ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν «καταλύτης» για τη συγκρότηση ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης

Μπορέλ: Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν «καταλύτης» για τη συγκρότηση ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πιστεύει ότι έχει φτάσει η στιγμή για την στρατιωτική δύναμη ταχείας επέμβασης της ΕΕ, ιδέα που συναντά αντιστάσεις στους κόλπους των «27»

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν θα οδηγήσει την την ΕΕ να δημιουργήσει τη δική της μόνιμη στρατιωτική δύναμη, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, παρά τα χρόνια άκαρπων συζητήσεων και της έντονης αντίθεσης των κρατών μελών.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο Μπορέλ, είπε ότι έχει έρθει η στιγμή για τη δημιουργία μιας ενεργής αποστολής της ΕΕ, που περιγράφεται από ορισμένους ανώτερους Ευρωπαίους πολιτικούς ως «στρατός».

Έχουν γίνει επανειλημμένα προσπάθειες για την ενθάρρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, οι πρωτοβουλίες αυτές ωστόσο έχουν δεχθεί έντονη κριτική. Ο Μπόρελ επιμένει ότι οι «ελλείψεις» στην αυτονομία του μπλοκ από τις ΗΠΑ αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέτυχαν να πείσουν τις ΗΠΑ να καθυστερήσουν τη στρατιωτική απόσυρσή τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διασφαλίσουν την ασφαλή εκκένωση των υπηκόων τους και των Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με τις δυτικές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι της ΕΕ σημείωσαν ότι χρειάζονταν μόνον 5.000 στρατιώτες για την ασφάλεια του αεροδρομίου, αλλά ότι οι Ευρωπαίοι δεν ήταν σε θέση να έχουν ούτε αυτή τη συνεισφορά.

Ο Μπόρελ είπε ότι η ανικανότητα της Ε.Ε κατά τη διάρκεια της κρίσης θα πρέπει να λειτουργήσει ως «κλήση αφύπνισης». Τον στηρίζουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο επίτροπος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν.

«Είναι σαφές ότι η ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή άμυνα δεν ήταν ποτέ τόσο εμφανής όσο σήμερα μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Μπόρελ. «Υπάρχουν γεγονότα που καταλύουν την ιστορία. Μερικές φορές συμβαίνει κάτι που ωθεί την ιστορία, δημιουργεί μια σημαντική ανακάλυψη και νομίζω ότι τα γεγονότα στο Αφγανιστάν αυτό το καλοκαίρι είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις».

Η έλλειψη επενδύσεων στην άμυνα από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και οι ανησυχίες για υπονόμευση του ΝΑΤΟ αποτελούν τα κύρια εμπόδια για τη δημιουργία μιας ενωμένης ευρωπαϊκής στρατιωτικής πτέρυγας.

Το 2007, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες μάχης της Ε.Ε με 1.500 στρατιώτες, οι οποίες συμπληρώθηκαν εκ περιτροπής από τα κράτη μέλη, αλλά παρέμειναν σταθερά χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και δεν είχαν αναπτυχθεί ποτέ, κυρίως λόγω διαφωνιών γύρω από τη χρηματοδότηση.

Οι δαπάνες στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για την άμυνα ανήλθαν στο 1,2 % του ΑΕΠ το 2019 έναντι 3,4 % στις ΗΠΑ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τα σχόλια του Μπόρελ είναι άσχετα με την «πολιτική πραγματικότητα» στις πρωτεύουσες της ΕΕ.

«Ποιός ηγέτης θα επιτρέψει να σκοτωθούν οι πολίτες του στο όνομα της ΕΕ;» αναρωτήθηκε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Τι πρόβλημα σκοπεύει να λύσει αυτή η δύναμη ταχείας αντίδρασης; Θεωρεί πράγματι ο Μπορέλ ότι η ΕΕ θα μπορούσε να καλύψει το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ; » καταλήγει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Μίκης Θεοδωράκης: Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Mad Clip: Οι κάμερες «μίλησαν»! Η τρελή πορεία προς το θάνατο - Τι κατέθεσε ο οδηγός του Audi R8

Μίκης Θεοδωράκης: Τι συμβαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος»