Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ- Ελικόπτερα στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης

Ασταμάτητη η προέλαση των ισλαμιστών μαχητών, που βρίσκονται ήδη στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Μαχητές των Ταλιμπάν εισέρχονταν στα περίχωρα της Καμπούλ την Κυριακή, καθώς πανικόβλητοι εργαζόμενοι εγκατέλειπαν κυβερνητικά γραφεία και ελικόπτερα προσγειώνονταν στην αμερικανική πρεσβεία για να απομακρύνουν διπλωμάτες, όπως μετέδωσε το ΑΡ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, οι μαχητές έμπαιναν στην πρωτεύουσα από όλες τις πλευρές, ενώ μέλη προσωπικού των ΗΠΑ και της ΕΕ προσπαθούσαν να μεταβούν σε ασφαλή σημεία.

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν έλεγαν από πλευράς τους πως οι μαχητές τους έχουν διαταχθεί να παραμείνουν στις εισόδους της πόλης και να μη βλάψουν πολίτες. Εκπρόσωπός τους, σύμφωνα με το Reuters, δήλωνε πως σκοπός τους δεν είναι να «εκδικηθούν» κανέναν, ούτε αυτούς που υπηρέτησαν στην κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις, και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στη χώρα τους και να μη φύγουν. Παρόλα αυτά, στην πόλη επικρατεί χάος, με πολλούς πολίτες να προσπαθούν να διαφύγουν με αυτοκίνητα, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση. Άλλοι εγκαταλείπουν τα οχήματά τους για να φύγουν με τα πόδια, ή πηγαίνουν στο αεροδρόμιο.

Ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Καμπούλ θα μεταβίβαζε την εξουσία σε μια «μεταβατική κυβέρνηση», ενώ, σύμφωνα με το ΑΡ, διαπραγματευτές των Ταλιμπάν πήγαιναν στο προεδρικό μέγαρο για να προετοιμάσουν «μεταβίβαση» εξουσίας.

Το Reuters μετέδωσε πως αξιωματούχος του προεδρικού μεγάρου επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι ήταν σε επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως το πρακτορείο νωρίτερα είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση Γκάνι ήταν σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για «ειρηνική παράδοση» της πόλης.

Ανάρτηση στον λογαριασμό Twitter της προεδρίας του Αφγανιστάν έλεγε ότι έχουν υπάρξει σποραδικά περιστατικά με πυροβολισμούς και ότι η κατάσταση «είναι υπό έλεγχο». Σύμφωνα πάντως με ανταποκρίτρια του BBC, οι Ταλιμπάν δεν συνάντησαν/ συναντούν ιδιαίτερη αντίσταση κινούμενοι κατά της πρωτεύουσας.

Μέλη του προσωπικού των ΗΠΑ εργάζονταν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι εργαζόμενοι της ΕΕ είχαν μεταφερθεί σε ασφαλέστερη τοποθεσία στην πρωτεύουσα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι διπλωμάτες μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία, ενώ περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις αποστέλλονταν για να βοηθήσουν στις εκκενώσεις.

Όπως μετέδωσε το Reuters, στέλεχός των Ταλιμπάν στη Ντόχα είπε ότι έχει δοθεί εντολή στους μαχητές να αποφύγουν τη βία στην πρωτεύουσα και να επιτρέψουν να αποχωρήσουν όσοι θέλουν να φύγουν. Επίσης, ζήτησε οι γυναίκες να πάνε σε προστατευμένες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν λένε ότι έδωσαν οδηγία οι μαχητές τους να παραμείνουν στις «πύλες» της πόλης και μην μπουν μέσα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, αναφέρεται, η αφγανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της Καμπούλ. «Δεν θέλουμε να τραυματιστεί ή σκοτωθεί ούτε ένας αθώος Αφγανός άμαχος καθώς αναλαμβάνουμε, μα δεν έχουμε κηρύξει κατάπαυση πυρός».

Τρεις Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν στο AP πως οι μαχητές βρίσκονταν στις περιοχές Καλακάν, Καραμπάχ και Παγκμάν στην πρωτεύουσα. Επίσης, οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν πως έχουν καταλάβει την αεροπορική βάση Μπαγκράμ και τις φυλακές της, στα περίχωρα της πόλης. Σημειώνεται πως στις φυλακές είχε αναφερθεί πως βρίσκονταν 5.000 κρατούμενοι Ταλιμπάν- οι οποίοι φέρονται να έχουν απελευθερωθεί. Η αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ, είναι η σημαντικότερη στρατιωτική βάση της χώρας και ήταν έδρα των αμερικανικών δυνάμεων για 20 χρόνια, μέχρι την αποχώρησή τους ένα μήνα πριν.

Οι Ταλιμπάν νωρίτερα είχαν καταλάβει τη Τζαλαλαμπάντ, κοντά σε μεγάλο συνοριακό πέρασμα προς το Πακιστάν- την τελευταία μεγάλη πόλη, εκτός της Καμπούλ, που είχε απομείνει στα χέρια της κυβέρνησης.

Η Φαρζάνα Κοτσάι, Αφγανή βουλευτής στην Καμπούλ, είπε στο BBC πως πολίτες προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν την πόλη. «Δεν ξέρω, δεν μπορούν να πάνε πουθενά, δεν έχει μείνει τίποτα. Τα αεροπλάνα μπορεί να είναι γεμάτα...λένε ότι οι πτήσεις είναι πλήρεις και εμείς έχουμε κολλήσει εδώ».

Στο μεταξύ, η Ρωσία δεν προβλέπει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ, δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ δήλωσε πως βρίσκεται «σε απευθείας επαφή» με τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ και πρόσθεσε πως οι υπάλληλοι της πρεσβείας εξακολουθούν να εργάζονται με «ηρεμία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή να αποσταλούν επιπλέον 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αυξάνοντας στις 5.000 τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν, προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό που χαρακτήρισε «τακτική και ασφαλή» απόσυρση του αμερικανικού και συμμαχικού προσωπικού. Οι αμερικανικές δυνάμεις θα βοηθήσουν επίσης στην εκκένωση των Αφγανών που συνεργάζονταν μαζί τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Από πλευράς του το AFP μετέδωσε πως χιλιάδες Αφγανοί στρατιώτες, φοβούμενοι «βίαια αντίποινα» επιζητούν αμνηστία από τους Ταλιμπάν στη μεγάλη πόλη της Χεράτ.

Οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν όλο το Αφγανιστάν, αφήνοντας στην κυβέρνηση λίγα μόνο πέρα από την πρωτεύουσα, Καμπούλ, και τα άμεσα περίχωρά της.

Ο 5 εκατομμυρίων πληθυσμός της πόλης έχει αυξηθεί λόγω χιλιάδων ανθρώπων που έχουν καταφύγει σε αυτήν από άλλα σημεία της χώρας. Χιλιάδες στρατιώτες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία θα αποστέλλονταν εκεί για να ασφαλίσουν το αεροδρόμιο και τις πρεσβείες τους καθώς οι διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών απομακρύνουν το προσωπικό τους. Ο αφγανικός στρατός είχε δεσμευτεί να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα.

Η Καμπούλ καλύπτει μια περιοχή περίπου 1.000 τετραγωνικών χλμ, και περιτριγυρίζεται από βουνά. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι δρόμοι προς την πόλη: Από τη Μαϊντάν Σαρ στα νοτιοδυτικά, από την Πουλ-ε-Αλάμ στον νότο, τη Σουρόμπι στα ανατολικά και το Μπαγκράμ στα βόρεια.

Οι Ταλιμπάν πήραν την Πουλ-ε- Αλάμ το Σάββατο χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, ανέφερε πηγή του τοπικού συμβουλίου στο Reuters. Οι ίδιοι έλεγαν πως είναι πολύ κοντά στο να καταλάβουν και τη Μαιϊντάν Σαρ. Ήδη έχουν πάρει το Γκάζνι, και έχουν ισχυρή παρουσία στις γύρω περιοχές, ενώ την Κυριακή πήραν αμαχητί και τη Τζαλαλαμπάντ.

Το 1996 οι Ταλιμπάν είχαν πάρει την Καμπούλ από τη συμμαχία των Μουτζαχεντίν με επίθεση μέσω της Σουρόμπι. Αφού κέρδισαν τη μάχη στη Σουρόμπι, οι Ταλιμπάν προέλασαν ανενόχλητοι προς την Καμπούλ. Το 2001 οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις την κατέλαβαν με επίθεση από τον βορρά, εισερχόμενοι μέσω του Μπαγκράμ, μετά από μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων που εξόντωσαν εκατοντάδες μαχητές των Ταλιμπάν οι οποίοι είχαν πάρει αμυντικές θέσεις.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αεροπορία, και καταλαμβάνουν τις πόλεις μέσω χερσαίων επιθέσεων, των οποίων προηγούνται πλήγματα με πυροβολικό και ρουκέτες. Η επίθεσή τους έχει θέσει υπό τον έλεγχό τους αρκετές πόλεις και πρωτεύουσες επαρχιών τις τελευταίες εβδομάδες. Κάποιες περιοχές έχουν πέσει αμαχητί.

Όπως γράφει το Reuters, μια αιματηρή μάχη για την Καμπούλ θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπάρξει πολιτική λύση/ συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν, πάντως, επιμένουν ότι δεν θα διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι, ο οποίος επίσης δεν έχει δώσει δείγματα πως σκοπεύει να παραιτηθεί. Το Σάββατο είπε πως ήταν σε συνομιλίες με τοπικούς ηγέτες και διεθνείς εταίρους και ότι προτεραιότητα ήταν η ανασύνταξη των δυνάμεων της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δεκαπενταύγουστος των Ελλήνων και της Ορθοδοξίας - Οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στη Χώρα μας

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved