ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Πέντε σημεία-κλειδιά για τις εκλογές της Δευτέρας στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα

H Έρνα Σόλμπεργκ
H Έρνα Σόλμπεργκ
ΑΡ

Η πλούσια σε πετρέλαιο Νορβηγία oδεύει αύριο στις κάλπες, σε μία αναμέτρηση που κυριαρχείται από την κλιματική αλλαγή. Το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα αναμένεται να χάσει από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των Εργατικών.

Τι διακυβεύεται και ποιος αναμένεται να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη Νορβηγία τη Δευτέρα; Ακολουθούν πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Αλλαγή προ των πυλών

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ που κυβερνά τη Νορβηγία από το 2013 πρόκειται να χάσει την εξουσία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και ειδικούς.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Γιόνας Γκαρ Στέρε εμφανίζεται ως φαβορί. Το αν θα καταφέρει να σχηματίσει συνασπισμό αριστερών και πράσινων κομμάτων, με πλειοψηφία, είναι ένα άλλο ερώτημα.

Βετεράνος έναντι εκατομμυριούχου

Κανένας άλλος ηγέτης των Συντηρητικών δεν έχει κυβερνήσει τη Νορβηγία όσο η Σόλμπεργκ, η οποία απέκτησε το προσωνύμιο «Σιδηρά Έρνα». Με καταγωγή από τη δυτική πόλη Μπέργκεν, η 60χρονη πολιτικός οδήγησε τη χώρα σε διαδοχικές κρίσεις, από το κύμα μεταναστών το 2015 στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και την πανδημίας της Covid-19.

Ο Στέρε, 61 ετών, είναι εκατομμυριούχος και η βασική προεκλογική του εκστρατεία είναι η καταπολέμηση της ανισότητας. Απόφοιτος του σχολείου της ελίτ Science Po στο Παρίσι, ακολουθεί τα βήματα του μέντορά του και φίλου του Γενς Στόλντενμπεργκ, νυν γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Στέρε ήταν υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια υπουργός Υγείας στις κυβερνήσεις του Στόλτενμπεργκ, δεν κατάφερε ωστόσο να εκδιώξει την Σόλμπεργκ στις εκλογές του 2017.

Κλιματική κρίση

Η ανησυχητική έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα τον Αύγουστο «τοποθέτησε» την υπερθέρμανση του πλανήτη στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας, με επίκεντρο το μέλλον της βιομηχανίας πετρελαίου στην μεγαλύτερο παραγωγό της δυτικής Ευρώπης.

Αρκετά κόμματα και από τις δύο πλευρές - οι Πράσινοι, η Σοσιαλιστική Αριστερά και οι Φιλελεύθεροι - θέλουν να βάλουν ένα τέλος στη βιομηχανία πετρελαίου και να απαγορεύσουν κάθε περαιτέρω έρευνα.

Η ικανότητά τους να κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στην ατζέντα και να συνομιλήσουν με αξιώσεις με τα μεγαλύτερα κόμματα - τα οποία είναι είναι ευνοϊκά απέναντι στην πετρελαϊκή βιομηχανία - θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις τους στις εκλογές και την ισορροπία δυνάμεων που θα προκύψει.

Κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο

Το διασπασμένο πολιτικό τοπίο της Νορβηγίας καθιστά δύσκολη τη δημιουργία συνασπισμού. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί, είδαν τη βάση των ψηφοφόρων τους να μειώνεται με την άνοδο των μικρότερων κομμάτων.

Στους κόλπους της Αριστεράς, πέντε κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση, μερικά από αυτά όμως έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και έχουν δηλώσει ότι δεν θα κυβερνήσουν από κοινού.

Εάν ο Στέρε δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει συνασπισμό με ευρεία πλειοψηφία, θα μπορούσε να επιλέξει να κυβερνήσει μόνος σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και να ζητά υποστήριξη κατά περίπτωση, κάθε φορά που θα περνάει νέα νομοθεσία.

Στη Δεξιά τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Οι Συντηρητικοί υποστηρίζονται από μια ομάδα μικρότερων κομμάτων, τα οποία έχουν επίσης τις δικές τους διαφωνίες.

Το μαγικό νούμερο τέσσερα

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα κερδίσουν τα μικρά κόμματα τη νύχτα των εκλογών. Αρκετά από αυτά κινούνται γύρω στο 4%.

Σύμφωνα με το νορβηγικό σύστημα, τα κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 4% πληρούν τις προϋποθέσεις για τις 19 λεγόμενες «ισοπεδωτικές έδρες» στο κοινοβούλιο των 169 εδρών, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται κρίσιμες για τη συγκρότηση πλειοψηφίας. Στα νορβηγικά αυτό το εκλογικό όριο ονομάζεται «sperregrensen».

Πηγή: Τhe Local

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στην Αθήνα: 32χρονη αρχιτεκτόνισσα είπε «βγαίνω για τσιγάρο» και έπεσε από τον 6ο όροφο

Ταγίπ Ερντογάν: Χειροτερεύει η υγεία του! Αλλεπάλληλα περιστατικά – Ποιος θα τον διαδεχθεί;

Πέθανε η Κατερίνα Σαραντοπούλου