ΚΟΣΜΟΣ

Μαδρίτη: Ξύπνησαν «τα φαντάσματα» του εμφυλίου - Πρόωρες τοπικές εκλογές σήμερα με βία και απειλές

Μαδρίτη: Ξύπνησαν «τα φαντάσματα» του εμφυλίου - Πρόωρες τοπικές εκλογές σήμερα με βία και απειλές

Τοπικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Μαδρίτη σε κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης, στη σκιά της πανδημίας αλλά και του ισπανικού εμφυλίου που φαίνεται πως αναβιώνει στην ταραγμένη εκλογική αναμέτρηση. Οι τοπικές κάλπες ισοδυναμούν με δημοψήφισμα για το πώς κυβερνάται η χώρα, λένε οι αναλυτές, ενώ μπορεί να έχει συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα στο Μουσείο Prado, επικρατεί σιωπή. Τα γυναικεία σώματα που ζωγράφισαν ο Tιτσιάνο και ο Ρούμπενς συμπληρώνουν την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, υπενθυμίζοντας τις ξέγνοιαστες ημέρες προ πανδημίας με τον καταγάλανο ουρανό, τον ήλιο και το φωτεινό φως, μοναδικό στη Νότια Ευρώπη.


Η Μαδρίτη ωστόσο βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή, συγκλονισμένη από μια προεκλογική εκστρατεία που ανέβασε επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις αμαυρώθηκαν από βία, υποψήφιοι παρέλαβαν σφαίρες ως απειλές και η εκστρατεία ήταν γεμάτη αναφορές στον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1930.

Πριν ανοίξουν οι κάλπες των σημερινών εκλογών, η συντηρητική απέρχόμενη πρόεδρος της περφέρειας, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, στοχοποίησε την αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας κάνοντας τη φράση «κομμουνισμός ή ελευθερία» σύνθημα της εκστρατείας της. Τα αριστερά κόμματα απάντησαν με συνθήματα όπως «δημοκρατία ή φασισμός». Η επιθετική ρητορική από την αρχή της εκστρατείας μετατράπηκε σε βία σε δύο ακροδεξιές συγκεντρώσεις που έγιναν στόχος ακτιβιστών κατά του φασισμού.

Απειλές και επιστολές με...προειδοποιητικές σφαίρες

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, υποψήφιος του κόμματος Podemos της Αριστεράς, αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι έλαβε μια επιστολή με απειλές και σφαίρες θανάτου, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας και ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox έκανε λόγο για ψέματα και προεκλογικά μυθεύματα.
Για να κατέβει στις τοπικές εκλογές στη Μαδρίτη, ο Ιγκλέσιας παραιτήθηκε τον Μάρτιο ως αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

H Iζαμπέλ Αγιούσο ψηφίζειΑ.Ρ

Την ίδια περίπου περίοδο είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά της η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, επωφελούμενη από την υγειονομική κρίση για να επιβληθεί ως το νέο πρόσωπο της δεξιάς αντιπολίτευσης.
Η προεκλογική ένταση στη Μαδρίτη «σιγοβράζει» εδώ και καιρό. Η πρωτεύουσα είναι η πλουσιότερη περιοχή της Ισπανίας και ο πρόεδρός της ασκεί παραδοσιακά μεγάλη επιρροή στην εθνική πολιτική σκηνή. Στις εκλογές συμμετέχουν έξι βασικά πολιτικά κόμματα διαιρεμένα έντονα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στα δεξιά κόμματα ανήκουν το παραδοσιακά συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) της Αγιουσο, το κεντροδεξιό Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι όλα μαζί συγκέντρωναν το 54% των ψήφων. Αντιμετωπίζουν τους Σοσιαλιστές του Σάντσεζ, την παράταξη Más Madrid και τους Podemos που ακολουθούν με 44%.

Οι κομματικές διαφορές και οι διαφωνίες αναβιώνουν στην Ισπανία. Από τις πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές έως τα οικογενειακά γεύματα, οι όροι όπως το facha (συντομογραφία για τη λέξη φασίστας που χρησιμοποιείται ευρέως για την επισήμανση των δεξιών) και το rojo (ή κόκκινο, και εφαρμόζεται ευρέως στα αριστερά) αναφέρονται όλο και περισσότερο.

Οι «πληγές» του εμφυλίου ανοίγουν πάλι


Επτά και πλέον δεκαετίες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, οι Ισπανοί κάνουν λόγο για τη «νέα μάχη της Μαδρίτης».


«Οι πληγές του εμφύλιου πολέμου δεν αντιμετωπίστηκαν ή δεν έκλεισαν κατάλληλα κατά τη διάρκεια της δημοκρατικής μας μετάβασης και τώρα είναι τα εγγόνια του πολέμου - αυτή η γενιά πολιτικών - που επαναφέρουν τα τραύματα από αυτά που συνέβησαν τότε», εξηγεί ο ιστορικός Αγουστίν Μορένο.


Ο Ιγκλέσιας και η Αγιούσο που γεννήθηκαν και οι δύο στις 17 Οκτωβρίου του 1978 ανήκουν σε αυτή τη γενιά. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά το 2019, η Αγιούσο αντέδρασε σε κάθε σχεδόν πρόταση της κυβέρνησης Σάντσεζ.

Φαβορί για τη νίκη η Αγιούσο που αγωνίστηκε ενάντια στο lockdown


Επικαλούμενη την «ελευθερία» των Μαδριλένων αγνόησε τις συστάσεις της κυβέρνησης για τον τερματισμό της έντονης νυχτερινής ζωής της πρωτεύουσας ως απάντηση στην πανδημία και επέμενε να διατηρήσει ανοιχτά μπαρ και εστιατόρια, παρά το γεγονός ότι η περιοχή κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης COVID-19 της χώρας.


Παρά τα κρούσματα και τους θανάτους, η δημοτικότητά της εκτοξεύθηκε στα ύψη. Έγινε «είδωλο» για τους επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού, ενώ το πρόσωπό της «κοσμεί» ακόμη και μπουκάλια από μπύρες.


Απορρίπτοντας οποιαδήποτε ευθύνη στην εξάπλωση της επιδημίας , συνέχισε να επικρίνει τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, καταγγέλλοντας «την πιο αυταρχική κυβέρνηση στην ιστορία της δημοκρατίας» στην Ισπανία. Η ομάδα της απορρίπτει τις κατηγορίες περί λαϊκισμού και τις συγκρίσεις με πολιτικούς όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Δουλεύει σκληρά, έχει συνεπή ιδεολογία και είναι μετρ της επικοινωνίας λένε.

Ακτιβίστριες της FEMEN διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάςΑ.Ρ

Αν επανεκλεγεί θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη σε εθνικό επίπεδο. Οι αναλυτές εικάζουν ότι μπορεί να προσπαθήσει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ισπανίας.
Η Αγιούσο ίσως χρειαστεί τη στήριξη της άκρας δεξιάς για να μπορέσει να κυβερνήσει. Οι Σοσιαλιστές κάλεσαν να σχηματιστεί «υγειονομική περίμετρος» για να εμποδιστεί το Vox να μπει στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Μαδρίτης

Εκλογές με ευρωπαικές προεκτάσεις

Με φόντο όλα τα παραπάνω, οι σημερινές εκλογές θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ.«Η αναμέτρηση για τη Μαδρίτη προκαλεί [τον] κανόνα συμπεριφοράς που ισχύει στην ΕΕ για την απομόνωση ακροδεξιών εξτρεμιστών» δήλωσε ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντες Λόπες Αγκιλάρ.


Το Λαικό Κόμμα της Aγιούσο που κλίνει προς το Vox μπορεί να κερδίσει βραχυπρόθεσμα, αλλά σύντομα η τάση αυτή θα αποδειχθεί αυτοκαταστροφική, για τη Μαδρίτη, την ισπανική πολιτική, αλλά και την ΕΕ συνολικά, καταλήγει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτομαγιά 2021: Απεργιακό «μπλόκο» - Ποιοι κατεβάζουν σήμερα ρολά - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ