ΚΟΣΜΟΣ

Tζιλ Μπάιντεν: To «παρθενικό» της ταξίδι ως πρώτης κυρίας - Ο ρόλος της στο πλευρό του πλανητάρχη

Tζιλ Μπάιντεν: To «παρθενικό» της ταξίδι ως πρώτης κυρίας - Ο ρόλος της στο πλευρό του πλανητάρχη

H Tζιλ Μπάιντεν έκλεψε τις εντυπώσεις στο πρώτο της ταξίδι στο πλευρό του συζύγου της στην Ευρώπη. Άνετη, χαμογελαστή και προσηλωμένη στους στόχους της η πρώτη κυρία των ΗΠΑ συναντήθηκε με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τις πρώτες κυρίες των υπόλοιπων ηγετών της G7 και μίλησε για το όραμά της για έναν καλύτερο κόσμο, μετά την πανδημία.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ συνόδευσε τον Αμερικανό πρόεδρο στο ταξίδι του στη «γηραιά ήπειρο», απομακρύνθηκε όμως από το πλευρό του συζύγου της και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του προγράμματος και ακολούθησε παράλληλα τη δική της πορεία σε μία από τις πολλές εκδηλώσεις στις οποίες άφησε το στίγμα της.

«Αισθάνομαι ότι είμαι συνεργάτης σε αυτό το ταξίδι με στόχο την επούλωση των πληγών, την ενότητα», δήλωσε η Τζιλ Μπάιντεν σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν έχει να κάνει μόνο την Αμερική. Είναι παγκόσμιο».

Πρωταρχικός της στόχος όπως έχει ξαναπεί -και όπως τόνισε και σε αυτό το ταξίδι, ειναι η χάραξη ενός «οδικού χάρτη» για τη ζωή και τη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία.

Η χαλαρή συνάντησή της με τη σύζυγο του Βρετανού πρωθυπουργού και το γιό τους σε παραλία της Κορνουάλης, αλλά και το «ραντεβού» με την βασίλισσα και οι φωτογραφίες γεμάτες «χαμόγελα» που κυκλοφόρησαν, οδήγησαν σε αναπόφευκτες συγκρίσεις με τη βλοσυρή προκάτοχό της, Μελάνια Τραμπ, σχολίασε μερίδα του Τύπου.

Η συνάντηση με τους βετεράνους

Στο περιθώριο της Συνόδου των G7, η Τζιλ Μπάιντεν συναντήθηκε με τα μέλη της οργάνωσης Bude Surf Veterans και τις οικογένειές τους, μια ομάδα βετεράνων που επιχειρεί να «ξορκίσει» με σερφ το στρες των από τα πεδία των μαχών.

Χορηγός της ομάδας μεταξύ άλλων το Ίδρυμα Invictus Games Foundation το οποίο έχει ιδρύσει ο «φίλος της» Πρίγκιπας Χάρι, δούκας του Σάσεξ που ζει πλέον μόνιμα στις ΗΠΑ.

Η Τζιλ Μπάιντεν και ο «έκπτωτος πρίγκιπας» διατηρούν καλές σχέσεις από το 2012, όταν συναντήθηκαν σε μία εκδήλωση στην Ουάσινγκτον την περίοδο που η σημερινή πρώτη κυρία ήταν «δεύτερη κυρία», σύζυγος δηλαδή του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Η κυρία Μπάιντεν που έχει αφιερωθεί στο παρελθόν στη βοήθεια βετεράνων μέσα από δημιουργικούς και θεραπευτικούς τρόπους, είπε ότι είναι και η ίδια δεινή σέρφερ και ότι η σανίδα της «είναι άσπρη με μία μεγάλη πεταλούδα επάνω». «Το νερό ηρεμεί πολύ» είπε, φορώντας ένα μπλουζάκι της οργάνωσης που έγραφε «Σερφ, Πρόοδος, Θεραπεία»

Η παρακαταθήκη του γιού της Μπο

Η 70χρονη Τζιλ μίλησε για το μετατραυματικό στρες και τα ζητήματα ψυχικής υγείας και αναφέρθηκε στην ευεργετική δράση του αθλητισμού.

«Όταν ο γιος μου επέστρεψε από το Ιράκ, του είπα: Μπο θα δουλέψω με βετεράνους. Τι πρέπει να ξέρω; Τι είναι σημαντικό;»» είπε αναφερόμενη στον αείμνηστο γιο της, που έφυγε από τη ζωή το 2015, από καρκίνο. «Μαμά, πρέπει να επικεντρωθείς στην ψυχική υγεία» της είχε πει.

Μετά τη συνάντηση με τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ, η Τζιλ Μπάιντεν συναντήθηκε με Βρετανούς βετεράνους που συμμετείχαν στο Walk of America, μια εκδήλωση του 2018 στην οποία είχε επίσης πρωτοστατήσει.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, τρεις βετεράνοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τρεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν περπατήσει 1.600 χιλιόμετρα σε ολόκληρη την Αμερική και μοιράστηκαν ιστορίες συναδέλφων που τραυματίστηκαν.

Η Τζιλ και η Μισέλ

Η Τζιλ Μπάιντεν έχει ιδρύσει την οργάνωση Joining Forces μαζί με την πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα πριν από μια δεκαετία για να βοηθήσει οικογένειες στρατιωτών και βετεράνους, και την επανάφερε πρόσφατα στο προσκήνιο με τη σειρά της ως πρώτη κυρία.

Για την Τζιλ Μπάιντεν, τα επιπλέον γεγονότα και ο «δικός της» χρόνος ως πρώτη κυρία αποτελούν πάντα αφορμή να μιλήσει για τη συναισθηματική υγεία και το θεραπευτικό όπως τον βλέπει ρόλο της, στη μετα-πανδημική εποχή.

«Όπως ξέρετε όλοι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά», είπε η Τζιλ Μπάιντεν, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της G7. «Αλλά τώρα είμαστε και πάλι μαζί και λέμε,«Πώς προχωράμε μπροστά; Πώς προσφέρουμε στους ανθρώπους την ελπίδα να προχωρήσουν; »

Ποιά ειναι η κυρία Μπάιντεν

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν παντρεύτηκαν το 1977, πέντε χρόνια μετά την πρώτη τραγωδία που σημάδεψε τον πλανητάρχη: η πρώτη του σύζυγος και η κόρη τους σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Οι δύο γιοι του Μπο και Χάντερ, ήταν εκείνοι που ουσιαστικά την επέλεξαν για τον πατέρα τους. Χρειάστηκε βέβαια να της κάνει ούτε μία, ούτε δύο άλλα πέντε προτάσεις γάμου για να κάμψει τους δισταγμούς της.

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν παντρεύτηκαν το 1977, πέντε χρόνια μετά την πρώτη τραγωδία που σημάδεψε τον πλανητάρχη: η πρώτη του σύζυγος και η κόρη τους σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Οι δύο γιοι του Μπο και Χάντερ, ήταν εκείνοι που ουσιαστικά την επέλεξαν για τον πατέρα τους. Χρειάστηκε βέβαια να της κάνει ούτε μία, ούτε δύο άλλα πέντε προτάσεις γάμου για να κάμψει τους δισταγμούς της.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος έχασε το γιό του Μπο από καρκίνο. Δε θα μπορούσε να αντέξει τη νέα τραγωδία αν δεν υπήρχε στη ζωή του η Τζίλ, η ήρεμη δύναμη που μετά από 4 δεκαετίες ειναι δίπλα του σε κάθε βήμα, στα δύσκολα και τα εύκολα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021 LIVE: Πρόγραμμα, θέματα, απαντήσεις, βάσεις - Συνεχής ενημέρωση