ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για την ινδική μετάλλαξη - Πόσο επικίνδυνη είναι στ'αλήθεια;

Ινδία κορονοϊός
AP

Η νεότερη παραλλαγή του κορονοϊού Covid-19, υπό την ονομασία B.1.617, εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία και μετά σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο- ωστόσο είναι ασαφές ακόμη πόσο επικίνδυνη είναι.  

Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων βρίσκονται στα ύψη στη χώρα, όπως και οι ημερήσιοι θάνατοι, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να σπεύσουν να παρέχουν βοήθεια. Αν και είναι ακόμα νωρίς για να ειπωθεί με βεβαιότητα εάν η παραλλαγή Β.1.617 είναι όντως υπεύθυνη για αυτό που συμβαίνει στην Ινδία, εκλαμβάνεται ως πιθανό αίτιο.

Σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle παρατίθενται όσα είναι γνωστά ως τώρα για την παραλλαγή αυτή.

Τι ρόλο παίζουν οι παραλλαγές του ιού;

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις και χώρες, οι νέες παραλλαγές έπαιξαν τον ρόλο τους όταν αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα.

Κάποιοι ειδικοί επίσης ανησυχούν πως η ινδική παραλλαγή μπορεί να μετατρέπεται σε ένα είδος «σούπερ μετάλλαξης» που θα συνεχίσει να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο.

Ο γγ του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει πει ότι είναι «βαθύτατα προβληματισμένος» για την κατάσταση στην Ινδία.

Επίσης, η ινδική παραλλαγή έχει εξαπλωθεί σε άλλες χώρες. Οι αρχές την έχουν εντοπίσει σε Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Σιγκαπούρη. Επίσης, πολλές περιπτώσεις έχει αναφέρει και το βρετανικό υπουργείο Υγείας, ενώ έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη;

Η ινδική παραλλαγή αποτελείται από δύο μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη- ακίδα του ιού. Η πρωτεΐνη αυτή επιτρέπει σε τον ιό να μπαίνει στο σώμα και να το μολύνει. Ο ιός μετά μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στο σώμα, εάν ξεφύγει από τα αντισώματα (εάν υπάρχουν).

Ειδικοί θεωρούν πως υπάρχει κίνδυνος άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 ή που έχουν εμβολιαστεί να μην είναι το ίδιο ανθεκτικοί απέναντι σε αυτή τη νέα παραλλαγή όσο είναι απέναντι σε άλλες μορφές του ιού.

Τι ξεχωριστό έχει η ινδική παραλλαγή;

Οι μεταλλάξεις που εντοπίζονται στην ινδική παραλλαγή είναι γνωστές ως Ε484Q και Ε484Κ.

Δεν είναι εντελώς νέες, καθώς έχουν εντοπιστεί και σε άλλες παραλλαγές, όπως η νοτιοαφρικανική, Β.1.353 και η βραζιλιάνικη, Ρ1.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ινδικές μεταλλάξεις εντοπίστηκαν και στη βρετανική παραλλαγή, Β.1.1.7.

Υπάρχουν άλλες μεταλλάξεις, όπως μία που είναι γνωστή ως L452R, η οποία εντοπίστηκε σε μια καλιφορνέζικη παραλλαγή του ιού, την Β.1.429. Η ίδια βρέθηκε και σε μια παραλλαγή στη Γερμανία.

Παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας;

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την ινδική παραλλαγή ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» (variant of interest). Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθείται, μα προς το παρόν δεν αποτελεί λόγο μεγάλης ανησυχίας.

Ο Δρ. Τζέφρι Μπάρετ, διευθυντής του COVID-19 Genomics Initiative στο Wellcome Sanger Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει σχολιάσει πως η ινδική παραλλαγή έχει εξαπλωθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες και αυτό σημαίνει πως μάλλον δεν έχει την ίδια μεταδοτικότητα με την Β.1.1.7.

Ωστόσο αρκετοί άλλοι ειδικοί βλέπουν διαφορετικά την απειλή, και υπάρχουν εξελίξεις που υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως να έχουν δίκιο.

Στην ινδική πολιτεία Μαχαράστρα πάνω από το 60% όλων των κρουσμάτων έχουν συνδεθεί με την παραλλαγή Β.1.617, με βάση τα κρούσματα στα οποία έχει γίνει αλληλούχιση για την προέλευσή τους. Ωστόσο οι τοπικές αρχές λένε πως ο αριθμός των κρουσμάτων όπου γίνεται αλληλούχιση είναι ακόμα πολύ χαμηλός για να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα.

Ως εκ τούτου, παραμένει ακόμα άγνωστο κατά πόσον η ινδική παραλλαγή είναι όντως υπεύθυνη για την έξαρση στην Ινδία.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν