ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Ραγδαίες εξελίξεις! Η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Αυστραλία - Γαλλία
Ρήγμα στις σχέσεις των Γάλλων με ΗΠΑ και Αυστραλία μετά τον σχηματισμό του AUKUS
Φωτογραφία αρχείου / AP Images

AUKUS: Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της η Γαλλία στον σχηματισμό της νέας συμμαχίας ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία, ανακαλώντας τους πρέσβεις της από τις δυο πρώτες σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν

Η Γαλλία είχε εκφράσει έντονη δυσφορία για τον σχηματισμό του AUKUS, ειδικότερα για την ακύρωση της συνεργασίας με την Αυστραλία. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιθανό να κάνει σχετική δήλωση, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα για το EUMED 9, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το Παρίσι, ωστόσο, είχε ήδη λάβει τα μέτρα του και προχώρησε σε μια κίνηση που δεδομένα θα πυροδοτήσει εξελίξεις.

Με επίσημη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, έγινε γνωστό πως ανακλήθηκαν οι πρέσβεις της χώρας σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία, καθώς όπως τονίζεται υπήρξε «απαράδεκτη συμπεριφορά των συμμάχων και εταίρων μας».

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, ο σχηματισμός του AUKUS θα επηρεάσει τις εξελίξεις και την κεντρική ιδέα που είχε σχηματιστεί ανάμεσα σε συμμαχικές και συνεργαζόμενες χώρες, αναφορικά με τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού για την Ευρώπη.

Η δήλωση του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν

Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τους δύο πρέσβεις μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία.

Αυτή η ειδική απόφαση δικαιολογείται από την εξαιρετική σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εγκατάλειψη του υποβρυχιακού έργου κλάσης ωκεανού που είχε συνδέσει την Αυστραλία με τη Γαλλία από το 2016 και η ανακοίνωση μιας νέας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την έναρξη μελετών για πιθανή μελλοντική ναυτική συνεργασία για την πυρηνική ενέργεια αποτελούν απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων και εταίρους, οι συνέπειες των οποίων επηρεάζουν την ίδια την αντίληψη που έχουμε για τις συμμαχίες μας, τις συνεργασίες μας και τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού για την Ευρώπη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Alco: Κλείνει την «ψαλίδα» ο ΣΥΡΙΖΑ – Αρνητικό το κλίμα για οικονομία και ανασχηματισμό

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω τηλεφώνου και Viber: «Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε!»

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι