ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: 16 στρατιώτες νεκροί και έξι τραυματίες σε ενέδρα στα δυτικά της χώρας

έρημος
AP Photo

Δεκαέξι μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και άλλο ένα «αγνοείται» μετά την ενέδρα που έστησαν το Μεγάλο Σάββατο ένοπλοι εναντίον περιπόλου της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Τιλιά, στην περιφέρεια Ταουά, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι τοπικές αρχές.

«Οι άνδρες μας έπεσαν χθες (σ.σ. προχθές Σάββατο) περί τις 14:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας) σε ενέδρα που είχαν στήσει ένοπλοι κακοποιοί στην περιφέρεια Τιλιά. Ο απολογισμός αυτής της άνανδρης επίθεσης είναι 16 νεκροί, 6 τραυματίες και ένας αγνοούμενος», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Ιμπραΐμ Μικό, ο περιφερειάρχης στην Ταουά.

«Θρηνούμε τους νεκρούς μας, έπεσαν όμως με τα όπλα στα χέρια», είπε ο Μικό, ο οποίος παραβρέθηκε στην κηδεία του υπολοχαγού Μαμάν Ναμεουά, του διοικητή της περιπόλου που υπέστη την επίθεση.

Η περιφέρεια Ταουά, αχανής, καλυπτόμενη κυρίως από έρημο, βρίσκεται ανατολικά της Τιλαμπέρι. Και οι δύο βρίσκονται κοντά στην επιλεγόμενη ζώνη «των τριών συνόρων» του Νίγηρα, του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο και έχουν υποστεί επανειλημμένα επιθέσεις τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από το 2012.

Την 21η Μαρτίου, επιθέσεις εναντίον χωριών στην Ταουά είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 141 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη ενέργεια φερόμενων ως τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια.

Ο Νίγηρας είναι αντιμέτωπος στο νοτιοανατολικό του τμήμα, που γειτονεύει με τη Νιγηρία, με επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και στο δυτικό, κοντά στο Μαλί, με επιθέσεις οργανώσεων προσκείμενων στην Αλ Κάιντα και στο ΙΚ. Οι έφοδοι εναντίον αμάχων έχουν πολλαπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς, με πάνω από 300 νεκρούς σε τρεις σειρές επιθέσεων εναντίον χωριών και καταυλισμών στα δυτικά.

Οι αρχές του Νίγηρα δεν είναι σε θέση να ελέγξουν πλήρως τις αχανείς περιοχές της ερήμου, μακριά από τα αστικά κέντρα, όπου δρουν όχι μόνο τζιχαντιστικές οργανώσεις αλλά και ομάδες κακοποιών, που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ανθρώπων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αιτωλοακαρνανία:«Πάρε με να ξανά είμαστε μαζί» - Συγκλονίζει ο άνδρας της 30χρονης εγκύου που πέθανε