ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: «Έχει 70% πιο γρήγορο ρυθμό μετάδοσης - Κίνδυνος να επικρατήσει τον Αύγουστο»

Μετάλλαξη Δέλτα
AP

«Καμπανάκι» για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Οι μελέτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών Νόσων προβλέπουν ότι η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού θα μπορούσε να αφορά και το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Αυγούστου, σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega.

«Αυτό γίνεται γιατί έχει 70% πιο γρήγορο ρυθμό μετάδοσης από τη βρετανική μετάλλαξη και διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης από τον πρωτογενή ιό που είχαμε πέρυσι» υπογράμμισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, ωστόσο σημείωσε ότι ο ρυθμός δράσης της μετάλλαξης δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και έχει δημιουργήσει τα αντισώματα -έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό του- είναι ασφαλής απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα», υποστηρίζοντας επίσης ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο ασφαλείς λόγω του μηχανισμού που δρα το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Η βασική λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ο άμεσως εμβολιασμός και να μην ρίξουμε το τείχος προστασίας» συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού

Οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού, τόνισε από την πλευρά του σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα για την μετάλλαξη «Δέλτα», ο υπουργός τόνισε ότι «και μας ανησυχεί και μας απασχολεί» για αυτό, εξήγησε, το σύστημα απόκρισης βρίσκεται σε εγρήγορση. Ξεκαθάρισε ότι «ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί».

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Κρήτη: Αναζητούσε τον 18χρονο γιο της - Τον βρήκε νεκρό σε χωράφι