ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για Λωζάνη: Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές, θα είναι πιο ισχυρή το 2023

Ερντογάν
AP

Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει στη «γλώσσα των απειλών, του εκφοβισμού και του εκβιασμού» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την 98η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Ο αγώνας του ηρωικού μας έθνους για ανεξαρτησία, που στέφθηκε με νίκη παρά τις δυσκολίες κάθε είδους, επιβεβαιώθηκε στη διεθνή σκηνή με τη Συνθήκη της Λωζάνης» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του για την 98η επέτειο της υπογραφής της συνθήκης, που αποτελεί την πράξη αναγνώρισης της σύγχρονης Τουρκίας.

Όπως πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, «είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε στο 2023, όταν θα γιορτάσουμε την 100ή επέτειο της δημοκρατίας μας ως μιας ισχυρότερη, πιο ανεξάρτητη και πιο ευημερούσα χώρα από οικονομικής, στρατιωτικής, πολιτικής και διπλωματικής άποψης».

«Θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε τις προδοτικές προσπάθειες ενάντια στην ενότητα και ακεραιότητα της χώρας μας, και την ειρήνη και ευημερία του έθνους μας» ισχυρίστηκε.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τις «κρίσιμες επιτυχίες» της Τουρκίας σε διαφορετικά πεδία, όπως η Λιβύη, η Συρία και η ανατολική Μεσόγειος, καθώς και η μάχη κατά της τρομοκρατίας, προσθέτοντας πως είναι «οι πιο ξεκάθαρες ενδείξεις της θέλησής μας να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας».

Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν θα υποκύψει στη «γλώσσα των απειλών, του εκφοβισμού και του εκβιασμού» από «συγκεκριμένους κύκλους» σε οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο, συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα στον απόηχο των πρόσφατων τουρκικών εξαγγελιών για άνοιγμα των Βαρωσίων στα Κατεχόμενα, προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, «η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας επιμένοντας στην παραβατική της συμπεριφορά, συνεχίζοντας να αποτελεί τη μειοψηφία του ενός», τονίζουν καταληκτικά οι διπλωματικές πηγές.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος, σε μήνυμά του στο Twitter, αναφέρθηκε και στον έναν χρόνο από την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, στο πλαίσιο της μετατροπής της σε τζαμί, κάνοντας λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας, που, όπως ισχυρίστηκε, είναι «σύμβολο της ανόδου του ήλιου του πολιτισμού μας».

Υπενθυμίζεται ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- άλλη μία κίνηση τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας των τελευταίων ετών- είχε προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις και καταδίκη.

Την Παρασκευή η UNESCO σε απόφαση που είχε υιοθετήσει διατύπωνε σοβαρές ενστάσεις για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Με επιπλέον πληροφορίες από Anadolu

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απογοήτευση Πετρούνια για ΕΡΤ: Ατόπημα και άδικο - Κάποιοι Έλληνες ξύπνησαν το πρωί και δεν με είδαν