ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπάιντεν- Πούτιν: The Beast- Η λιμουζίνα του Αμερικανού προέδρου στους δρόμους της Γενεύης

The Beast
AP

Με τη λιμουζίνα που είναι γνωστή ως «The Beast» (To κτήνος) μετέβη στη Villa La Grange o Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μεταξύ άλλων, το όχημα αυτό διαθέτει εκτοξευτήρες δακρυγόνων, κάμερες νυχτερινής όρασης και ενσωματωμένο δορυφορικό τηλέφωνο. Η καμπίνα των επιβατών λέγεται πως είναι σφραγισμένη και τα λάστιχα είναι ενισχυμένα, ώστε το όχημα να μπορεί να κινείται ακόμα και αν έχουν σκάσει.

Μεταξύ άλλων, το ντεπόζιτο προστατεύεται από αφρό, ενώ το σασί είναι θωρακισμένο, με αλεξίσφαιρα τζάμια.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έφερε μαζί του τη λιμουζίνα του από τη Ρωσία. Είναι ένα θωρακισμένο Aurus Senat Sedan, που μεταφέρθηκε από τη Μόσχα. Του είχε δοθεί ως δώρο την ημέρα της τέταρτης ορκωμοσίας του το 2018.

Δεν είναι γνωστό πόσο κοστίζει το αυτοκίνητο, ωστόσο σύμφωνα με το BBC η τιμή της βασικής του διαρρύθμισης κυμαίνεται γύρω στα 250.000 δολάρια.

Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει 4 με 5 ώρες, με συζητήσεις πάνω σε θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, οι επιθέσεις χάκερ και οι παρεμβάσεις σε εκλογές. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, σε ένδειξη των τεταμένων σχέσεων, δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτήν γεύματα, ενώ οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου αντί για μία κοινή.

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν συναντά ως πρόεδρος τον Πούτιν.

Τα θέματα συζήτησης περιλαμβάνουν τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις κυρώσεις και τις αμερικανικές κατηγορίες προς τη Ρωσία για παρεμβάσεις σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι προσδοκίες από τη συνάντηση στη βίλα, που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη της Γενεύης, είναι γενικότερα χαμηλές. Και οι δύο ηγέτες έχουν πει ότι ελπίζουν σε πιο σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις, αν και τα «μέτωπα» διαφωνίας είναι πολλά.