ΚΟΣΜΟΣ

Kύπρος: Σε συναγερμό οι Αρχές καθώς πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία εξαπλώνεται στη Μεσόγειο

Kύπρος: Σε συναγερμό οι Αρχές καθώς πετρελαιοκηλίδα από τη Συρία εξαπλώνεται στη Μεσόγειο

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στην Κύπρο λόγω μίας πετρελαιοκηλίδας που προήλθε από ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη μεσογειακή ακτή της Συρίας και θα μπορούσε σύντομα να επηρεάσει το νησί.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρξε διαρροή καυσίμων από εργοστάσιο, που βρίσκεται μέσα στο διυλιστήριο πετρελαίου Μπανιγιάς.

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η κηλίδα εξαπλώθηκε βόρεια κατά μήκος της συριακής ακτής πριν κινηθεί ανατολικά προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η πετρελαιοκηλίδα καλύπτει έκταση χιλίων τετραγωνικών χιλιομέτρων γεγονός που αυξάνει τους φόβους για την πρόκληση μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής στην χερσόνησο της Καρπασίας, μιας περιοχής αναγνωρισμένης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας.

Πρώτο αναμένεται να επηρεαστεί το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα ενώ είναι πιθανόν η πετρελαιοκηλίδα να φτάσει μέχρι την Αμμόχωστο επηρεάζοντας ακόμα και παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών κατά μήκος ολόκληρης της χερσονήσου της Καρπασίας.

Το γεγονός έθεσε σε κινητοποίηση τις «αρχές» των Τουρκοκυπρίων, οι οποίες προσέτρεξαν στην Τουρκία για συνδρομή. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε ότι δύο τουρκικά σκάφη αναχώρησαν από τα Άδανα με εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την πετρελαϊκή ρύπανση.

Ο κ.Οκτάι δήλωσε μάλιστα ότι τις εξελίξεις παρακολουθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Τ/κ ηγέτη Έρσιν Τατάρ.

Η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια εάν ζητηθεί. Η κυβέρνηση της Συρίας δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι υπήρξε μια τυχαία διαρροή από μια δεξαμενή καυσίμων στον θερμικό σταθμό ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχό της σε τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Την επόμενη μέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana της Συρίας ανέφερε ότι η κηλίδα είχε φτάσει στην πόλη Jableh, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια. Ομάδες καθαρισμού έσπευσαν να καθαρίσουν το πετρέλαιο από βραχώδεις περιοχές της ακτής, εφαρμόζοντας άμμο για να απορροφήσουν το καύσιμο καθώς και μηχανές αναρρόφησης, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, οι εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-1 δείχνουν ότι η κηλίδα είχε εξαπλωθεί περαιτέρω κατά μήκος της ακτής, φτάνοντας σχεδόν στην πόλη της Λατάκιας, και καλύπτει σχεδόν 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας.

Οι Σύροι αξιωματούχοι υποβάθμισαν την έκταση της διαρροής καθώς συνεχίστηκε ο καθαρισμός το Σαββατοκύριακο, με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Συριακών Λιμένων να λέει στην κρατική τηλεόραση ότι η ποσότητα καυσίμου που διέρρευσε «δεν ήταν μεγάλη».

Το κυπριακό τμήμα αλιείας και θαλάσσιων ερευνών ωστόσο ανέφερε ότι η μοντελοποίηση υπολογιστών και τα μετεωρολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα θα επηρεάσει τη χώρα μέσα στις επόμενες ώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός: Τα κλικ από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης - Τα μηνύματα των υπουργών

Επιδείνωση του καιρού: Πού θα βρέχει την Τετάρτη - Τοπικές μπόρες στην Αττική

Έκθετος ο Ευάγγελος Αποστολάκης – Όλο το παρασκήνιο της μη αποδοχής