ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικός Ερντογάν : Η Ε.Ε δεν έχει στρατηγική και όραμα - Θα ωφεληθεί απο την ένταξη της Τουρκίας

Προκλητικός Ερντογάν : Η Ε.Ε δεν έχει στρατηγική και όραμα - Θα ωφεληθεί απο την ένταξη της Τουρκίας

Μήνυμα για τη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης» έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο επικρίνει μεν την Ε.Ε για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» κατά της Τουρκίας, προσθέτει ωστόσο ότι η Άγκυρα συνεχίζει τις προσπάθειες ένταξης. Θεωρεί μάλιστα οτι οι «27» θα βγουν ωφελημένοι απο την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, συνεχίζοντας την πάγια προκλητική ρητορική του.

«Ελπίζω ότι η Ε.Ε, που μέχρι στιγμής έχει υιοθετήσει μία στάση διακρίσεων και αποκλεισμού απέναντι στην Τουρκία για διάφορα θέματα, να έχει καταλάβει πλέον ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος κάνοντας αναφορά στον κοινό εχθρό, τον κορονοϊό «που δε γνωρίζει σύνορα και απειλεί όχι μόνο την υγεία μας , αλλά και την ευημερία μας, την κοινωνική τάξη και τα ανθρώπινα όρια».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρει ο Ερντογάν, «διαπιστώθηκε ότι ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ ζήτησαν βοήθεια από τη χώρα μας και ότι η Τουρκία με το σύστημα υγείας της και τα μέτρα που έλαβε έφτασε σε επίπεδο που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες».

«Ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, συνεργάτης της Τελωνειακής Ένωσης και ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους της ΕΕ, η συμμετοχή της Τουρκίας σε όλα τα μέτρα και τις εργασίες που ανέλαβε η Ένωση κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν την πανδημία, θα καταστήσει την ΕΕ ακόμη ακόμη πιο ισχυρή» λέει προκλητικά.

Ο Ερντογάν σημειωτέον ανακοίνωσε την επιβολή καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 17 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σχολικών αιθουσών και του περιορισμού στις υπεραστικές μετακινήσεις, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό.


Τα ημερήσια κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία μειώθηκαν σήμερα κάτω από 20.000 για πρώτη φορά από τις 17 Μαρτίου, ειδικοί ωστόσο θεωρούν οτι ο επίσημος απολογισμός είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος.


Ο Τούρκος πρόεδρος στο μήνυμά του δε δίστασε να προβεί ακόμη και σε νουθεσίες προς τους «27». «Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνει ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας είναι η έλλειψη στρατηγικής υπομονής και οράματος», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


«Η Ε.Ε χρειάζεται μια νέα θεσμική δομή, ένα νέο όραμα και μια νέα συνολική συζήτηση, κυρίως για την αναθεώρηση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων. Είναι προφανές ότι η Ένωση δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει την ισχυρή της ύπαρξη χωρίς την ανάλογη υποστήριξη» συνέχισε.


Και κατέληξε: «Παρά τα δυο μέτρα και δυο σταθμά και τα εμπόδια στα οποία εκτίθεται η Τουρκία, η χώρα μας συνεχίζει την αποφασιστική στάση και τις προσπάθειές της απέναντι στον στρατηγικό της στόχο, την ένταξη στην ΕΕ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Σοκάρουν οι καταγγελίες για τον 22χρονο σάτυρο - Δικάζεται τη Δευτέρα, η πιθανή ποινή