ΚΟΣΜΟΣ

«Είχαμε σειρήνες στην Ιερουσαλήμ, πρώτη φορά μετά από χρόνια»: Τι λέει μια Ελληνίδα στο Ισραήλ

Iron Dome
AP

Προσωπικά της βιώματα και απόψεις στο πλαίσιο της κρίσης που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών οργανώσεων μετέφερε στο newsbomb.gr η Τζουλιάνα Ναχμίας, Ελληνίδα που ζει στο Ισραήλ εδώ και 27 χρόνια.

Η κ. Ναχμίας, νηπιαγωγός απογευματινής απασχόλησης, ζει στο Μπετ Ζαΐτ- χωριό στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να βιώσει την κατάσταση από την έναρξή της.

Όπως εξηγεί, οι εντάσεις προέκυψαν στο πλαίσιο ενός συνδυασμού παραγόντων, που περιλαμβάνουν τη μεταφορά γραφείων ενός ισραηλινού ακροδεξιού, όπως χαρακτήρισε, κόμματος σε περιοχή όπου ζουν Άραβες στην ανατολική Ιερουσαλήμ, απειλές από Άραβες, το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων και των εορτασμών της Ημέρας της Ιερουσαλήμ από τους Ισραηλινούς. «Όλα αυτά οξύνουν τα πνεύματα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ναχμίας.

Αναφερόμενη στις πρώτες επιθέσεις με ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ από τη Χαμάς τη Δευτέρα, λέει τα εξής: «Είχαμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια σειρήνες στην Ιερουσαλήμ. Εγώ το βίωσα αυτό στο σπίτι μου- εκείνη τη στιγμή δίδασκα εβραϊκά online σε Έλληνες. Μου πήρε μισό λεπτό να καταλάβω τι γίνεται. Οπότε έκλεισα τον υπολογιστή και μπήκα στο δωμάτιο που έχουμε αντί καταφυγίου...μετά από δύο λεπτά ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις».

Όπως είπε η κ. Ναχμίας, από τότε που άρχισε η κρίση έχουν ηχήσει σειρήνες δύο φορές στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, ωστόσο σε όλο το Ισραήλ «δεν έχουν σταματήσει».

«Η Χαμάς σε κάποια φάση άρχισε να ανακοινώνει ότι θα χτυπήσει...συνεχίζουν να χτυπάνε όλη τη νύχτα και όλη την ημέρα. Οι πιο πολλές ρουκέτες βέβαια καταρρίπτονται, αλλά δυστυχώς κάποιες δεν αναχαιτίζονται, με αποτέλεσμα να έχουμε νεκρούς. Και επιμένω ότι υπάρχουν και πολλοί τραυματίες, ψυχικά και ψυχολογικά, ιδίως στις πόλεις του νότου- Ασκελών, Μπερσέβα, Σντερότ και αλλού. Είναι μια κατάσταση, μια πραγματικότητα που τη ζουν οι κάτοικοι εδώ και χρόνια. Εδώ και χρόνια, έχουν πληγεί από αυτή την κατάσταση».

Όπως εκτιμά η ίδια πάντως, μάλλον οι παλαιστινιακές οργανώσεις δεν θα χτυπήσουν ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ, δεδομένου ότι υπάρχουν αραβικά χωριά στην περιοχή της και μεγάλος αραβικός πληθυσμός στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη, αναφερόμενη και στις ταραχές σε ισραηλινές πόλεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων: «Έχει αρχίσει από τη Δευτέρα εμφύλιος, σε πόλεις που έχουν και Άραβες και Εβραίους, όπως η Λοντ, η Γιάφα, η Μπερσέβα, η Άκκο...πόλεις με μεικτούς πληθυσμούς. Δυστυχώς εκεί γίνονται κάθε μέρα φασαρίες, η αστυνομία έχει κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ».

Όσον αφορά στο πού μπορεί να οδηγήσει η ιστορία, η κ. Ναχμίας εκφράζει έντονη ανησυχία: «Αυτό που βιώνω εγώ είναι ότι δυστυχώς θα πάμε για πόλεμο...οι επιθέσεις (από τον ισραηλινό στρατό) για την ώρα είναι περισσότερο από τον αέρα από όσο γνωρίζω, εις απάντησιν των ρουκετών- οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις το λένε “Επιχείρηση Φύλακας των Πυλών”, μια ονομασία- ευφημισμός για πόλεμο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί- ίσως πάμε εκεί, ελπίζω όχι».

Για τις επόμενες ημέρες σημειώνει πως τα πράγματα μάλλον θα παραμείνουν τεταμένα, δεδομένων και των συγκυριών: «Εμείς έχουμε αύριο γιορτή, την Πεντηκοστή- οι Άραβες συνεχίζουν να γιορτάζουν το τέλος του Ραμαζανιού, και όλα αυτά μπερδεύονται μεταξύ τους και επηρεάζουν το κλίμα».

Όσον αφορά στο πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τα γεγονότα, η κ. Ναχμίας λέει πως στις περιοχές που πλήττονται και ηχούν σειρήνες συνέχεια ο κόσμος παραμένει στα καταφύγια κάθε βράδυ- σε άλλες περιοχές ο κόσμος ζει κανονικά την καθημερινότητά του. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την ελπίδα πως τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν σε «σύντομο χρονικό διάστημα...το πόσο σύντομο, δεν μπορώ να πω».

Καταλήγοντας, η κ. Ναχμίας αναφέρεται στις σχέσεις της Ελλάδας (η οποία, όπως τονίζει η ίδια, είναι η μία από τις δύο της πατρίδες) με το Ισραήλ, σχολιάζοντας πως περνάνε τον τελευταίο καιρό τον «μήνα του μέλιτος», με συνεργασίες σε τουρισμό, ενεργειακά θέματα, στρατιωτικές ασκήσεις- «ελπίζω να συνεχίσει αυτό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε περισσότερα:

Γλυκά Νερά: «Θέμα ημερών» η σύλληψη των δολοφόνων