ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις με αυγά, αλεύρι παπούτσια και… χαστούκια: Από τον Μπους και τον Ερντογάν στον Μακρόν

Χαστούκι στον Εμανουέλ Μακρόν

Το χαστούκι στον Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα στη νότια Γαλλία έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης. Ένας νεαρός άνεργος άνδρας με ακροδεξιές πεποιθήσεις πλησίασε τον Γάλλο πρόεδρο την ώρα που χαιρετούσε το πλήθος και τον χαστούκισε στο πρόσωπο. «Κάτω η Μακρονία» φώναζε μεταξύ άλλων ο δράστης, λάτρης του Μεσαίωνα και των ιστορικών πολεμικών τεχνών.

Το «χαστούκι με στόχο τη γαλλική δημοκρατία» όπως έσπευσαν να καταδικάσουν πολιτικοί από όλο το φάσμα εντός και εκτός Γαλλίας, υπενθύμισε παλαιότερες επιθέσεις πολιτών σε προέδρους, πρωθυπουργούς και αρχηγούς κομμάτων.

ΙΝΔΙΑ: Mελάνι σε αρχηγό κόμματος

Ο ηγέτης του κόμματος Aam Aadmi (AAP), Σόμνατ Μπάρτι δέχθηκε επίθεση με μελάνι την περασμένη Δευτέρα στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, ενώ επιθεωρούσε κυβερνητικά σχολεία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PTI, ο πολιτικός συνελήφθη αργότερα από την αστυνομία της περιοχής επειδή επέκρινε δημόσια την τοπική κυβέρνηση.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter από το πρακτορείο ειδήσεων ANI, ο Μπάρτι φαίνεται να μιλά με αστυνομικούς έξω από το Τμήμα Άρδευσης. Καθώς η συζήτηση «φούντωνε» ένας νεαρός άνδρας από το συγκεντρωμένο πλήθος έβγαλε ένα μικρό μπουκάλι με μελάνι και στόχευσε το πρόσωπο του πολιτικού.

AYΣΤΡΑΛΙΑ: Αυγά στον πρωθυπουργό Μόρισον

Το 2019, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Νέα Νότια Ουαλία, μία νεαρή γυναίκα πλησίασε από πίσω τον Σκοτ Μόρισον και προσπάθησε να σπάσει ένα αυγό πάνω στο κεφάλι του! Άνδρες της προσωπικής του φρουράς όρμησαν εντός δευτερολέπτων στην κοπέλα και την απομάκρυναν.

Το αυγό — που δεν έσπασε —είχε περάσει ξυστά από το κεφάλι του Μόρισον. Η αστυνομία συνέλαβε αργότερα μία 25χρονη, την οποία ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δειλή».Το περιστατικό που έκανε το γύρο του κόσμου, συνέβη σε εκδήλωση του γυναικείου συνδέσμου στο Albury.

ΓΑΛΛΙΑ: Αλεύρι στον Φρανσουά Ολάντ

Την 1η Φεβρουαρίου του 2012, μία γυναίκα πέταξε αλεύρι στον τότε υποψήφιο των Σοσιαλιστών για την προεδρία Φρανσουά Ολάντ.

Το συμβάν σημειώθηκε την ώρα που ο Ολάντ ολοκλήρωνε ομιλία για την κρίση στη στέγαση και επρόκειτο να υπογράψει ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» που ζητούσε «μία πραγματική αλλαγή στην πολιτική για την κατοικία.

Η 45χρονη γυναίκα τον πλησίασε και του πέταξε αλεύρι, διαμαρτυρόμενη όπως είπε επειδή «οι Σοσιαλιστές δολοφονούν τη Λιλ».

Οι άνδρες της ασφαλείας την απομάκρυναν, ενώ ο «αλευρωμένος» Ολάντ διατήρησε την ψυχραιμία του, αποδίδοντας την κίνηση «σε έναν ανεύθυνο άνθρωπο».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Μωβ σκόνη στον Τόνι Μπλερ

To 2004 ενώ μιλούσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δέχθηκε επίθεση με…χρωματιστό αλεύρι.

Δράστης ο πατέρας δύο παιδιών Ρον Ντέιβις που μαζί με έναν «συνεργό» που φώναζε συνθήματα και κρατούσε πανό, θέλησαν να διαμαρτυρηθούν, εκπροσωπώντας την οργάνωση Fathers 4 Justice που μάχεται για τα δικαιώματα των μπαμπάδων που ζουν μακριά από τα παιδιά τους.

Οι Αρχές ζήτησαν από τους βουλευτές να εγκαταλείψουν την αίθουσα μέχρι να εξεταστεί η μυστηριώδης…σκόνη, ενώ η επίθεση οδήγησε στην αύξηση των μέτρων ασφαλείας στο Γουεστμίνστερ

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: Μπανάνες σε αξιωματούχο

Το 2008, ο βουλευτής Ρέιμοντ Γουόνγκ Γιούκ-Μαν πέταξε ένα τσαμπί με μπανάνες στον πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Ντόναλντ Τσανγκ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του.

Ήθελε να διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο στην πρόταση για την επιβολή ελέγχων στα επιδόματα γήρατος γνωστά ως «χρήματα φρούτων».

Οι πολιτικοί καταδίκασαν το επεισόδιο ως δείγμα υποβάθμισης της «νομοθετικής κουλτούρας του Χονγκ Κονγκ από τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου»

ΙΡΑΚ: Παπούτσι στον Μπους

Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ στις 14 Δεκεμβρίου του 2008 έμεινε στην ιστορία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πρωθυπουργικό μέγαρο της Βαγδάτης, ο δημοσιογράφος Μουνταζέρ αλ Ζαΐντι έριξε τα παπούτσια του στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

«Αυτό είναι ένα αποχαιρετιστήριο φιλί από τον ιρακινό λαό, σκύλε!» φώναξε στα αραβικά καθώς εκσφενδόνιζε το πρώτο…υπόδημά του. «Αυτό είναι για τις χήρες και τα ορφανά και όλους εκείνους που σκοτώθηκαν στο Ιράκ!» φώναξε καθώς έριχνε το δεύτερο δεύτερο παπούτσι του.

Ο Μπους έσκυψε και απέφυγε τις επιθέσεις, το περιστατικό ωστόσο έλαβε διαστάσεις κινήματος, με ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να εκφράζουν την οργή τους απέναντι σε κυβερνητικές πολιτικές και πρόσωπα, πετώντας στους ηγέτες τα παπούτσια τους.

Έγινε μάλιστα και βιντεοπαιχνίδι. Οι παίκτες μπορούσαν να διοχετεύουν την οργή τους, πετώντας κι αυτοί παπούτσια κατά του Μπους.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Παπούτσι στον Ερντογάν

Στόχος... παπουτσιού έγινε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Φεβρουάριο του 2010 ένας Κούρδος συριακής καταγωγής πέταξε το παπούτσι του ενάντια στον τότε πρωθυπουργό τη στιγμή που έβγαινε από το δημαρχείο της Σεβίλλης όπου του απονεμήθηκε μία τιμητική διάκριση.

Στη δίκη, υποστήριξε ότι ποτέ δεν είχε την πρόθεση να τραυματίσει τον Τούρκο πρωθυπουργό παρά μόνο να «προσελκύσει την προσοχή» για την κατάσταση των Κούρδων στην Τουρκία.

ΗΠΑ: Βιβλίο από…θαυμαστή στον Μπαράκ Ομπάμα


Το 2010, σε μία συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια ο συγγραφέας ενός βιβλίου εκσφενδόνισε το πόνημά του στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με την ελπίδα ότι θα το διαβάσει.
Ο πρώην πρόεδρος δεν φάνηκε να προσέχει το βιβλίο που προσγειώθηκε κοντά του σε μια υπαίθρια σκηνή, λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του σε πλήθος κόσμου.

Είχε γυρίσει την πλάτη του για να σφίξει τα χέρια πολιτών στην άλλη πλευρά της σκηνής και ο φανατικός θαυμαστής του επέλεξε εναν μάλλον...περίεργο τρόπο για να του κεντρίσει το ενδιαφέρον.

ΙΤΑΛΙΑ: Επίθεση με...άγαλμα στον Μπερλουσκόνι

Τον Δεκέμβριο του 2009, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δεχθεί επίθεση από έναν νεαρό άνδρα, μετά από πολιτική συγκέντρωση στο Μιλάνο.

Την ώρα που ο «Καβαλιέρε» υπέγραφε αυτόγραφα, ο 42χρονος δράστης τον πλησίασε και του πέταξε μία μινιατούρα του καθεδρικού Ναού της πόλης, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πρόσωπο.

Τα τοπικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα του Μπερλουσκόνι με αίμα στα χείλη, τα δόντια και το πηγούνι. Ο ίδιος είχε αποδώσει αργότερα το περιστατικό στην εκστρατεία μίσους που είχαν εξαπολύσει εναντίον του οι αριστεροί αντίπαλοί του. Ο δράστης αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.