Δικαστικός «κεραυνοβόλος πόλεμος» ΕΕ-AstraZeneca:Πώς φτάσαμε εδώ,πόσο θα κρατήσει,τι θα ακολουθήσει

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης

AP

Η Κομισιόν προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της αγγλοσουηδικής AstraZeneca για μη τήρηση της συμφωνίας για την προμήθεια εμβολίων και για την έλλειψη ενός «αξιόπιστου» σχεδίου για τη διασφάλιση των παραδόσεων εγκαίρως.  

Η πρώτη ακρόαση έγινε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, και αναμένονται άλλες δύο στις 26 Μαΐου. Οι διαδικασίες γίνονται δημόσια και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός εβδομάδων. Η Κομισιόν επιδιώκει ετυμηγορία πριν το τέλος του Ιουνίου.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Η ΕΕ προέβη σε αυτή την κίνηση αφού η εταιρεία επανειλημμένα περιόρισε τις προμήθειες εμβολίων στην Ένωση, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις εκστρατείες εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο του συμβολαίου, που υπάγεται στο βελγικό δίκαιο, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να καταβάλει τις «καλύτερες λογικές προσπάθειες» για την παράδοση 300 εκατ. δόσεων από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Ιούνιο του 2021, περιλαμβανομένων 180 εκατ. στο τρέχον, δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου πως σκοπεύει να παραδώσει μόνο το 1/3 του συνόλου των 300 εκατ. εκ των οποίων τα 70 εκατ. θα είναι στο δεύτερο τρίμηνο.

Μία εβδομάδα μετά οι Βρυξέλλες έκαναν το πρώτο βήμα της δικαστικής διαμάχης.

Τι λέει η AstraZeneca;

Η εταιρεία χαρακτηρίζει αβάσιμες τις θέσεις της ΕΕ, υποστηρίζει πως συμμορφώθηκε στο συμβόλαιο και έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της με σθένος στο δικαστήριο.

Τι διακυβεύεται για την ΕΕ;

Όπως αναφέρει το Reuters, αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι σκοπός είναι να υποχρεωθεί η AstraZeneca να παραδώσει περισσότερα εμβόλια από αυτά που έχει πει ότι σκοπεύει να παραδώσει.

Δικηγόροι της ΕΕ έχουν επίσης ζητήσει άμεση παράδοση δόσεων από εργοστάσια που παράγουν το εμβόλιο της Βρετανία. Βρετανικά εργοστάσια των Oxford Biomedica και Cobra Biologics περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο, μα δεν έχουν παραδώσει δόσεις στην ΕΕ. Η AstraZeneca λέει ότι δεν υποχρεούται να αποστείλει δόσεις από αυτές τις εγκαταστάσεις.

Η ΕΕ θέλει όσες περισσότερες γίνεται από τις υποσχεθείσες 300 εκατομμύρια δόσεις, μα θα μπορούσε να συμβιβαστεί με 130 εκατομμύρια ως το τέλος του Ιουνίου, ανέφερε στο Reuters πηγή της ΕΕ με γνώση επί των συνομιλιών.

Εάν η ΕΕ κερδίσει, θα πρόκειται για μια προειδοποίηση προς τις άλλες εταιρείες. Η Johnson&Johnson έχει προειδοποιήσει την ΕΕ ότι μπορεί να μην παραδώσει τα 55 εκατ. δόσεις του εμβολίου που είχε συμφωνήσει για το δεύτερο τρίμηνο.

Ποια είναι τα ρίσκα για την ΕΕ;

Κάποιες χώρες- μέλη ήταν αρχικά διστακτικές, θεωρώντας πως η δικαστική διαμάχη θα μπορούσε να διαρκέσει πάρα πολύ και αντί να επιταχύνει τις παραδόσεις να χειροτερέψει τις εντάσεις με μια εταιρεία στην οποία βασίζονται ακόμα.

Αν η ΕΕ χάσει στο δικαστήριο, θα δεχτεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στο γόητρό της, επιπρόσθετα στις επικρίσεις που δέχεται ήδη για τους χειρισμούς της ως προς τις αγορές και τη διάθεση εμβολίων.

Πόσο βασίζεται ακόμα η ΕΕ στην AstraZeneca;

Το εμβόλιο αυτό προοριζόταν να αποτελέσει το κύριο εμβόλιο της εκστρατείας εμβολιασμών της ΕΕ κατά το πρώτο ήμισυ του έτους.

Ωστόσο η ΕΕ έχει πλέον πάρει αποστάσεις από την εταιρεία, λόγω των προβλημάτων στην προμήθεια και των ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Σε αυτό το πλαίσιο επέλεξε να μην πάρει άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις για τις οποίες είχε την επιλογή να το κάνει στο πλαίσιο του συμβολαίου και τώρα βασίζεται κυρίως στις Pfizer-BioNTech για να εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% των ενηλίκων στην Ένωση ως το τέλος του Ιουλίου.

Παρόλα αυτά, αν και το εμβόλιο έχει συσχετιστεί με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων, ο ΕΜΑ έχει συστήσει τη χρήση του, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της COVID-19.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μένιος Φουρθιώτης: Τι τον «πρόδωσε» - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved