ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα- Ξανά lockdown στο Σίδνεϊ και το Μπαγκλαντές

Σίδνεϊ
AP

Οι κάτοικοι του Σίδνεϊ ξύπνησαν σήμερα σε καθεστώς lockdown, ένα μέτρο που ελήφθη για να περιοριστεί μια έξαρση νέων κρουσμάτων κορονοϊού, η οποία προκλήθηκε από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, που προκαλεί ανησυχία παντού στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Ρωσία, όπου η Αγία Πετρούπολη ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ θανάτων.

Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία, είναι πλέον παρούσα σε τουλάχιστον 85 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δημιουργώντας φόβους, παρά τις εκστρατείες εμβολιασμού, για νέα κύματα της πανδημίας, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη στην επικράτειά της. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ενώ στη Γαλλία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 9% έως 10% των νέων μολύνσεων.

Η Αγία Πετρούπολη, μια πόλη που φιλοξενεί το Euro και αριθμεί 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε επισήμως χθες, Σάββατο, 107 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μέσα σε μία ημέρα από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στο σύνολό της η Ρωσία, η οποία μαστίζεται από την παραλλαγή Δέλτα, κατέγραψε χθες, Σάββατο, 21.665 νέες μολ;yνσεις, ένα ρεκόρ από τον Ιανουάριο. Οι μολύνσεις σημειώνουν αύξηση 25% τις επτά τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις επτά προηγούμενες και ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 33%.

Στην Αυστραλία, αφού κηρύχθηκε την Παρασκευή lockdown σε τέσσερις συνοικίες στο κέντρο του Σίδνεϊ, οι αρχές αποφάσισαν χθες, Σάββατο, να διευρύνουν για δύο εβδομάδες το μέτρο σε ολόκληρη τη μητρόπολη, η οποία είναι η μεγαλύτερη της χώρας με πέντε εκατομμύρια κατοίκους.

«Σήμερα έχει κανείς την αίσθηση πως δεχθήκαμε μια νέα κλωτσιά την ώρα που σηκωνόμασταν σιγά-σιγά», εξηγεί ο Κρις Κρικέτος, 32 ετών, ο οποίος εργάζεται σε ένα αρτοποιείο στο κέντρο του Σίδνεϊ.

Στη χώρα αυτή, η οποία έχει μέχρι τώρα περιορίσει μάλλον καλά τη μετάδοση της Covid-19, περισσότερα από 100 άτομα βγήκαν θετικά αυτή την εβδομάδα.

«Δεδομένης της μεταδοτικότητας αυτού του στελέχους του ιού, προβλέπουμε πως μέσα στις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν θα αυξηθεί πέραν αυτού που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Μολονότι η Αυστραλία ήταν μεταξύ των χωρών που ήλεγξαν με τον καλύτερο τρόπο την επιδημία, με μόλις 910 θανάτους σε 25 εκατομμύρια πληθυσμού, η κυβέρνηση επικρίνεται πλέον για τη βραδύτητα του εμβολιασμού, καθώς έχουν χορηγηθεί περίπου 7,2 εκατομμύρια δόσεις και μικρή αναλογία του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε χθες, Σάββατο, για τρεις ημέρες τη «φούσκα αεροπορικών ταξιδιών» που επέτρεπε πτήσεις χωρίς καραντίνα με την Αυστραλία.

Ο Νεοζηλανδός υπουργός αρμόδιος για τη μάχη κατά της Covid-19 δήλωσε πως αυτή η αναστολή θα δώσει στους αξιωματούχους το χρόνο για να εξετάσουν μέτρα «για να γίνει ασφαλέστερη η φούσκα, όπως πραγματοποίηση τεστ πριν από την αναχώρηση για όλες τις πτήσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Αυστηρό lockdown στο Μπαγκλαντές

Αντιμέτωπο με μια «επικίνδυνη και ανησυχητική» αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτή της παραλλαγής, το Μπαγκλαντές θα επιβάλει από αύριο, Δευτέρα, ένα νέο εξαιρετικά αυστηρό lockdown.

Ειδικότερα, το Μπαγκλαντές θα επιβάλει από Δευτέρα και για μία εβδομάδα εξαιρετικά αυστηρό lockdown, μετά την «επικίνδυνη και πολύ ανησυχητική» αύξηση των μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα κλείσουν για μια εβδομάδα- θα επιτρέπονται έξοδοι μόνο για ιατρικούς λόγους, ανέφερε η κυβέρνηση.

«Κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει από το σπίτι παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», τονίστηκε σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο Ρόμπεντ Αμίν, σημείωσε ότι θα αναπτυχθούν η αστυνομία και η συνοριοφυλακή για να επιβάλλουν την τήρηση των περιοριστικών μέτρων, προειδοποιώντας ότι μπορεί να κληθεί ακόμη και ο στρατός, εάν κριθεί πως είναι απαραίτητο.

«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και ανησυχητική. Εάν δεν καταφέρουμε να την περιορίσουμε τώρα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κατάσταση που θα μοιάζει με αυτή στην Ινδία», τόνισε ο Δρ. Αμίν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο δείκτης των μολύνσεων βρίσκεται σε άνοδο από τα μέσα του Μαΐου στο Μπανγκλαντές των 170 εκατομμυρίων κατοίκων. Την Παρασκευή, οι αρχές ανακοίνωσαν σχεδόν 6.000 κρούσματα και 108 θανάτους, τον δεύτερο βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από την εκδήλωση της πανδημίας. Χθες Σάββατο, ανακοίνωσαν πάνω από 4.300 κρούσματα (επί συνόλου 19.262 τεστ) και άλλους 77 θανάτους. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε το όριο των 14.000 θανάτων – έφθασε στους 14.053 νεκρούς επί συνόλου 883.138 κρουσμάτων.

Οι αρχές τονίζουν ότι η κατάσταση σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ινδία είναι καταστροφική. Τα νοσοκομεία στις πόλεις Κούλνα και Ράτζσαχι έχουν ξεχειλίσει.

Αντίθετα στην Ινδία – τουλάχιστον κατά τα επίσημα δεδομένα – η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς χθες ανακοινώθηκε πως την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν λιγότερα από 50.000 κρούσματα, έναντι 400.000 και πλέον που καταγράφονταν όταν το δεύτερο κύμα βρισκόταν στην κορύφωσή του τον Μάιο.

Ωστόσο οι αρχές στο ομόσπονδο ινδικό κράτος Μαχαράστρα (δυτικά) ενίσχυσαν τα περιοριστικά μέτρα την Παρασκευή, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί νέο παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2, το επιλεγόμενο Δέλτα+. Έχουν εντοπιστεί περίπου πενήντα κρούσματα της νέας παραλλαγής.

Στην Πορτογαλία, η παραλλαγή Δέλτα, η οποία προκάλεσε νέα αύξηση των μολύνσεων, αντιπροσωπεύει επισήμως πάνω από το 51% των νέων κρουσμάτων και μάλιστα πάνω από το 70% στην περιφέρεια της Λισαβόνας.

Η χώρα αυτή αποφάσισε να ενισχύσει τους περιορισμούς στους δήμους που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η πρωτεύουσά της, στην οποία τα ωράρια λειτουργίας και οι δυνατότητες υποδοχής των εστιατορίων και των εμπορικών καταστημάτων μειώθηκαν και πάλι.

Στην παραλλαγή Δέλτα οφείλεται επίσης μια έξαρση των νέων κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, δήλωσαν χθες, Σάββατο, επιστήμονες, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον μέτρα.

Η χώρα αυτή κατέγραψε χθες 18.762 νέα κρούσματα της Covid-19, το μεγαλύτερο αριθμό από τον Ιανουάριο.

«Εισήλθαμε σε μια εκθετική φάση της πανδημίας», προειδοποίησε ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, ένας από τους γνωστότερους ιολόγους της Νότιας Αφρικής.

Στη Γαλλία, δύο ασθενείς κατέληξαν στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν «ένα σχέδιο άμεσης δράσης» για να «αποφευχθεί μια επανέναρξη της επιδημίας».

Ωστόσο σε χώρες της Ευρώπης οι περιορισμοί εξακολουθούν να χαλαρώνουν.

Στην Ισπανία, από χθες, Σάββατο, η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους.

Στη Μαδρίτη, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν ωστόσο να την φορούν. «Ξέρω πως είμαι προστατευμένος, όμως μπορεί και πάλι να είμαστε μεταδοτικοί, συνεπώς κάθε μέτρο ασφαλείας είναι καλό», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εδουάρδο Μαρίν Βαλντές, ένας 59χρονος δάσκαλος που έχει εμβολιασθεί.

Η Ελβετία αποφάσισε επίσης να άρει το Σάββατο μεγάλο μέρος των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν, ιδιαίτερα τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Στην Ιταλία, η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική από αύριο, Δευτέρα.

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες, Σάββατο, στο κέντρο του Λονδίνου για να καταγγείλουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται εξαιτίας της Covid-19, μετά την αναβολή για τον Ιούλιο της άρσης των τελευταίων εξ αυτών λόγω μιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην κυβερνητική δράση κατά της πανδημίας, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, την παραίτησή του επειδή παραβίασε τους κανόνες που ισχύουν λόγω της Covid-19 στο πλαίσιο μιας σχέσης του με μια σύμβουλο, την οποία αποκάλυψε μία ταμπλόιντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός 19χρονης: Πώς ένα ραντεβού μετατράπηκε σε εφιάλτη τριών ημερών