ΚΟΣΜΟΣ

Μοζαμβίκη: Πάνω από 150 οι νεκροί σε μάχες στα βόρεια της χώρας

Μάχες στην Αφρική
AP Photo

Οι ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης ανακοίνωσαν την Τετάρτη (30/6) ότι 156 ένοπλοι σκοτώθηκαν σε μάχες με «τρομοκράτες» στη βόρεια επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, κοντά στην πόλη Πάλμα.

Δεκάδες άλλοι εξτρεμιστές αιχμαλωτίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ) αποφάσισε να αναπτύξει στρατιωτική αποστολή στη χώρα για να συμβάλλει στον αγώνα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που σπέρνουν τον τρόμο στον βορρά τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Τουλάχιστον 50.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν σημειώθηκε η αιφνιδιαστική επίθεση στην παραθαλάσσια πόλη Πάλμα, την 24η Μαρτίου. Την ευθύνη για την έφοδο αυτή, στην οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, ανέλαβε αργότερα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο γαλλικός κολοσσός της ενέργειας Total έχει αναλάβει στη συγκεκριμένη περιοχή έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τζιχαντιστές διαπράττουν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις και ωμότητες στη βόρεια Μοζαμβίκη από το 2017. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), από 530.000 ως 800.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί έκτοτε.

Η φτωχή περιοχή, παραμελημένη από τις μοζαμβικανές αρχές επί χρόνια, όπου ορισμένοι ειδικοί παρατηρούν πως τα παράπονα των ντόπιων ευνοούν τη δράση των ισλαμιστών, μετατράπηκε σε εστία κρίσης με τουλάχιστον 2.800 νεκρούς. Είναι επίσης αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση, καθώς ένα εκατομμύριο πολίτες διατρέχουν πλέον κίνδυνο να πεθάνουν από πείνα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 633 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 11 θάνατοι σε 24 ώρες, 196 οι διασωληνωμένοι