ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Σάλος μετά από ειρωνική ανάρτηση Κινέζων για την καύση των νεκρών στην Ινδία

Κορονοϊός: Σάλος μετά από ειρωνική ανάρτηση Κινέζων για την καύση των νεκρών στην Ινδία

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει μία άστοχη και προσβλητική ανάρτηση για την κρίση του κορονοϊού στην Ινδία σε ένα λογαριασμό που συνδέεται με το κινεζικό κομμουνιστικό Κόμμα. Η ανάρτηση έχει πλέον «κατέβει» από το διαδίκτυο, προκάλεσε ωστόσο διεθνή κατακραυγή, την ώρα που η Ινδία δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η επίμαχη ανάρτηση δημοσιεύτηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην κοινωνική πλατφόρμα Weibo και πλέον έχει διαγραφεί. Σύμφωνα με το BBC, έδειχνε μία φωτογραφία από εκτόξευση κινεζικού πυραύλου και δίπλα σε αυτήν μια εικόνα από θύματα του κορονοϊού να αποτεφρώνονται στην Ινδία.


«Ανάβοντας μια φωτιά στην Κίνα vs ανάβοντας μια φωτιά στην Ινδία» έγραφε η λεζάντα που εξόργισε χρήστες σε όλον τον κόσμο και απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Δημοσιεύτηκε σύμφωνα με πληροφορίες από έναν λογαριασμό που ανήκει σε μια επίσημη κινεζική υπηρεσία επιβολής του νόμου - την Κεντρική Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Θεμάτων του Κομμουνιστικού Κόμματος - η οποία έχει εκατομμύρια οπαδούς στο Weibo, έναν δημοφιλή ιστότοπο μικρο-blogging στη χώρα.

Μέσα σε σύντομο διάστημα μάλιστα δεκάδες ακόμη κυβερνητικές υπηρεσίες μοιράστηκαν την «εμπρηστική» ανάρτηση.

«Δείχνει απόλυτη ασέβεια στην ανθρώπινη ζωή»


Αν και τα εθνικιστικά αισθήματα εναντίον της Ινδίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των μεθοριακών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, πολλοί Κινέζοι χρήστες κοινωνικών μέσων δήλωσαν σοκαρισμένοι.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δημοσιεύτηκε από κρατικό λογαριασμό. Γιατί πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς τα δεινά των άλλων για να τονίσει την εθνική υπερηφάνεια;» σχολίασε κάποιος.

«Πώς μπορεί να εγκριθεί κάτι τέτοιο; Δείχνει απόλυτη ασέβεια στην ανθρώπινη ζωή» έγραψε άλλος χρήστης. Πολλοί ωστόσο έσπευσαν να αντιδράσουν, κάνοντας λόγο για ένα ακατάλληλο, προσβλητικό σχόλιο σε μία δύσκολη στιγμή για την Ινδία, την ώρα που όπως είπαν η Κίνα θα έπρεπε να εκφράζει την αλληλεγγύη της στη χώρα.


Ο αρχισυντάκτης των Global Times στην Κίνα έγραψε: «Υψώστε τα λάβαρα της ανθρωπιάς αυτή την ώρα, δείξτε ευαισθησία για την Ινδία και τοποθετήστε την κινεζική κοινωνία σε ένα υψηλό επίπεδο ηθικής».

Συλλυπητήρια Κινέζου προέδρου στον Ναρέντρα Μόντι

Η δημοσίευση έγινε μόλις μία ημέρα μετά το συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για την κρίση κορονοϊού που μαστίζει την Ινδία.

Ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως το Πεκίνο επιθυμεί να εντείνει την συνεργασία με την Ινδία και να προσφέρει επιπλέον βοήθεια όπου είναι αναγκαίο.
Η Ινδία δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει το καταστροφικό δεύτερο κύμα κορονοϊού, με τα νοσοκομεία να παλεύουν για τη θεραπεία ασθενών εν μέσω χρόνιας έλλειψης κλινών και ιατρικού οξυγόνου.


Την Κυριακή, η Ινδία κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ θανάτων το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας, αγγίζοντας τους 3.689 νεκρούς. Ένα 24ωρο νωρίτερα η χώρα είχε γίνει η πρώτη στον κόσμο που κατέγραφε περισσότερα από 400.000 κρούσματα εντός 24 ωρών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Μάσκες μέχρι μέσα Σεπτέμβρη εκτός και αν…