ΚΟΣΜΟΣ

Iνδία: Γιατί ο «εφιάλτης» του κορονοϊού στην ασιατική χώρα απειλεί ολόκληρο τον κόσμο

Iνδία: Γιατί ο «εφιάλτης» του κορονοϊού στην ασιατική χώρα απειλεί ολόκληρο τον κόσμο

Ομαδικές αποτεφρώσεις. Γεμάτα κρεματόρια και οικογένειες που αναγκάζονται να κάψουν τους αγαπημένους τους…στον κήπο. Aπεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια μέσω διαδικτύου. Και εικόνες χάους στα νοσοκομεία που αδυνατούν πλέον να αντέξουν το βάρος του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η καταστροφή που εκτυλίσσεται στην Ινδία είναι ο χειρότερος εφιάλτης για όλες τις χώρες του κόσμου που βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τα αυξανόμενα κρούσματα και τις μεταλλάξεις: ανίκανη να εξασφαλίσει αρκετά κρεβάτια, πρόσβαση σε εξετάσεις, φάρμακα ή οξυγόνο, η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων βυθίζεται σε μία κρίση άνευ προηγουμένου.


Οι δύο αντίθετες διαδρομές της «απάντησης» στην πανδημία -οι πλούσιες χώρες της Δύσης από τη μία που δίνουν προτεραιότητα στα εμβόλια για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και η υπόσχεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για παγκόσμια ισότητα εμβολίων από την άλλη -φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην Ινδία, γράφει ο Guardian.


Την ώρα που η παγκόσμια προμήθεια εμβολίων ειναι απίθανο να αυξηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ανάληψη δράσης και η αναγνώριση ότι, παρά τις καλύτερες προθέσεις του ΠΟΥ και της πρωτοβουλίας Covax για τη δίκαιη κατανομή εμβολίων, η καταπολέμηση της πανδημίας χρειάζεται άμεσες «πυροσβεστικές» κινήσεις και ενίοτε δύσκολες και αντι-δημοφιλείς αποφάσεις.

Αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη, η πανδημία θα επιδεινωθεί

Αυτό απαιτεί από τις χώρες να κοιτάξουν πέρα από τις δικές τους υγειονομικές κρίσεις και να συνειδητοποιήσουν ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιδεινωθεί χωρίς έγκαιρη παρέμβαση. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι αν επιτρέψουμε στον ιό να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα αυξάνεται ο κίνδυνος να προκύψουν επικίνδυνα νέα στελέχη και να παραταθεί η «περίοδος συναγερμού» παγκοσμίως.


Υπάρχουν ήδη προηγούμενα, όπως δείχνει η πρωτοβουλία του Τζορτζ Μπους για την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική βάσει του σχεδίου έκτακτης ανάγκης με την υπογραφή του για την ανακούφιση από την ασθένεια και η παγκόσμια απάντηση στην κρίση του Έμπολα το 2014 στη Δυτική Αφρική, που είχε θεωρηθεί διεθνής προτεραιότητα.


Το σφάλμα άλλωστε της κυβέρνησης του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι που ισχυρίστηκε ότι η πανδημία βρισκόταν στο «τελευταίο της στάδιο» τον Μάρτιο καθώς η χώρα βυθιζόταν σε ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων - δεν ήταν πολύ διαφορετικό από τα μεγάλα λάθη άλλων ηγετών ,όπως του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πίστευε ότι ο ιός «απλά θα εξαφανιζόταν» ή τις παραλείψεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Ο κίνδυνος «επέκτασης» της κρίσης στην Ινδια


Αυτό που είναι διαφορετικό στην Ινδία - μια χώρα με αδύναμο και εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ακόμη πιο αδύναμους μηχανισμούς ελέγχου- είναι η τεράστια πιθανότητα επέκτασης της κρίσης, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, σε μια κλίμακα που πιθανότατα δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη στην πανδημία.


Ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India, θα έπρεπε ήδη να προσφέρει δόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Covax για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κυρίως στην Αφρική.

Οι δόσεις εμβολίων όμως διατίθενται πλέον για τις ανάγκες της ίδιας της Ινδίας, η οποία με τη σειρά της αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην προμήθεια απαραίτητων υλικών για την παραγωγή εμβολίων από τις ΗΠΑ.


Ως συνέπεια της κρίσης, αυτό το μήνα η Ινδία απέστειλε μόλις 1,2 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό σε σύγκριση με 64 εκατομμύρια που εξήγαγε τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Η διπλωματία των εμβολίων


Η Κίνα, η οποία έχει προωθεί μεγάλο βαθμό τη δική της «διπλωματία εμβολίων» έχει ήδη κινηθεί για να καλύψει αυτό το κενό. Ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «η Κίνα είναι πρόθυμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια» στην Ινδία, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.


Η Βρετανία και η Γερμανία έχουν ανακοινώσει ήδη πως θα στείλουν βοήθεια στην Ινδία, ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει τη χώρα». «Είμαστε ανήσυχοι από την επιδημιολογική κατάσταση στην Ινδία. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε. Η ΕΕ συγκεντρώνει πόρους για να ανταποκριθεί γρήγορα στο αίτημα της Ινδίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με τον ινδικό λαό» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η διφορούμενη στάση των ΗΠΑ


Αυτό που χρειάζεται ωστόσο άμεσα η Ινδία είναι προμήθειες για τα εργοστάσια εμβολίων της, που παραμένουν «μπλοκαρισμένες» λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και εργαλεία για τη χαρτογράφηση του DNA και τον έλεγχο των υφιστάμενων και των αναδυόμενων μεταλλάξεων.


Ένα ελπιδοφόρο δείγμα είναι ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να «προσφέρουν άμεσα» βοήθεια στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Ινδία, η οποία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19.


Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει διάφορα μέτρα, όπως η αποστολή προμήθειας οξυγόνου, διαγνωστικών τέστ, φαρμάκων και ατομικών προστατευτικών εξοπλισμών.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ινδία και σε άλλες χώρες μεσαίου εισοδήματος είναι τρομερό και υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό» είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ στο Newsbomb.gr: Είναι έτοιμη η Ευρώπη για μία νέα πανδημία;