάζουν το όνομά της.

Η αντιπολίτευση ήλπιζε πως οι συγκεντρώσεις θα ήταν οι μεγαλύτερες στη σύγχρονη ρωσική ιστορία και τις παρουσίασε ως μια προσπάθεια να σωθεί η ζωή του, πείθοντας τις αρχές να επιτρέψουν στους δικούς του γιατρούς να τον δουν. Ωστόσο η προσέλευση φαινόταν μικρότερη από ό,τι νωρίτερα φέτος, πριν ο Ναβάλνι φυλακιστεί για δυόμισι χρόνια λόγω παραβιάσεων της αναστολής του σε σχέση με κατηγορίες περί κατάχρησης τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενες.

Η ρωσική αστυνομία ανέφερε πως 6.000 άνθρωποι διαδήλωσαν παρανόμως στη μόσχα, ενώ το κανάλι του Ναβάλνι στο YouTube ανέφερε πως η προσέλευση στην πρωτεύουσα ήταν 10 φορές μεγαλύτερη. Ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, βετεράνος δημοσιογράφος και επικεφαλής του ραδιοφωνικού σταθμού Ekho Moskvy, είπε ότι 10.000-15.000 άνθρωποι έκαναν συγκέντρωση στη Μόσχα και 7.000-9.000 στην Αγία Πετρούπολη.

Η υγεία του 44χρονου, που πέρυσι επιβίωσε μιας επίθεσης με νευροτοξικό παράγοντα- με τις ρωσικές αρχές να αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη- είναι σε εύθραυστη κατάσταση, λόγω και της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί εδώ και τρεις εβδομάδες. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν πεθάνει.

Η υπόθεση Ναβάλνι αποτελεί άλλο ένα κομμάτι στο «παζλ» των πολύ κακών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης τον τελευταίο καιρό, που οφείλονται σε οικονομικές κυρώσεις, απελάσεις και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε και για ποιους επιτρέπεται – Τα δικαιολογητικά