ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 200.000 οι νεκροί από Covid-19 στην Ινδία

Ινδία νεκροί
AP

Η Ινδία κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 3.293 θανάτους ασθενών με την COVID-19, νέο τραγικό ρεκόρ με το οποίο ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε το όριο των 200.000 νεκρών – έχει πλέον φθάσει τους 201.187 – σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας. 

Η χώρα κατέγραψε ταυτόχρονα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 360.960 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά πλέον τα 18 εκατομμύρια.

Η υγειονομική κρίση γίνεται ολοένα σοβαρότερη στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας, όπου έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν έξι εκατομμύρια μολύνσεις προτού καν συμπληρωθεί ένας μήνας τον Απρίλιο.

Η Ινδία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα.

Αρκετοί ειδικοί φοβούνται ότι τα επίσημα στοιχεία είναι υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα στο κράτος του 1,3 δισ. κατοίκων.

Ταυτόχρονα, η Ινδία κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 360.960 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά σε 24 ώρες και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά πλέον τα 18 εκατομμύρια. Τα έξι εκατομμύρια έχουν διαγνωστεί πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας, τον Απρίλιο.

Η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων, που αποδίδεται κυρίως σε μια πιο μολυσματική παραλλαγή του νέου κορονοϊού και στις πολιτικές και θρησκευτικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή συχνά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, έχει προκαλέσει χάος στα νοσοκομεία, όπου πλέον οι ελλείψεις – σε κλίνες, σε φάρμακα, σε οξυγόνο – είναι τεράστιες.

Η ολοένα σοβαρότερη κρίση πλήττει ιδίως την πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, όπου ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των ασφυκτικά γεμάτων με ασθενείς δομών υγείας.

Μέχρι εδώ η Ινδία έχει χορηγήσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Από το Σάββατο, θεωρητικά το πρόγραμμα ανοσοποίησης θα επεκταθεί και δικαίωμα να εμβολιαστούν θα έχουν όλοι οι ενήλικοι πολίτες, με άλλα λόγια 600 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όμως πολλά ομόσπονδα κράτη προειδοποιούν πως τα αποθέματα εμβολίων που διαθέτουν είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει την προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στις περιοχές που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ινδία «περισσότερο κι από σπαρακτική» και έστειλε εφόδια στην ασιατική χώρα για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία. «Κάνουμε ο,τι μπορούμε, παρέχοντας κρίσιμο εξοπλισμό και εφόδια, όπως χιλιάδες φιάλες οξυγόνου, προκατασκευασμένα, κινητά νοσοκομεία και εργαστηριακό εξοπλισμό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Υπενθύμισε επίσης ότι 2.500 μέλη του ΠΟΥ βρίσκονται ήδη στην Ινδία ώστε να βοηθήσουν τις προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποστέλλουν από τις αρχές της εβδομάδας βοήθεια στη σπαρασσόμενη από την πανδημία χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Φουρθιώτη: Το σακίδιο που «έκαψε» τους ποινικούς και η έρευνα στο λάπτοπ